Αύξηση 52,32% τον μήνα Μάρτιο και 8,89% τον μήνα Απρίλιο στις αφίξεις εξωτερικού κατεγράφη στο αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» των Χανίων.

Ωστόσο, τα νούμερα είναι ακόμη πολύ μικρά για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία της φετινής τουριστικής χρονιάς, όπως παραδέχεται και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων Κυριάκος Παπαδάκης, ο οποίος, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της ημερίδας για την παρουσίαση της πλατφόρμας All Inclusive Dining (δείτε ΕΔΩ αναλυτικό ρεπορτάζ), εμφανίστηκε «συντηρητικά αισιόδοξος».

«Υπάρχει πολλή συζήτηση αυτή τη στιγμή στο Νομό Χανίων για το τι γίνεται σχετικά με τις αφίξεις από το εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, ο Μάρτιος έκλεισε με +52% και ο Απρίλιος με +8,9%. Βέβαια, όπως ξέρουμε, τα νούμερα του Μαρτίου και του Απριλίου δεν είναι μεγάλα νούμερα, οπότε αυτό δεν σημαίνει ότι η αύξηση 52% είναι κάτι σημαντικό.

Πέρυσι τον Μάρτιο ήρθαν πάνω από 8.300 άτομα και φέτος πάνω από 12.600. Αυτό είναι κάτι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Είναι δύο μήνες που βρίσκονται στην άκρη της σεζόν και είναι δύο μήνες που εμείς, ως Ένωση, προσπαθούμε με μεγάλο πόθο να τους ενισχύσουμε σε πτήσεις, έτσι ώστε να μιλάμε για φουλ 210 – 215 ημέρες σεζόν», υπογράμμισε ο κ. Παπαδάκης.

Ερωτηθείς αν υπήρξε μεγάλος αριθμός ακυρώσεων, μετά την απόφαση της Ryanair να κλείσει τη βάση της στα Χανιά και να σταματήσει λίγα (συγκεκριμένα) δρομολόγια του εξωτερικού, ο κ. Παπαδάκης σημείωσε ότι «γενικότερα οι ακυρώσεις που έγιναν με τη Ryanair αφορούν κυρίως πτήσεις εσωτερικού. Όχι ότι χαιρόμαστε με τις ακυρώσεις που έγιναν.

Για κάθε επιβάτη που χάνει ο Νομός Χανίων είμαστε τρομακτικά στεναχωρημένοι. Είτε αυτός έρχεται από tour operator είτε έρχεται από low cost carrier.

Προσπαθούμε, όμως, με όλες μας τις δυνάμεις, σε συνεργασία με τους tour operators, που ενισχύουν πολύ τον προορισμό μας, σε συνεργασία με όλες τις αεροπορικές εταιρείες και τις low cost carriers, να κανονίσουμε να επαναφέρουμε πτήσεις και να ενδυναμώσουμε, όσο γίνεται, τον προορισμό μας».

Ερωτηθείς, τέλος, για την πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου στα Χανιά, ο κ. Παπαδάκης είπε ότι «γενικά, είμαι συντηρητικά αισιόδοξος», τονίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη αναφορικά με τον εσωτερικό τουρισμό.

«Για τις πτήσεις εξωτερικού, αν έχετε δει τα τελευταία στοιχεία του ΣΕΤΕ, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, που δίνουν την πρόβλεψη με πόσα slots έχουν πάρει οι αεροπορικές εταιρείες και άρα πόσες θέσεις έχουν πάρει στα αεροπλάνα και έχουν, τρόπων τινά, προγραμματίσει για το καλοκαίρι, χωρίς να είναι δεσμευτικά όμως, δείχνουν ότι τα Χανιά θα έχουν μια ωραία αύξηση για το καλοκαίρι. Συντηρητικά αισιόδοξη. Να δούμε, όμως, αν θα πραγματοποιηθεί αυτή», κατέληξε ο κ. Παπαδάκης.