Την 1η Απριλίου, το Βανκούβερ θα γίνει η πρώτη μεγάλη καναδική πόλη που θα ρυθμίζει τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις εταιρειών όπως η Airbnb, απαγορεύοντας μεταξύ άλλων την ενοικίαση ολόκληρων διαμερισμάτων ή σπιτιών, εάν ένας ιδιοκτήτης δεν κατοικεί εκεί, ενώ το Τορόντο θα ακολουθήσει την 1η Ιουλίου, όταν θα τεθούν σε εφαρμογή οι κανόνες που ενέκρινε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η νομοθεσία του Βανκούβερ, που ψηφίστηκε στις 14 Νοεμβρίου 2017, περιορίζει τη βραχυπρόθεσμη μίσθωση των ακινήτων που δεν είναι κύριες κατοικίες.

Σύμφωνα με την πρακτική και άλλων πόλεων, στο Βανκούβερ, οι οικοδεσπότες καλούνται να αποκτήσουν ετήσια επιχειρηματική άδεια και να την καταχωρήσουν ηλεκτρονικά, αλλιώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα ύψους 1.000 $.

Επιπλέον, οι κανονισμοί απαγορεύουν τη βραχυπρόθεσμη μίσθωση ολόκληρων διαμερισμάτων ή κατοικιών, εάν το άτομο δεν διαμένει εκεί, με εξαίρεση αν λείπει σε διακοπές, ενώ απαγορεύει επίσης ενοικίασης υπόγειων διαμερισμάτων.

Με αυτά τα μέτρα εκτιμάται ότι 1.000 ακίνητα θα επιστρέψουν στη μακροπρόθεσμη αγορά.

Τορόντο

Στο Τορόντο, το δημοτικό συμβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο ενέκρινε κανονισμούς που επιτρέπουν μόνο τη μίσθωση κύριας κατοικίας, η οποία περιορίζεται σε λιγότερο από 28 ημέρες.

Επιπρόσθετα απαγορεύονται για βραχυπρόθεσμη μίσθωση οι καταχωρήσεις για τις λεγόμενες “δευτερεύουσες κατοικίες” που έχουν δική τους είσοδο, κουζίνα και μπάνιο.

Περίπου 11.000 κατοικίες Airbnb ενοικιάστηκαν στο Τορόντο το 2016, σύμφωνα με τις δηλώσεις της εταιρείας, με το 75% περίπου αυτών των μονάδων να αποτελούν μέρος της κύριας κατοικίας του οικδεσπότη.

Οι σύμβουλοι αστικής στέγης ισχυρίζονται ότι λιγότερο από το 1% των σπιτιών στο κέντρο της πόλης είναι κενές για τους κατοίκους.