Αισιόδοξα είναι με μια πρώτη ανάγνωση τα μηνύματα από τη βρετανική τουριστική αγορά το 2017 για την Ελλάδα. Σύμφωνα κορυφαίους Βρετανούς τουριστικούς πράκτορες οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για αύξηση έως και 20% της κίνησης το προσεχές έτος (έρευνα GFK).
Μία από τις αιτίες της ανόδου φέρεται να είναι, αφενός το γεγονός των μεγάλων αυξήσεων που έχουν βάλει στις τιμές τους οι Ισπανοί ξενοδόχοι και αφετέρου η διατήρηση χαμηλών τιμών και για το 2017 των Ελλήνων ξενοδόχων οι οποίοι φαίνεται να απορροφούν σημαντικό κομμάτι της αύξησης του ΦΠΑ, εις βάρος της όποιας κερδοφορίας τους. Σημειώνεται ότι και το 2015 ίδιο καιρό υπήρχαν σημάδια ανόδου για το 2016, όμως οι εικόνες από το προσφυγικό, όπου παρουσιαζόταν στα διεθνή ΜΜΕ ως μια Ειδομένη όλη η Ελλάδα, οδήγησαν σε μια μικρή άνοδο της κίνησης της βρετανική αγοράς, της τάξης του 4-5% για την τρέχουσα τουριστική σαιζόν που βρίσκεται στο λυκόφως της.
Αύριο Δευτέρα ανοίγει τις πύλες της στο Λονδίνο, μια εκ των δυο κορυφαίων τουριστικών εκθέσεων στον κόσμο. Πρόκειται για την World Travel Market όπου και θα διαφανούν με μεγαλύτερη σαφήνεια οι τάσεις της βρετανικής τουριστικής αγοράς για τη νέα τουριστική περίοδο στην Ελλάδα. Ως προάγγελος πιθανών θετικών μηνυμάτων καταγράφεται το νέο εποχιακό δρομολόγιο Λονδίνο (Χίθροου) – Ζάκυνθος που εισάγει στο θερινό πρόγραμμα του 2017 η British Airways. Οι πτήσεις θα ενεργοποιηθούν στις 3 Ιουνίου του 2017 και θα εκτελούνται 2 φορές την εβδομάδα, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2017.
Έμφαση στην Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Ελλάδα δίνει στο πρόγραμμα του 2017 ο Thomas Cook, με νέα προϊόντα και περισσότερα δικά του ξενοδοχεία. Οι τιμές, ωστόσο, θα είναι αυξημένες κατά 4% σε Ελλάδα, Μαγιόρκα και Βουλγαρία και κατά 7% στα Κανάρια Νησιά. Όμως την ίδια ώρα Βρετανοί τουριστικοί πράκτορες προειδοποιούν τους Ισπανούς ξενοδόχους να μην αυξήσουν το 2017 τις τιμές τους, εξαιτίας της εξαιρετικής χρονιάς που είχε φέτος ο ισπανικός τουρισμός, τονίζοντας ότι έτσι θα σκοτώσουν την ¨κότα με τα χρυσά αυγά”. Χαρακτηριστικά, ο Hugh Morgan, μη εκτελεστικός πρόεδρος στο Broadway Travel Service, δήλωσε ότι οι Ισπανοί ξενοδόχοι δεν πρέπει να είναι “άπληστοι”, εξαργυρώνοντας την εφετινή επιτυχία με αύξηση των τιμών, κάτι που θα βλάψει την Ισπανία σε μακροπρόθεσμη βάση.
Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας GFK Ascent που περιλαμβάνει στοιχεία κρατήσεων των μεγαλύτερων βρετανών tour operators και διαθέτει π ΕΤ της Κυριακής, τον μήνα Σεπτέμβριο, οι ταξιδιωτικές κρατήσεις για Ελλάδα σημείωσαν αύξηση +6% συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο του 2015, ενώ η συνολική από Μεγάλη Βρετανία εξερχόμενη αγορά τουρισμού, σημείωσε μικρότερη αύξηση κατά +3%. Ανταγωνίστριες χώρες οι οποίες επίσης παρουσίασαν αύξηση των κρατήσεων κατά τον μήνα Σεπτέμβριο ήταν η Πορτογαλία (+44%), η Ισπανία (+13%), η Κύπρος και η Μάλτα (+11%), η Ιταλία (+8%) και η Γαλλία (+3%), ενώ μείωση σημείωσε η Κροατία (-1%). Παράλληλα, σημαντική μείωση των κρατήσεων σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα συνεχίζεται να παρατηρεσαι για την Αίγυπτο (-85%) και την Τουρκία (- 23%).
Συμπερασματικά, η εικόνα των κρατήσεων από την Μ. Βρετανία για την Ελλάδα έως και τον Σεπτέμβριο του 2016 καταγράφεται, με αύξηση των κρατήσεων κατά +4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και +6% τον ίδιο τον μήνα Σεπτέμβριο. Παράλληλα, σημειώνεται η σημαντική αύξηση των κρατήσεων που εξακολουθεί να παρατηρείται στο έτος έως και τον Σεπτέμβριο του 2016 σε ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος, καθώς και η σημαντική μείωση των κρατήσεων για την Τουρκία και την Αίγυπτο. Τέλος, επισημαίνεται η μικρή μείωση των κρατήσεων για την Κω, παραδοσιακά έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς των Βρετανών, κατά -2%, καθώς και η σημαντικά μεγαλύτερη μείωση των κρατήσεων για τη Λέσβο κατά -45%. Τέλος, αξιοσημείωτη είναι η συνεχιζόμενη θετική πορεία των κρατήσεων για τη Σάμο, οι οποίες κατά το έτος έως και το Σεπτέμβριο του 2016 εμφανίζουν σημαντική αύξηση +42% και +79% κατά τον ίδιο τον μήνα Σεπτέμβριο 2016.
Έσοδα
Η ίδια έρευνα διαπιστώνει άνοδο των εσόδων από πωλήσεις για Ελλάδα έως και τον Σεπτέμβριο του 2016, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ειδικότερα η αξία του κύκλου εργασιών σε ότι αφορά ταξιδιωτικά πακέτα για την Ελλάδα σημείωσε επίσης αύξηση κατά +7%, ενώ η μέση ταξιδιωτική δαπάνη ανά ταξίδι Βρετανών στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στις 649.00 λίρες Αγγλίας αυξημένη κατά +3.5% περίπου σε σχέση με το ανάλογο περσινό διάστημα.
Στα ποιοτικά των κρατήσεων του πρώτου 9μηνου μεταξύ άλλων καταγράφεται :
– Περαιτέρω, η πλειοψηφία των κρατήσεων για την Ελλάδα για το εν λόγω διάστημα αφορά σε πακέτα διακοπών (packages – hotel & flights) σε ποσοστό 90.8% και αύξηση +6%, με την διαμονή μόνο να ανέρχεται σε ποσοστό 1.5% και τις πτήσεις μόνο να ανέρχονται σε 7.6%.
– Σε ότι αφορά στο board basis ξενοδοχείων (υπηρεσίες σίτισης) την μεγαλύτερη ζήτηση παρουσιάζουν οι κρατήσεις για πακέτα all inclusive με αύξηση +14% και μερίδιο κρατήσεων 37.5%, και ακολουθούν τα πακέτα bed and breakfast (με πρωινό) με αύξηση +4% και μερίδιο κρατήσεων 12.2%. Αύξηση κατά +18% παρουσιάζουν επίσης τα πακέτα half board (πρωινό και ένα γεύμα) με μερίδιο κρατήσεων 10.9%, ενώ τα πακέτα full board (πρωινό και δύο γεύματα) με μερίδιο κρατήσεων 1.6% παραμένουν περίπου στα ίδια επίπεδα με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τέλος, μικρή πτώση παρουσιάζουν οι κρατήσεις self-catering κατά -4% και μερίδιο κρατήσεων 25.8%.
– Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν επίσης οι κρατήσεις από οικογένειες κατά +20%, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 33.5% των συνολικών κρατήσεων για Ελλάδα, ενώ μικρή πτώση -3% παρουσιάζουν οι λοιπές κρατήσεις.
– Παράλληλα, σημαντική αύξηση παρουσιάζουν οι κρατήσεις 3 ατόμων κατά +7%, 4 ατόμων κατά +2% και ομάδες 5-10 ατόμων κατά +5%, (αθροιστικά και οι τρεις το 48.5% της αγοράς). Παράλληλα, αύξηση +3% παρουσιάζουν επίσης οι κρατήσεις 2 ατόμων, όπως ζευγάρια, και μερίδιο αγοράς 48%.