Ως επιτομή της ανεπάρκειας της πολιτείας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το πρόσφατο χωροταξικό σχέδιο γα τον τουρισμό. Σε μια χρεοκοπημένη Ελλάδα, που ο τουρισμός αποτελεί μονόδρομο για την έλευση ξένων επενδύσεων, η πολιτεία επέδειξε ακόμη μια φορά ότι δε μαθαίνει από τα λάθη της.

Παρουσιάστηκε πρόσφατα ένα χωροταξικό σχέδιο πρόχειρο, όχι συγκεκριμένο, το οποίο πάσχει από τα συνήθη ελαττώματα των επιδερμικών χωροταξικών μελετών και τις χρόνιες αγκυλώσεις και νοοτροπίες κάποιων υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ, που τόσο έχουν ταλανίσει τους όποιους επενδυτές, έχοντας μεγάλο ποσοστό ευθύνης για την αναπτυξιακή υστέρηση της χώρας.

Το κείμενο του χωροταξικού σχεδίου είναι φλύαρο και περιγραφικό, καθόλου συγκεκριμένο και τεχνικό. Δεν εισάγει καν την έννοια της φέρουσας ικανότητας η οποία υποτίθεται ότι έλειπε από το προηγούμενο του Σουφλιά. Επίσης δεν αξιοποιεί τις διαπιστώσεις από την κρίση των 3 τελευταίων ετών και τις προτεραιότητες που έχουν δημιουργηθεί. Για τις περισσότερες κατηγορίες περιοχών και δραστηριοτήτων δεν παρέχει κανένα χωρικό στοιχείο και δεν συνοδεύεται από κανένα χάρτη. Ενδιαφέρεται κυρίως για την κακώς εννοούμενη προστασία του περιβάλλοντος από τον τουρισμό και όχι για την ανάπτυξη του τουρισμού με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος.

Παράλληλα καταργεί στην ουσία αναπτυξιακές διατάξεις άλλων πρόσφατων νόμων, όπως την πρόσφατη νομοθεσία για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα ακυρώνοντας το ελάχιστο καλό που έχει κάνει το υπουργείο Πολιτισμού Τουρισμού. Ακόμη δεν αντιμετωπίζει επαρκώς το μεγάλο πρόβλημα της χωροθέτησης από τον αιγιαλό, όχι με οριζόντιο μαθηματικό τύπο με μόνη παράμετρο το υψόμετρο, αλλά με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές, φέρουσα ικανότητα περιοχής, γεωγραφία και χρήση ακτογραμμής, ύψους και ποιότητας επένδυσης.

Τέλος συγχέει την έννοια του οργανωμένου τουριστικού υποδοχέα (ΠΟΤΑ) με την έννοια του απλού ή σύνθετου εκτός σχεδίου τουριστικού καταλύματος. Σύμφωνα με τη μελέτη της McKinsey ο τουρισμός με ορίζοντα το 2021 μπορεί να προσφέρει το 35% της μελλοντικής ανάπτυξης της Ελλάδας, συνολικά 50 δισ. ευρώ κατʼ έτος στο ΑΕΠ και το 40% των νέων θέσεων εργασίας.

Πρέπει να τελειώσουν τα ψέματα και τα πρωθυπουργικά γραφεία να μην επιτρέπουν σε ανθρώπους άρρηκτα ταυτιζόμενους με την οικολογική τρομοκρατία που κατέχουν θέσεις κλειδιά να φαλκιδεύουν το μέλλον μιας χώρας. Δυστυχώς μπορεί να έχουμε το καλύτερο οικόπεδο του κόσμου αλλά διαθέτουμε και τους πλέον επιδέξιους στην αυτοχειρία. Αλλά δεν φταίει μια ολόκληρη χώρα για τη δική τους παράνοια.

Χάρης Ντιγριντάκης