Στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) παραπέμπεται η πρόταση για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργαζομένων στον τουρισμό, η οποία κατατέθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και δεν έγινε όμως δεκτή από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ).
Η ΠΟΞ προτείνει αυξήσεις 1% για το 2018 και 1% από 1η Ιανουαρίου του 2019. Καθώς οι αυξήσεις αυτές είναι δυσανάλογες με την «έκρηξη» του τουριστικού ρεύματος στη χώρα και το ρεκόρ αφίξεων και εισπράξεων η Ομοσπονδία επικαλείται την υπερφορολόγηση του κλάδου επιχειρώντας να δικαιολογήσει την πρόταση της.
Μάλιστα σπεύδει να σημειώσει ότι θα διατηρηθούν όλα τα επιδόματα των προηγούμενων ΣΣΕ και δηλώνει ότι λυπάται που η πρόταση απορρίφθηκε απ’ τους υπαλλήλους.
Η ΠΟΕΕ- ΥΤΕ απ’ την πλευρά της αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, καθώς έκρινε από την πλευρά της ότι οι προτάσεις της ΠΟΞ «περιορίστηκαν στη χορήγηση αυξήσεων 1% για το 2018 και 1% από 01.01.2019».
Eπιμένουν στην «απασχόληση κατά την 6η ημέρα των εποχικά εργαζόμενων (από 01.06 – 30.09)» και προβλέπουν για τις εποχικές επιχειρήσεις που παρατείνουν την εποχική λειτουργία τους στους χειμερινούς μήνες «να μη καταβάλλεται εποχικό επίδομα στο προσωπικό που θα απασχολήσουν.
Κατόπιν αυτών αποφασίσαμε να παραπέμψουμε στον ΟΜΕΔ τη συλλογική διαφορά για να βοηθηθούμε στην εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης για τις συμβάσεις, την ανανέωση της ΣΣΕ Ξενοδοχοϋπαλλήλων καθώς και την επιδιωκόμενη Σύμβαση για τους Ζαχαροπλάστες των Εργαστηρίων των Ξενοδοχείων», επισημαίνει η ΠΟΕΕ- ΥΤΕ.
Η ΠΟΞ από την πλευρά της τονίζει: «Οι ξενοδόχοι προσήλθαμε σε αυτό το διάλογο, πριν ακόμη τη λήξη της εκπνέουσας Κλαδικής ΣΣΕ και κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ. της ΠΟΞ, με την πρόθεση για μια γόνιμη και παραγωγική συνεργασία, όπως άλλωστε έχει επιδείξει ο κλάδος μας όλα αυτά τα χρόνια» και επισημαίνει ότι η παρούσα χρονική συγκυρία επιτάσσει τη διατήρηση κλίματος συνεργασίας και εργασιακής ειρήνης στον τουρισμό.
Πιστεύουμε ότι προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε και οι δύο πλευρές, υπερβαίνοντας ίσως αγκυλώσεις του παρελθόντος και αντιμετωπίζοντας τη νέα πραγματικότητα με ρεαλισμό, προοπτική και διάθεση για συνεργασία».