Ενα εκτενές και διαφορετικό αφιέρωμα για την Ελλάδα δημοσιεύει σήμερα το The Times (thetimes.co.uk), αυτό της γνωστής Αγγλίδας ιστορικού Μπέττανι Χιούζ με τον τίτλο “Bettany Hughes on exploring Greece like the ancients” και προτρέποντας “Κάνε το με τον κλασικό τρόπο, με πλοίο” .

Σε ένα ταξίδι με την δυναμική του χρόνου, η Αγγλίδα ιστορικός, ραδιοφωνική και τηλεοπτική παραγωγός που έχει γράψει βιβλία για αρχαία ελληνικά θέματα και έχει βραβευθεί για την συμβολή της στην ανάδειξη του Ελληνικού πολιτισμού, προτείνει διαδρομές με πλοίο σε θαλάσσια αρχαία μονοπάτια.

Μία “θαλασσινή οδύσσεια”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα από την Αθήνα σε Υδρα, Σίφνο, Μήλο, Σαντορίνη, Ιο, Αντίπαρο, Δεσποτικό, Χίο, Λέσβο, Θάσο, Σκύρο, Εύβοια, Ανδρο, Κέρκυρα.


Ειδική αναφορά γίνεται μεταξύ άλλων στο σπήλαιο της Αντιπάρου γνωστό κατά την αρχαιότητα που λάτρευε και ο Λόρδος Βύρωνας, στο Ναό του Απόλλωνα στο ακατοίκητο νησί Δεσποτικό, τον ρόλο της Μήλου κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου και στον “Διάλογο των Μηλίων με τους Αθηναίους”, στη Σίφνο “που ο αέρας είναι τόσο καθαρός και οι ταξιδιώτες του 18ου αιώνα την ονόμασαν Ελβετία της Ελλάδας”, στις τοιχογραφίες του Ακρωτηρίου, “της ελληνικής Πομπηίας”.

Και φυσικά δεν λείπουν οι αναφορές στα τοπικά προϊόντα όπως ρεβίθια, ντοματάκια, θυμάρι, κρεμμύδια, κρασί, ελιές, λάδι, μέντα στην παραδοσιακή κουζίνα των Κυκλάδων με πιάτα όπως αρνί στο φούρνο, στους αρχαίους αμπελώνες, στις διαδρομές με τα μουλάρια.