της Εύας Οικονομάκη

Κατά 8% αυξάνεται το μέσο κόστος λειτουργίας για τα ξενοδοχεία από την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, όπως αναφέρουν οι ξενοδόχοι λίγα μόνο 24ωρα πριν από την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού που σηματοδοτείται αφενός με την απελευθέρωση των πτήσεων για τα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια της ώρας, εκείνα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, και αφετέρου με την επαναλειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων εποχικής λειτουργίας.

«Η εφαρμογή των πρωτοκόλλων που έχουν ανακοινωθεί από το αρμόδιο υπουργείο ανεβάζει το μέσο κόστος λειτουργίας ενός ξενοδοχείου σε ποσοστό περίπου 8%», επισημαίνει στο tourismtoday η Κωνσταντίνα Σβύνου, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω και πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων.

«Η σύναψη σύμβασης με ένα γιατρό για ένα ξενοδοχείο έως 150 δωματίων αυξάνει τα έξοδα λειτουργίας, με το πρόσθετο κόστος να ανέρχεται στα 300-500 ευρώ ανά μήνα. Η επίσκεψη χρεώνεται επιπλέον, για να μην προσθέσουμε στο κόστος τα αντισηπτικά, τις μάσκες, τα γάντια και όλα όσα επιβάλλεται να προμηθευτούμε για να προφυλάξουμε το προσωπικό, τους επισκέπτες και τους ντόπιους κατοίκους. Και όλα αυτά σε μία τιμολογιακά κολλημένη αγορά», τονίζουν παράγοντες της τουριστικής αγοράς.

Την ίδια στιγμή, αρκετοί είναι οι ξενοδόχοι που δεν είναι διατεθειμένου να ανοίξουν τα καταλύματά τους την ερχόμενη Δευτέρα, με δεδομένη τη χαμηλή πληρότητα που καταγράφουν, «τρενάροντας» όσο το δυνατόν περισσότερο την επαναλειτουργία των επιχειρήσεών τους προκειμένου να περιορίσουν τη ζημιά.

«Αρκετά καταλύματα του δήμου μας, ενός από τους πιο τουριστικούς δήμους της Κρήτης, θα ανοίξουν στις αρχές Ιουλίου, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που θα περιμένουν μέχρι τον Αύγουστο για να αποφύγουν να αυξήσουν τις απώλειες που ήδη μετρούν», λέει ο δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Σέγκος.