της Εύας Οικονομάκη

Μία ακόμη χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό προεξοφλούσαν οι αφίξεις των τουριστών και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις που κατέγραψε για το πρώτο δίμηνο του έτους και πριν από τη διάδοση του κορωνοϊού η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), με τα έσοδα να ανέρχονται σε επίπεδα άνω του μισού δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, οι εισπράξεις για το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου ανήλθαν σε 527 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί τη βάση του κλάδου για φέτος, τη στιγμή που οι προβλέψεις για το 2020 κάνουν λόγο για απώλειες 50%-75% σε επίπεδο εισπράξεων σε ετήσια βάση, ανάλογα με το σενάριο -το καλό ή το κακό- που θα επικρατήσει την επόμενη ημέρα της υγειονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Ισοζυγίου Πληρωμών, το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου οι αφίξεις των ξένων ταξιδιωτών στην Ελλάδα παρουσίασαν άνοδο σε ποσοστό 21,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, τη στιγμή που τα έσοδα εμφάνισαν αντίστοιχη αύξηση κατά 22,9% και διαμορφώθηκαν στα 527 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 100 εκατ. ευρώ περίπου, έναντι των 428,8 εκατ. ευρώ την περσινή χρονιά. Το ίδιο διάστημα του 2018 ο τουρισμός είχε συμβάλει στην ελληνική οικονομία με έσοδα 313 εκατ. ευρώ.

Δυνατός ο Φεβρουάριος

Θετικός μήνας για τον ελληνικό τουρισμό ήταν ο περασμένος Φεβρουάριος, αφού, με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, ο αριθμός των αφίξεων παρουσίασε άνοδο κατά 24,6%, με τις σχετικές εισπράξεις να σημειώνουν αύξηση σε ποσοστό 21,1%. Ο δεύτερος μήνας του έτους ήταν ιδιαίτερα ελπιδοφόρος για την πορεία της τουριστικής σεζόν, πριν από την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού, με τα έσοδα να ανέρχονται στα 240,4 εκατ. ευρώ από 198,5 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2019 και 161,3 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2018.