easyjet212Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους easyJet Plc ανακοίνωσε σήμερα μια αύξηση 51% στα προ φόρων κέρδη για τη χρήση του 2013, κυρίως λόγων της αύξησης 11% στα έσοδα και αναδεικνύοντας την εστίαση της εταιρείας στις αποδόσεις έναντι των σκληρών μειώσεων των τιμών, αλλά προειδοποίησε ότι η κατάσταση στην Αίγυπτο, μαζί με τον εορτασμό του Πάσχα αργότερα στο επόμενο έτος, θα μείωναν τα έσοδα α΄ εξαμήνου ανά επιβατική θέση.

Η αστάθεια στην Ευρώπη θα μειώσει την αύξηση των εσόδων ανά επιβατική θέση στο α΄ εξάμηνο κατά 0,7% και η μετακίνηση του εορτασμού του Πάσχα στο β΄ εξάμηνο του έτους, θα επιβραδύνει την αύξηση των εσόδων α΄ εξαμήνου ανά θέση κατά περαιτέρω 1,5%, ανακοίνωσε η easyJet. Επομένως περιμένει ότι τα έσοδα ανά θέση για το α΄ εξάμηνο της χρήσης, θα είναι ελαφρώς μόνο υψηλότερο σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Τα καθαρά κέρδη για τη χρήση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκαν στις 398 εκατ. στερλίνες (641 εκατ. δολάρια) σε σχέση με τις 255 εκατ. στερλίνες πριν από ένα χρόνο. Τα έσοδα αυξήθηκαν στις 4,26 δισ. στερλίνες από τις 3,85 δισ. στερλίνες, ενώ το κόστος καυσίμων αυξήθηκε ελαφρώς στις 1,18 δισ. στερλίνες σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν 51% στις 478 εκατ. στερλίνες από τις 317 εκατ. στερλίνες το προηγούμενο έτος, ελαφρώς υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών για 475 εκατ. στερλίνες. Προτάθηκε επίσης μέρισμα 33,5 πενών, έναντι των 21,5 πενών το περασμένο έτος, και ένα ειδικό μέρισμα 44,1 πενών.

«Η easyJet έχει σημειώσει μια ισχυρή επίδοση στο σύνολο της χρήσης και έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή των στρατηγικών της προτεραιοτήτων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της easyJet, Carolyn McCAll, προσθέτοντας ότι η αεροπορική εταιρεία βρίσκεται σε σωστή θέση ώστε να συνεχίσει να εμφανίζει βιώσιμες αποδόσεις και ανάπτυξη για τους μετόχους.

Η αεροπορική εταιρεία δήλωσε ότι θα αυξήσει τη χωρητικότητα των θέσεων κατά 3,5% στο α΄ εξάμηνο της χρήσης 2014, που αποτελείται από τους χειμερινούς μήνες, και 5% για το σύνολο της χρήσης. Τα έσοδα ανά επιβατική θέση στο α΄ εξάμηνο κλαι στο σύνολο της χρήσης, αναμένεται να ενισχυθούν κατά 2%.

Τα σχόλια της easyJet έρχονται σε αντίθεση με αυτά της ανταγωνιστικής Ryanair Holdings, η οποία περιέκοψε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη της χρήσης κατά 12% αυτό το μήνα. Ο Michael O’ Leary, διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, «κατηγόρησε» τις χαμηλές τιμές και τη ζήτηση, καθώς μπήκε στην αγορά και η νορβηγική Air Shuttle ASA.

Ο O’ Leary επίσης θέλει να προσελκύσει περισσότερους business επιβάτες, μια βασική αγορά για την easyJet η οποία έχει αυξήσει την κίνηση στον συγκεκριμένο κλάδο σε περίπου 10 εκατ. από το σύνολο των 60 εκατ. επιβατών της ετησίως στα τελευταία πέντε χρόνια, προσφέροντας κράτηση θέσεων και κλείσιμο θέσεων μέσω προτεραιότητας.

Και οι δύο αεροπορικές εταιρείες βρίσκονται στη διαδικασία αντικατάστασης και διεύρυνσης των στόλων τους με νέα, πιο ενεργειακά αποδοτικά αεροπλάνα, επιτρέποντάς τις να πετούν περισσότερο.

Η easyJet έχει παραγγείλει συνολικά 135 αεροσκάφη από την Airbus, τον Ιούνιο. Η Ryanair βρίσκεται σε συνομιλίες με την ανταγωνιστική της Airbus, Boeing, για να αγοράσει περισσότερα από εκατό 737 MAX αεροσκάφη, από τη συνολική παραγγελία για 175 αεροσκάφη τύπου 737-800.

Οι μετοχές της easyJet έκλεισαν τη Δευτέρα στις 1256 πένες, αποτιμώντας την εταιρεία στις 4,98 δισ. στερλίνες.

Πηγή:www.capital.gr