Ενθαρρυντικά χαρακτηρίζονται τα αποτελέσματα που παρουσίασε στο πρώτο εξάμηνο της νέας οικονομικής χρήσης η Vodafone-Panafon. Τα έσοδα της εταιρείας αν και εμφάνισαν νέα υποχώρηση, τουλάχιστον ο ρυθμός υποχώρησης είναι χαμηλότερος από εκείνο της περασμένης χρονιάς. Η αγορά κινητής τηλεφωνίας επομένως συνεχίζει να υποχωρεί, αλλά με μικρότερους ρυθμούς σε σχέση με το 2013. Στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, η αγορά βρέθηκε αντιμέτωπη με την υψηλότερη ιστορικά υποχώρηση εσόδων της τάξης του 18%.

Παράλληλα το Vodafone Group επανέλαβε ότι μέχρι το τέλος του 2014 θα έχει ολοκληρωθεί η εξαγορά του 73% της Hellas Online από τη θυγατρική της στην Ελλάδα, Vodafone-Panafon. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η συμμετοχή της τελευταίας στην Hellas Online θα ανέλθει στο 91%. Αμέσως μετά πρόκειται ν’ ακολουθήσει η υποβολή δημόσιας πρότασης για την εξαγορά των μειοψηφιών, δηλαδή του 9% που βρίσκεται στην κατοχή μικρομετόχων. Η επιτυχία της πρότασης θεωρείται δεδομένη, αφού η εταιρεία ελέγχει πάνω από το όριο του 90% που υποχρεώνει τους μετόχους στη μεταβίβαση των μετοχών τους (squeeze-out) στον βασικό μέτοχο της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι η Vodafone-Panafon θα καταβάλει σε μετρητά 73 εκατ. ευρώ για το 73% των μετοχών της Hellas Online, γεγονός που υποδηλώνει ότι η τελευταία διαθέτει επιχειρηματική αξία (enterprise value, EV) 311 εκατ. ευρώ. Η επιχειρηματική αξία προκύπτει από τη συνολική αξία των μετοχών της επιχείρησης, συν τον καθαρό δανεισμό της.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου, η Vodafone-Panafon ανακοίνωσε για την περίοδο Απριλίου-Σεπτεμβρίου 2014 έσοδα ύψος 341 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα είναι μειωμένα κατά περίπου 7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ΕBITDA) ανήλθαν σε 94 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 4%. Ακόμη, τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν 32 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μικρή αύξηση κατά 2%. Τέλος οι λειτουργικές ταμειακές ροές σημείωσαν μικρή υποχώρηση κατά 2% στα 43 εκατ. ευρώ.

Βαγγέλης Μανδραβέλης

www.kathimerini.gr