Ο τουρισμός παραμένει στη πρώτη γραμμή του μετώπου για την υποστήριξη της χώρας ,τόνισε χθες στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης κατά την 23η  τακτική γενική συνέλευση.

Μεταξύ άλλων,ανέφερε πως ο τουριστικός κλάδος συνεχίζει την σκληρή δουλειά για να διαφυλάξει τις θέσεις εργασίας που έχει δημιουργήσει, να υποστηρίξει τα έσοδα του κράτους, να αυξήσει την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών και να αναρριχηθεί ακόμα υψηλότερα στην παγκόσμια κατάταξη της ανταγωνιστικότητας.

Ως σύγχρονος κοινωνικός εταίρος ο ΣΕΤΕ έχει  παραδώσει στο Κράτος τον οδικό χάρτη 2021 που περιγράφει ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο, καθορίζοντας τις βασικές κατηγορίες των τουριστικών προϊόντων της χώρας, τις αγορές στόχους και τα ελκυστικά τμήματα αγοράς, τους τρόπους προσέλκυσης τους, τις αναγκαίες πολιτικές, τις επενδύσεις που απαιτούνται και τις υποστηρικτικές υποδομές αναλυμένες και χωροταξικά κατανεμημένες.

Ο τουριστικός κλάδος,ακόμη, έχει επιτύχει τους στόχου και ήδη βρίσκεται 3 χρόνια μπροστά. Παρόλα αυτά, επισημαίνει ο Α. Ανδρεάδης ότι   «μπορούμε να βρεθούμε 3 χρόνια πίσω αν συνεχιστεί η σημερινή αστάθεια. Αν εφαρμοστούν παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, που μόνο ύφεση και ανεργία θα δημιουργήσουν. Αναφέρομαι στην αύξηση του ΦΠΑ που, αν τελικά εφαρμοστεί σε ποσοστά πέραν του ανώτερου ορίου των ανταγωνιστών μας, θα είναι καταδικαστική απόφαση για τον ελληνικό τουρισμό. Θα δούμε άμεσα εκατομμύρια τουριστών να επιλέγουν χώρες με ανταγωνιστικότερο προϊόν και θα δούμε δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας να χάνονται και επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτα.  Ήδη η παρατεταμένη αβεβαιότητα που επικρατεί, φέρνει μειωμένες κρατήσεις και αρνητικά πρόσημα στα νούμερα του τουρισμού, για πρώτη φορά μετά από 2 χρόνια συνεχόμενης ανόδου».

Τέλος,ο κ. Ανδρεάδης επικρότησε κατά την χθεσινή του  ομιλία  την ψυχραιμία και την ωριμότητα που δείχνει ο τουριστικός κλάδος  στα σενάρια αύξησης του ΦΠΑ στο βασικό τουριστικό πακέτο και την ομόφωνη απόφαση να προτείνει ενιαίο συντελεστή, άσχετα με τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι επιμέρους κλάδοι και τον συντελεστή που έχουν.