Από το πόσους τουρίστες αντέχει, στο αν αντέχει…

Η Βαρκελώνη ελπίζει ότι οι επιθέσεις δεν θα επηρεάσουν τις αφίξεις της και προσπαθεί να καθησυχάσει τους μελλοντικούς επισκέπτες της με την ελπίδα ότι η αιματηρή επίθεση της περασμένης εβδομάδας δεν θα επηρεάσει τον βασικό τομέα της οικονομίας της.

Η επίθεση στη διάσημη λεωφόρο Las Ramblas την Πέμπτη καταμεσής της καλοκαιρινής περιόδου θέτει την τουριστική βιομηχανία της Ισπανίας στο προσκήνιο με την επίθεση στη Βαρκελώνη να έρχεται την στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει “έκρηξη” επισκέψεων.

Και μπορεί οι μετοχές στις Ισπανικές εταιρείες που εξαρτώνται από τον τομέα του τουρισμού συνεχίζουν να υποχωρούν, αλλά στις κρατήσεις η εικόνα είναι διαφορετική, τουλάχιστον όπως την περιγράφουν οι φορείς του Τουρισμού.

Οπως αναφέρει το Agence France-Presse ( AFP ), ο Manel Casals, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων της Βαρκελώνης, δήλωνει ότι τα μέλη του έχουν ακυρώσεις μόνο μεμονομένων ταξιδιωτών λόγω των επιθέσεων, αλλά τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί η ζημιά.

“Δεν υπάρχουν σημαντικές ακυρώσεις για τη Βαρκελώνη, δηλώνει η Ισπανική Ένωση Τουριστικών Γραφείων. Οι επισκέπτες δεν αλλάζουν τα σχέδιά τους λόγω των επιθέσεων”.

“Αυτό που μπορεί να συμβεί είναι ότι οι άνθρωποι που σχεδίαζαν να πάνε στη Βαρκελώνη μπορεί να περιμένουν λίγο πριν προχωρήσουν σε κράτηση”, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Ενωσης Jose Luis Mendez.

Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Διαμερισμάτων Βαρκελώνης (Apartur) δεν έχει παρατηρήσει μείωση της ζήτησης.

“Ο ρυθμός των κρατήσεων παρέμεινε αμετάβλητος, ακόμη και τη νύχτα της επίθεσης λαμβάναμε κρατήσεις, δήλωσε ο πρόεδρος του Apartur, Enrique Alcantara. Το συμπέρασμά μου -αν και είναι λυπηρό- είναι ότι δυστυχώς είμαστε συνηθισμένοι τέτοια γεγονότα.”

Μόνο στα εστιατόρια, έχει παρατηρηθεί μείωση των εσόδων και οι ιδιοκτήτες τους ελπίζουν ότι θα είναι προσωρινή.

Στο εστιατόριο La Tramoia στην Plaza Catalunya, δίπλα στη Las Ramblas, η ημερήσια είσπραξη μειώθηκε κατά περίπου το ένα τρίτο μετά την επίθεση.

Εκανα είσπραξη 8.000-10.000 ευρώ την ημέρα και τώρα λιγότερα από 6.000 ευρώ, δήλωσε ο ιδιοκτήτης του David Serrat.

“Αν και όλα είναι τώρα ήσυχα, οι άνθρωποι φοβούνται και δεν θέλουν να καθίσουν. Την Παρασκευή είχαμε κρατήσεις για 40 άτομα και όλες ακυρώθηκαν.

Νομίζω ότι η Βαρκελώνη θα συνέλθει- ίσως όχι άμεσα στο ίδιο επίπεδο με το παρελθόν- αλλά ο αντίκτυπος δεν θα είναι τόσο δραματικός όσο αυτές τις μέρες”.

Η φήμη της Ισπανίας ως ασφαλούς προορισμού για τους ταξιδιώτες έχει καταρρακωθεί από την επίθεση στο κέντρο της Βαρκελώνης, την στιγμή που η χώρα βρισκόταν σε πορεία για ένα άλλο ρεκόρ αφίξεων τουριστών.

Ο αριθμός επισκεπτών κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους αυξήθηκε κατά 12% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σε 28 εκατ.

Ο Αλβάρο Ναντάλ, υπουργός Τουρισμού της Ισπανίας, είχε δηλώσει τον Ιούνιο ότι τουλάχιστον 38 εκατομμύρια τουρίστες θα επισκεφτούν τη χώρα τους καλοκαιρινούς μήνες, σημειώνοντας αύξηση 9% από πέρυσι.

Η αύξηση του αριθμού των τουριστών ήταν εξαιρετικά επωφελής για έναν τομέα που αντιπροσωπεύει το 14% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και ένα αντίστοιχο μερίδιο της συνολικής απασχόλησης.

Αλλά η επίθεση – μαζί με τις εκτεταμένες αναφορές σχετικά με την κακή συμπεριφορά των νεότερων επισκεπτών στην πόλη- έχει προκαλέσει αντιπαραθέσεις στη Βαρκελώνη.

Πριν από λίγο διάστημα, ο Δήμαρχος της πόλης εξήγγειλε μέτρα για τον περιορισμό του τουρισμού, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης νέων ξενοδοχείων και της ενοικίασης τουριστικών διαμερισμάτων στο κέντρο. Μέτρα για το πλήγμα από τις ορδές τουριστών που δέχονταν η πόλη, όπως υποστήριζε.

Την περασμένη Πέμπτη όμως, η τουριστική βιομηχανία της Βαρκελώνης – και της Ισπανίας γενικά – έλαβε ένα απείρως σκληρότερο πλήγμα…