Η αυξανόμενη τάση για επίσκεψη σε τουριστικά αξιοθέατα, όχι απλά για ψυχαγωγία, αλλά για μια προσέγγιση (επίσκεψη) σε μέρη, περιοχές, τοποθεσίες, προορισμούς (Πολεμικά Μουσεία, Στρατιωτικά Μουσεία, Ιστορικά Μουσεία, Πεδία Μαχών, Στρατιωτικά/ διασυμμαχικά Κοιμητήρια, Αναβιώσεις μαχών, Κέντρα ιστορικής Ενημέρωσης κ.ο.κ) σηματοδοτεί και οριοθετεί μια νέα μορφή θεματικού εναλλακτικού τουρισμού.
Ο Στρατιωτικός και Ιστορικός Τουρισμός είναι ανεπτυγμένος σε χώρες του εξωτερικού, αποφέροντας σημαντικά οφέλη στην αγορά και την επιχειρηματικότητα των περιοχών που αξιοποιούν προορισμούς, τοποθεσίες, περιοχές, όπου ‘’κείτεται η ιστορική τους μνήμη’’.
Η εποχή που για την Ελλάδα όπου ‘’ο ήλιος και η θάλασσα’’ ήταν το ζητούμενο των διακοπών έχει σε πολλές περιπτώσεις ξεπεραστεί και επιβάλλεται ως τουριστικό προϊόν να εμπλουτιστεί.
Όχι μόνον οι ενήλικες και τα άτομα τρίτης ηλικίας, αλλά και οι σημερινοί νέοι αναζητούν νέες εμπειρίες και ταυτόχρονα επιθυμούν να νιώσουν την … αδρεναλίνη που την έχουν κάνει ‘’κτήμα’’ τους μόνο μέσα από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Η σύγχρονη άλλωστε τεχνολογία και η εξοικείωση των ανθρώπων με αυτή, βοηθά στην προώθηση του στρατιωτικού και ιστορικού τουρισμού.
Ο στρατιωτικός και ιστορικός τουρισμός μπορεί να προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες, καθώς η Ελλάδα έχει προϊόν να παρουσιάσει και να συμμετέχει σ’ αυτή τη θεματική μορφή τουρισμού. Με πρωτοβουλία του Πολεμικού Μουσείου έχει ήδη διαμορφωθεί, εν πολλοίς, ο σχετικός χάρτης.
Η πατρίδα μας χάρη στη μακραίωνη ιστορική της διαδρομή, είναι κατάσπαρτη με μνημεία αξιοθέατα πολεμικού και στρατιωτικού ενδιαφέροντος. Η προβολή των αντίστοιχων σημείων ανά την Ελλάδα εντάχθηκε ήδη στις προσπάθειες που καταβάλαμε, ως Πολεμικό Μουσείο, για την προώθηση νέων, σύγχρονων και ειδικών μορφών τουρισμού, την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης πέρα από τους γνωστούς προορισμούς, αλλά και την επέκταση της τουριστικής περιόδου.
Με βάση το Μνημόνιο Συνεργασίας που έχουν υπογράψει τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Τουρισμού και Πολιτισμού, με το Πολεμικό Μουσείο να είναι ο Φορέας Συντονισμού και Υλοποίησης της Συνεργασίας, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσεων Ανάδειξης, Προώθησης και Προβολής του Στρατιωτικού τουρισμού.
Οι βασικοί τομείς ανάπτυξης των κοινών δράσεων επιγραμματικά είναι:
– η συντήρηση, η αποκατάσταση, η μακροχρόνια διατήρηση και διαχείριση μνημείων και κειμηλίων στρατιωτικού χαρακτήρα και ενδιαφέροντος,
– η προαγωγή της επιστημονικής ιστορικής γνώσης,
– η προσέλκυση και η ανάπτυξη ταξιδιών και επισκέψεων, με αντικείμενο στρατιωτικό ενδιαφέρον και τη γνώση επί της ιστορικής μνήμης στρατιωτικών και πολεμικών γεγονότων, στοιχείων και περιοχών,
– η συνεχής βελτίωση της γενικότερης τουριστικής εικόνας της Ελλάδας – προορισμού με δυνατότητες φιλοξενίας δραστηριοτήτων στρατιωτικού τουρισμού.
Το Πολεμικό Μουσείο μεριμνά ήδη για τη δημιουργία υπερ-συνδέσμου (link¬) για την προβολή όλων των επισκέψιμων Μουσείων, Μνημείων και Συλλόγων στρατιωτικού και πολεμικού ενδιαφέροντος των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας) κ.ά.
Ειδικότερα, οι δραστηριότητες για την ανάπτυξη του Στρατιωτικού Τουρισμού, περιλαμβάνουν κοινού στρατιωτικού, πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος δράσεις και ενέργειες, εκτός από τις επισκέψεις σε Μουσεία, Συλλογές και Περιοδικές Εκθέσεις όλων των Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατού Ξηράς, Ναυτικού, Αεροπορίας,).
Ταυτόχρονα, εστιάζονται στις τουριστικές διαστάσεις της πολιτιστικής επίσκεψης σε στρατιωτικά και πολεμικά μνημεία και τόπους, στην ταξιδιωτική περιήγηση σε περιοχές ιστορικής στρατιωτικής και πολεμικής μνήμης, όπως πεδία μαχών και άλλων ιστορικών γεγονότων, στην ξενάγηση σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις (όπου αυτό μπορεί να είναι δυνατό και επιτρεπτό), στη συμμετοχή σε εορτασμούς, επετειακές διοργανώσεις, καθώς και σε εκδηλώσεις σε μνημεία πεσόντων μαχητών.
Παράλληλα, περιλαμβάνονται και δράσεις προστασίας, ανάδειξης, προώθησης και τουριστικής και γενικότερης προβολής των ιστορικού στρατιωτικού ενδιαφέροντος ακίνητων μνημείων, επίγειων και ενάλιων χώρων.
Κι ακόμη: η συντήρηση, αποκατάσταση, τεκμηρίωση και έκθεση κινητών μνημείων και κειμηλίων που συνδέονται με σημαντικά γεγονότα και πρόσωπα της στρατιωτικής ιστορίας και των πολεμικών αγώνων του Έθνους.
Χωρίς φυσικά, να λησμονείται και η διοργάνωση κατασκηνώσεων, καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων, συνεδρίων, συμποσίων, ημερίδων, κ.λπ., με σκοπό την επίτευξη τουριστικής αναγνωρισιμότητας και τη δημιουργία αντίστοιχης τουριστικής επισκεψιμότητας σε όλη την Επικράτεια.
Το Πολεμικό Μουσείο, εξάλλου θα πρέπει να επισημανθεί, πως συντονίζει την υλοποίηση των κατά περίπτωση ενεργειών, τις δραστηριότητες σε όλα τα Μουσεία των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατιωτικά, Κοιμητήρια, Μνημεία, ιστορικές περιοχές διαδρομής, δρομολόγια, οχυρά και λοιπούς ιστορικούς τόπους των Ενόπλων Δυνάμεων και ταυτόχρονα είναι αρμόδιο για την ενημέρωση τους και την ομαλή εξέλιξη και επιτυχία των δράσεων που από κοινού έχουν συμφωνηθεί.
Εν κατακλείδι, τα Υπουργεία Εθνικής άμυνας, Τουρισμού και Πολιτισμού και το Πολεμικό Μουσείο επιμελούνται το υλικό για την παραγωγή, προβολή, ανάδειξη και κυκλοφορία θεματικών σχετικών εκδόσεων, οδηγιών και φυλλαδίων (οπτικοποίηση/παραγωγή DVD και άλλων), στην ελληνική και σε άλλες γλώσσες.
Με την προώθηση τέλος του υλικού σε διαδικτυακά ειδικευμένα sites και ιστότοπους εκτιμάται πως θα επιτευχθεί, εν πολλοίς, γενικότερη ανάδειξη, ανάπτυξη και προβολή των δραστηριοτήτων του στρατιωτικού τουρισμού.