H Σαρδηνία αποτελεί την ιταλική περιοχή με το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης των τουριστικών δαπανών τα τελευταία δέκα χρόνια και συγκεκριμένα στο 73%.

Συγκεκριμένα, η περιοχή σημείωσε αύξηση από 478 εκατομμύρια ευρώ το 2008 σε 827 εκατομμύρια πέρυσι.

Τα έσοδα αυξάνονται όχι μόνο χάρη στους επισκέπτες της Ευρωζώνης, αλλά και από ταξιδιώτες που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή και την Άπω Ανατολή. Στην πραγματικότητα, το νόμισμα με την υψηλότερη εμπορική αύξηση είναι το δηναρίου του Κουβέιτ. Το 2017, η αύξηση των συναλλαγών έφθασε το 55%. Η αύξηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών ήταν επίσης σημαντική για το ισραηλινό σέκελ (+ 30%), το γιεν (+ 16%), το ρούβλι (+ 14%) και την τουρκική λίρα (+ 13,6%).

Το 2017, οι ξένοι τουρίστες που έφθασαν στην Ιταλία ανήλθαν σε 38 δισ. Ευρώ και 343 εκατ. Ευρώ.

Αγαπημένοι ιταλικοί προορισμοί

Η Ρώμη, το Μιλάνο και η Βενετία παραμένουν οι αγαπημένοι προορισμοί για διεθνείς τουρίστες μαζί με τη Φλωρεντία και τη Νάπολη Η Τοσκάνη και η Καμπανία, όχι τυχαία, κατατάσσονται στην τέταρτη και στην πέμπτη θέση με τον κύκλο εργασιών να ανέρχεται 4.352 εκατ. Και 2.183 εκατ. Ευρώ αντίστοιχα.

Μεταξύ των νομισμάτων με τη μεγαλύτερη εμπορική αξία είναι το κινεζικό γιουάν, το οποίο σημείωσε αύξηση 5%

Ωστόσο, η συμβολή της ευρωζώνης εξακολουθεί να έχει σημαντική επίδραση στα έσοδα. Η ροή από τη Γερμανία και τη Γαλλία μόνο ανέρχεται σε πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ των ηπειρωτικών χωρών που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη, οι αριθμοί της Ελβετίας ξεχωρίζουν καθώς υπήρξε αύξηση σχεδόν 10% στις συναλλαγές φράγκων.

Μεταξύ των νομισμάτων της αμερικανικής ηπείρου, το καναδικό δολάριο (+ 7,3%) και η Βραζιλία (+ 5,6%) παρουσίασαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη. Εν τω μεταξύ, η λίρα πληρώνει το τίμημα του Brexit, καταγράφοντας μείωση 13,5% στις τουριστικές δαπάνες στην Ιταλία.