Είναι κοινός τόπος ότι όταν απαιτείς να είσαι κυρίαρχος στην παγκόσμια τουριστική κονίστρα οφείλεις να διαθέτεις ισχυρές βάσεις στις οποίες θα κτιστεί το εποικοδόμημα ανάπτυξης του κλάδου.

Παρακαταθήκη για μια ισχυρή βάση αποτελεί αξιωματικά το επίπεδο της εκπαίδευσης στον τουρισμό πάνω στο οποίο θα κτιστούν οι σωστοί επαγγελματίες της αγοράς σε μια περίοδο κατά την οποία απαιτούνται ιδιαίτερες δεξιότητες.

Στο πλαίσιο αυτό το tourismtoday παρουσιάζει ειδικό αφιέρωμα με θέμα “Η τουριστική εκπαίδευση στην Ελλάδα, Προοπτικές & Ευκαιρίες. Σύνδεση Εκπαίδευσης με την παραγωγή”.

Σε μια εποχή που η κατάρτιση των εργαζομένων διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών, ιδιαίτερα εν μέσω μιας υγειονομικής κρίσης που έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα στον τομέα του τουρισμού, το tourismtoday.gr δηλώνει “παρών” στον προβληματισμό για το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν τη μετά COVID-19 εποχή.

Σήμερα το tourismtoday.gr συνομίλησε με την κα. Κατσώνη Βίκυ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, για το Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο κλείνει είκοσι χρόνια επιτυχούς λειτουργίας, παρέχοντας προγράμματα εξ αποστάσεως επιμόρφωσης που συνδέουν τη θεωρητική με την πρακτική γνώση, αναπτύσσοντας κυρίως την εφαρμοσμένη διάσταση των επιστημών στα αντίστοιχα επαγγελματικά πεδία.

Σήμερα, το E-Learning του ΕΚΠΑ αποτελεί τη μεγαλύτερη e-Learning κοινότητα στην Ελλάδα για επιμορφωτικά προγράμματα σε διάφορους τομείς, προσφέροντας πάνω από 400 προγράμματα στην ελληνική γλώσσα και πάνω από 40 στην αγγλική γλώσσα, με περισσότερους από 90.000 εκπαιδευόμενους και απόφοιτους.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Ποιες οι προοπτικές της αγοράς εργασίας στον τουρισμό μετά το σφυροκόπημα που δέχθηκε ο κλάδος  με την πανδημία του covid-19;

Το ΙΝΣΕΤΕ, σε μελέτη με τίτλο: «H πανδημία του COVID-19 και ο ελληνικός τουρισμός», αξιολογεί τους παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία του τουρισμού και δεδομένα για τις δέκα κυριότερες αγορές της Ελλάδας – βάσει της συμβολής τους στα τουριστικά έσοδα της χώρας – από τις οποίες προέρχονται περίπου τα 2/3 των εσόδων. Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διάρκεια και το βάθος της τουριστικής κάμψης είναι, στην παρούσα φάση, αδύνατον να εκτιμηθούν ποσοτικά. Παρόλα αυτά, η διατήρηση της επιθυμίας των πολιτών να ταξιδέψουν, όταν οι υγειονομικές κατά κύριο λόγο συνθήκες το επιτρέψουν, είναι γεγονός. Με βάση τη μέχρι στιγμής συγκριτική εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, η Ελλάδα έχει ενδεχομένως τη δυνατότητα να βελτιώσει τη συγκριτική της θέση και ενδεχομένως να ανακάμψει κάπως ταχύτερα από άλλες αγορές. Σε κάθε περίπτωση όμως, σύμφωνα πάλι με την έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ, οι απώλειες τουριστικών εσόδων το 2020 θα είναι εκτεταμένες δεδομένης της κατανομής τους ανά τρίμηνο (Q1: 4%, Q2: 26%, Q3: 59%, Q4:11%, βάσει στοιχείων Έρευνας Συνόρων 2019) και δεδομένου ότι το 2ο 3μηνο έχει ουσιαστικά ήδη χαθεί, ενώ είναι ακόμα αβέβαιο πότε θα λήξουν τα έκτακτα μέτρα τόσο στην Ελλάδα όσο και στις αγορές της, αλλά και με τί ρυθμούς θα ανακάμψουν οι τελευταίες.

Θεωρείτε ότι θα γίνει άμεση απορρόφηση του προσωπικού;

Καθώς η διάρκεια της κρίσης δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί με ακρίβεια, δεν νομίζω ότι η απορρόφηση θα είναι άμεση. Η ανάκαμψη κάποια στιγμή θα έρθει στον παγκόσμιο τουρισμό, αλλά δεν αναμένεται να είναι ισοκατανεμημένη, ούτε γεωγραφικά, ούτε μεταξύ των διαφόρων κλάδων. Παρά τις δυσκολίες, για την ανάκαμψη είναι απαραίτητο να διαφυλαχθεί το «brand Ελλάδα» και η χώρα μας έχει αποδείξει πολλές φορές ότι ανταποκρίνεται με επιτυχία στα δύσκολα. Επομένως, το μέλλον θα είναι καλύτερο.

Σε ποιους απευθύνονται τα προγράμματα που προσφέρονται στο E-Learning του ΕΚΠΑ;

Τα προγράμματα που προσφέρονται στο E-Learning του ΕΚΠΑ απευθύνονται σε ενδιαφερόμενους κάθε ηλικίας, οι οποίοι επιθυμούν να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις τους, να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους (upskilling) και να αποκτήσουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στην αγορά εργασίας.

Είναι δομημένα κατάλληλα, ώστε να είναι φιλικά προς τον χρήστη.
Προσφέρουν αυτονομία, καθώς δεν απαιτούν τη φυσική παρουσία σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο.

Παρέχουν πλήρη εκπαιδευτική υποστήριξη, με τη δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας με τον εκπαιδευτή, μέσω ενσωματωμένου στην πλατφόρμα συστήματος επικοινωνίας, για την άμεση επίλυση αποριών.

Περιλαμβάνουν εκπαιδευτικό υλικό σε ηλεκτρονική μορφή, βίντεο με διαλέξεις καθηγητών, live streaming συναντήσεις κ.ά.

Οδηγούν σε Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης ή Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης, με τη σφραγίδα του αρχαιότερου πανεπιστημίου στη χώρα. Επιπλέον, σε όλα τα προγράμματα απονέμονται βαθμοί ECVET (European Credit System for Vocational Education and Training), ενώ οι απόφοιτοι, μαζί με το πιστοποιητικό, λαμβάνουν και Συμπλήρωμα Πιστοποιητικού Europass.