
Αnimi θα πει «ψυχή» και, όπως δηλώνουν οι δημιουργοί του εργαστηρίου «Αnimi Wood Workshop», «στη γλώσσα εσπεράντο το ρήμα animi σημαίνει ζωντανεύω».
Αυτό προσπαθούν να πετύχουν -με επιτυχία θα πούμε εμείς- τα αδέλφια Καλογηρόπουλου, σκαλίζοντας τις φιγούρες τους στο ξύλο.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, άλλωστε, «είναι η φύση του υλικού αυτή η οποία προκαλεί και διατηρεί αυτή την αίσθηση της ζεστής οικειότητας τόσο κατά την επεξεργασία του, όσο και με την επαφή με κάποιο σε εισαγωγικά τελικό προϊόν, γιατί μην ξεχνάμε ότι το ξύλο είναι σαν ένας ζωντανός οργανισμός και ως εκ τούτου “μεγαλώνει” μαζί μας».
Και φυσικά η δουλειά τους δεν μπορεί παρά να έχει στοιχεία της πόλης που ζουν και δημιουργούν, τα Χανιά. Ξεχωρίσαμε την ξύλινη φιγούρα – παζλ του Κρητικού, με το παχύ μουστάκι και το αφαιρετικά σχεδιασμένο σαρίκι στο κεφάλι.
Πίσω από το Animi Wood Workshop βρίσκονται δύο αδέρφια ο Βαγγέλης και ο Διονύσης Καλογηρόπουλος, 36 και 31 ετών αντίστοιχα.
Το κομμάτι του σχεδιασμού επιμελείται ο Βαγγέλης έχοντας εργαστεί επί σειρά ετών ως γραφίστας και εικονογράφος και το τεχνικό – παραγωγικό κομμάτι ο Διονύσης, όντας πτυχιούχος ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Το HANIA.news μίλησε μαζί τους και παρουσιάζει σήμερα την ιδιαίτερη και εκλεπτυσμένη δουλειά τους, θέλοντας να στηρίξει τη νεανική επιχειρηματικότητα που συνεχίζει, παρά τις αντιξοότητες, να «ανθίζει» ακόμα και σε μικρές κοινωνίες όπως αυτή των Χανίων.
«Η ενασχόλησή μας με τις ξύλινες κατασκευές είναι ένα μεγάλο κομμάτι των παιδικών μας αναμνήσεων. Οι βιωματικές αυτές εμπειρίες στην πορεία των χρόνων εξελίχθηκαν σε επιθυμία για τη δημιουργία ενός εργαστηρίου ξύλινων κατασκευών και παιχνιδιών», σημειώνουν, απαντώντας στην ερώτηση γιατί επέλεξαν το ξύλο ως πρώτη ύλη τους.
«Έτσι πριν από 12 περίπου μήνες αποφασίσαμε να συνδυάσουμε τις γνώσεις και τις δεξιότητες που είχαμε αποκτήσει ο καθένας μας στην πορεία των χρόνων και με αφορμή κάποιες ιδέες κατασκευών να κάνουμε την επιθυμία μας αυτή πραγματικότητα.
Είναι η φύση του υλικού αυτή η οποία προκαλεί και διατηρεί αυτή την αίσθηση της ζεστής οικειότητας τόσο κατά την επεξεργασία του, όσο και με την επαφή με κάποιο σε εισαγωγικά τελικό προϊόν, γιατί μην ξεχνάμε ότι το ξύλο είναι σαν ένας ζωντανός οργανισμός και ως εκ τούτου “μεγαλώνει” μαζί μας», τονίζουν.
«Σκοπός μας είναι σε πρώτη φάση να δημιουργήσουμε και άλλες μοναδικές σειρές ξύλινων διακοσμητικών αντικειμένων και παιχνιδιών και να διευρύνουμε την γκάμα των προϊόντων και των γνώσεών μας γύρω από το αντικείμενο».
ΞΥΛΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΜΕ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ…
Οι δημιουργοί του Animi Wood Workshop, πιστεύουν ότι «ένας επιπλέον λόγος της επιλογής του ξύλου σαν πρώτη ύλη ήταν και η υπαρκτή ανάγκη για μια ελεγχόμενη αξιοποίηση των φυσικών πόρων.
Ως συνέχεια των παραπάνω, χρησιμοποιούμε πιστοποιημένη ξυλεία ελεγχόμενης δασοκομίας, οικολογικά χρώματα και βερνίκια βάσεως νερού καθώς και συσκευασίες από ανακυκλώσιμα υλικά».
Όπως τονίζουν «η σειρά με τις ξύλινες φιγούρες παζλ προέκυψε στην προσπάθειά μας να κατασκευάσουμε ένα αντικείμενο, στο οποίο θα συνδυάζονταν η ιστορία, η παράδοση και η διαδραστικότητα με το εκλεπτυσμένο και μοντέρνο design».
Οι ξύλινες φιγούρες παζλ συνδυάζουν την ιστορία και τη διαδραστικότητα με το εκλεπτυσμένο και μοντέρνο design.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΝΤΟΣ… ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΕΚΤΟΣ
«Το εργαστήριό μας συνεργάζεται ήδη με επιλεγμένα καταστήματα πολιτιστικών και εικαστικών δημιουργιών στον ευρύτερο χώρο της Κρήτης, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, δημιουργώντας συνεχώς νέες συνεργασίες και αναπτύσσοντας το δίκτυο των πελατών της», δηλώνουν οι Βαγγέλης και Διονύσης Καλογηρόπουλος στο HANIA.news, επισημαίνοντας ότι όσον αφορά το κομμάτι της προώθησης εκτός συνόρων στόχος τους είναι «στο άμεσο μέλλον να επικοινωνήσουμε και να προωθήσουμε τα ήδη υπάρχοντα και μελλοντικά μας project, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες τις οποίες παρέχει το διαδίκτυο, αλλά και μέσω συνεργασιών με επιλεγμένες πάντα ξένες επιχειρήσεις λιανικής πώλησης».
ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ
Η απόφαση να ξεκινήσουν το εργαστήριό τους, εδώ στα Χανιά, και όχι να «επιλέξουμε τη λύση του εξωτερικού βασίζεται στη πίστη που έχουμε στις δυνατότητες τού τόπου και της χώρας μας καθώς και στην εμπιστοσύνη στις ικανότητες του ανθρωπίνου δυναμικού της», δηλώνουν περήφανα!
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ «ΚΟΝΤΡΑ» ΣΤΟ BRAIN DRAIN
Αν και θετικοί στις δυνατότητες που «δίνει το εξωτερικό στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι θέλουν να δουν τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει στις σπουδές τους να έχουν αντίκρυσμα επαγγελματικά», ο Βαγγέλης και ο Διονύσης, πιστεύουν ότι «πρέπει να γίνει προσπάθεια εδώ, με σκοπό να δημιουργηθούν επιχειρήσεις που θα χρησιμοποιούν την τεχνογνωσία, τη φαντασία και την όρεξη για δημιουργία των νέων αυτών ανθρώπων.
Επιχειρήσεις που σκοπό θα έχουν να παράγουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών κι έτσι να κρατήσουμε και να αξιοποιήσουμε το υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας».
Πηγή : hania.news.gr