Απατεώνες έκλεψαν πάνω από επτά εκατομμύρια λίρες από ανυποψίαστους ταξιδιώτες το 2018, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η Ένωση Βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων (ΑΒΤΑ).

Το ABTA, η Action Fraud και το Get Safe Online ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προειδοποιήσουν το κοινό για τους κινδύνους με τις απάτες στις διακοπές.
Σε μελέτη τους περιγράφουν τις πιο συχνά στοχευμένες περιοχές και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την εξαπάτηση των ταξιδιωτών.

Αύξηση στις ταξιδιωτικές απάτες το 2018

Πάνω από 5.000 άτομα έχουν χάσει συνολικά πάνω από 7 εκατομμύρια λίρες σε απάτες που σχετίζονται με τις διακοπές και τις μετακινήσεις, ενώ το 2017 ήταν 4.382 θύματα με απώλειες 6,7 εκατομμύρια λίρες.
Το μέσο ποσό που χάθηκε ήταν 1.380 λίρες ανά άτομο, αλλά, όπως και τα προηγούμενα έτη, εκτός από το οικονομικό κόστος, τα θύματα ανέφεραν επίσης τις σημαντικές συναισθηματικές επιπτώσεις.

Οι τρεις εταίροι της εκστρατείας πιστεύουν επίσης ότι τα πραγματικά συνολικά ποσά που σχετίζονται με τις απάτες στον τομέα των ταξιδιών μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερα, ενώ πολλά θύματα δεν τις αναφέρουν.

Συνηθισμένοι τύποι απάτης στις διακοπές

  • Αεροπορικά εισιτήρια

Εκτός από τις πτήσεις που σχετίζονται με τις διακοπές, οι απατεώνες απευθύνονται κυρίως στους επισκέπτες και την οικογενειακή αγορά με πτήσεις προς την Αφρική και την ινδική υποήπειρο που κυριαρχούν στον κατάλογο των προορισμών που έχουν πληγεί.

  • Απάτες με καταλύματα

Οι απατεώνες χρησιμοποιούν ολοένα και πιο εξελιγμένες μεθόδους, με πολύ επαγγελματικούς και πειστικούς ιστότοπους που προσφέρουν ενοικιαζόμενες βίλες. Αν και μερικές από αυτές τις βίλες είναι φανταστικές, υπάρχουν πολλές, αλλά προσφέρονται από απατεώνες χωρίς τη γνώση του νόμιμου κατόχου. Το φαινόμενο παρατηρείται σε Ισπανία και Γαλλία.

  • Θρησκευτικά ταξίδια

Τα ταξίδια του Haj είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για τους απατεώνες, καθώς τα ποσά των χρημάτων είναι σημαντικά και η μέση ζημία ανέρχεται σε σχεδόν 10.000 λίρες ανά αναφερόμενη περίπτωση.