της Σοφίας Γκιαούρη

Τη δυναμική του προορισμού των Ιωαννίνων αναδεικνύει μέσα απο τη συνέντευξή του στο Tourismtoday, o Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν.Ιωαννίνων , κος Βαγγέλης Γιωτόπουλος.

Παράλληλα αναφέρεται στις επιπτώσεις του πολέμου στο Ισραήλ για τον προορισμό, ενώ κάνει λόγο για τη κίνηση των εορτών και για τις αγορές που προτιμούν τα Ιωάννινα όλες τις εποχές του χρόνου.

Ακολούθως , ο κος Γιωτόπουλος, αναλύει τις προκρατήσεις για το Πάσχα και υπογραμμίζει τις προοπτικές του τουρισμού στα Ιωάννινα για το τρέχον έτος.

Πώς κινήθηκαν οι κρατήσεις Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;

Οι κρατήσεις των φετινών γιορτών κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Η πληρότητα άγγιξε το 100% σχεδόν σε όλο τον Ν.Ιωαννίνων παρά το ότι ο καιρός ιδιαίτερα τα Χριστούγεννα ήταν καλός και δεν θύμιζε Χριστουγεννιάτικο χιονισμένο τοπίο και άλλαξε τα σχέδια σε κάποιους επισκέπτες που θα προτιμούσαν τα χιόνια. Η πόλη των Ιωαννίνων αλλά και οι γύρω περιοχές όπως το Μέτσοβο, τα Τζουμέρκα και το Ζαγόρι βούλιαξαν στην κυριολεξία από επισκέπτες.

Γιατί προτιμούν οι επισκέπτες τα Γιάννενα; Τι ξεχωριστό προσφέρει ο προορισμός;

Τα Γιάννενα με την ολοκλήρωση των δύο μεγάλων οδικών αξόνων Εγνατία και Ιονία Οδός έγιναν σχετικά εύκολη και ασφαλής πρόσβαση για τους επισκέπτες.

Η πόλη των Ιωαννίνων με την μακρόχρονη ιστορία της και τον πολιτισμό της είναι πόλος έλξης. Η λίμνη με το νησάκι της που κατοικείται και έχει το σπίτι του Αλή Πασά και πολλά μοναστήρια, το σπήλαιο Περάματος, το κάστρο με την Ακρόπολη Ιτς-Καλέ και το Μουσείο Αργυροτεχνίας, το ιστορικό κέντρο, τα Λιθαρίτσια, το μουσείο κέρινων του Π.Βρέλλη οι τοπικές παραδοσιακές γεύσεις, τα πολλαπλά συνέδρια και οι μαθητικές εκδρομές κάνουν τα Γιάννενα προορισμό 365 ημερών.

Το πιο σημαντικό είναι ότι περιβάλλονται από βουνά με διαφορετικό ανάγλυφο που έχουν ιδιαίτερα και ξεχωριστά χαρακτηριστικά και προτερήματα. Ζαγόρι, Μέτσοβο, Τζουμέρκα, Ζίτσα, Δωδώνη, Κόνιτσα και Πωγώνι το καθένα από αυτά με τις άπειρες ομορφιές τους προσθέτουν το κερασάκι στην τούρτα για τον επισκέπτη που μένει έκπληκτος με ότι βλέπει και ζει μια ξεχωριστή εμπειρία.

Ποια περίοδο επιλέγουν Έλληνες την περιοχή και ποιά οι ξένοι τουρίστες;

Οι Έλληνες προτιμούν τις διακοπές των Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς, τις διακοπές του Πάσχα, και κυρίως τα τριήμερα (όπως Καθαρά Δευτέρα, Αγίου Πνεύματος και 28η Οκτωβρίου). Στους ορεινούς δήμους γύρω από τα Γιάννενα πολλοί Έλληνες που προτιμούν ενναλακτικές δραστηριότητες και δράσεις πολιτισμού τα επισκέπτονται και τους καλοκαιρινούς μήνες

Οι ξένοι επισκέπτονται όλες τις εποχές του χρόνου την περιοχή των Ιωαννίνων. Ιδιαίτερα όμως οι Ισραηλινοί που κατέχουν μεγάλο μερίδιο τα τελευταία χρόνια έρχονται από τον Απρίλιο μέχρι και τον Οκτώβριο.

Η κατάσταση στο Ισραήλ έχει επηρεάσει τον τουρισμό της περιοχής;

Νομίζω ότι η κατάσταση στο Ισραήλ έχει επηρεάσει όλη την Ελλάδα. Οι Ισραηλινοί κάλυπταν ένα μεγάλο μερίδιο επισκεπτών ειδικά σε περιοχές όπως το Ζαγόρι και τα Τζουμέρκα και γέμιζαν τα καταλύματα την χαμηλή σεζόν. Θεωρώ ότι επειδή η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός πάνω απ’ όλα, είναι ζήτημα χρόνου να επιστρέψουμε στις κρατήσεις.

Τι γίνεται με τις προκρατήσεις για το Πάσχα του 2024; Ποια η εικόνα;

Λόγω του ότι οι περισσότεροι επισκέπτες μας είναι Έλληνες και ο Έλληνας μόλις επέστρεψε από τις διακοπές των Χριστουγέννων και είναι αρκετά μουδιασμένος, οι προκρατήσεις είναι σε χαμηλά επίπεδα. Θεωρώ όμως ότι θα υπάρξει ανάκαμψη και θα έχουμε μια πετυχημένη περίοδο το Πάσχα και απ’ ότι φαίνεται το 2024 θα είναι μία δυνατή χρονιά για τον τουρισμό.