Ο τουρισμός διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο για την ανάπτυξη της Αφρικής, σύμφωνα με τις δηλώσεις της 61η συνάντηση της Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας.

Η Συνάντηση προσέλκυσε 18 υπουργούς τουρισμούς της ηπείρου και βασικούς παράγοντες του τομέα από 36 διαφορετικές χώρες.

Οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν τον τρόπο με τον οποίο τα τουριστικά προγράμματα μπορούν να συμβάλουν στην άμβλυνση της φτώχειας, τη σημασία της εξεύρεσης καινοτόμων προσεγγίσεων για την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή και την ανάγκη να βρεθούν και να αναπτυχθούν νέες εταιρικές σχέσεις και πόροι για την ανάπτυξη του τομέα.

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης του διεθνούς τουρισμού στην Αφρική, ο συνολικός οικονομικός αντίκτυπος του τουρισμού πρέπει να μετρηθεί με ακρίβεια, ώστε οι στρατηγικές τουρισμού να συμβάλουν αποτελεσματικά στις εθνικές οικονομίες.

Ο υπουργικός διάλογος εξέτασε τη σημασία της συλλογής και συγκέντρωσης ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων καθώς και τη σημασία των δεσμεύσεων των εθνικών φορέων και των θεσμικών συμπράξεων για ένα αυστηρό σύστημα στατιστικών για τον τουρισμό.

Σε αυτά τα πλαίσια, εξετάστηκε η ανάγκη θέσπισης στατιστικού πλαισίου για την μέτρηση του βιώσιμου τουρισμού (MST).
Το παρόν πλαίσιο περιλαμβάνει περιβαλλοντικά, κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα προσανατολισμένα στην επίτευξη των 17 στόχων της Ατζέντας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη έως 2030.

“Πρέπει να οικοδομήσουμε στενούς δεσμούς μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για τον τουρισμό για να υπάρξει ανάπτυξη σε όλη την ήπειρο προς όφελος των λαών της”, πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Ζουράμπ Πολολικασβίλι.

Ο Πρόεδρος της Νιγηρίας, Muhammadu Buhari, ο οποίος δήλωσε ότι «η Νιγηρία έχει μεγάλες δυνατότητες για τον τουρισμό και τις επενδύσεις», υπογραμμίζοντας τη σημασία του τομέα τόσο για τη συμβολή του στην αειφόρο ανάπτυξη όσο και για τον ρόλο του στην περαιτέρω διαφοροποίηση της οικονομίας και αύξηση της κοινωνικής αντοχής.

Η επόμενη συνεδρίαση της αφρικανικής Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019.