Αυξανόμενη ζήτηση κατέγραψε ο διεθνής τουρισμός σε όλον τον κόσμο το 2016, σύμφωνα με στοιχεία για τις δαπάνες από σημαντικές αγορές εξερχόμενου τουρισμού το προηγούμενο έτος, όπως αυτά προκύπτουν από το Βαρόμετρο Μαρτίου 2017 του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

Ειδικότερα, η Κίνα με αύξηση 12% στις δαπάνες συνέχισε να οδηγεί τον διεθνή εξερχόμενο τουρισμό, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.

Τα τελευταία δεδομένα για τις δαπάνες από τον εξερχόμενο τουρισμό είναι πολύ ενθαρρυντικά. Παρά τις πολλές προκλήσεις των τελευταίων ετών, τα αποτελέσματα των δαπανών για ταξίδια στο εξωτερικό συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία με αύξηση 4% των διεθνών τουριστικών αφίξεων.

Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία από το Βαρόμετρο του ΠΟΤ, οι άνθρωποι συνεχίζουν να επιδεικνύουν ισχυρή ζήτηση για ταξίδια, γεγονός που ωφελεί πολλές χώρες ανά τον κόσμο, αποφέροντας κέρδη για την οικονομία και δημιουργώντας θέσεις εργασίας, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέα του ΠΟΤ, κ. Τάλεμπ Ρίφαϊ.

Διεθνείς τουριστικές δαπάνες

Η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ιταλία είναι οι κορυφαίες αγορές προέλευσης τουριστών στην Ευρώπη, σημειώνοντας αύξηση της ζήτησης για εξερχόμενα ταξίδια πέρυσι.

Συγκεκριμένα, η Γερμανία, η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο αγορά εξερχόμενου τουρισμού, κατέγραψε άνοδο κατά 5% στις διεθνείς τουριστικές δαπάνες πέρυσι, αγγίζοντας τα 81 δις. δολάρια.

Η ζήτηση από το Ηνωμένο Βασίλειο, την τέταρτη μεγαλύτερη πηγή τουρισμού στον κόσμου, παρέμεινε σε θετικά επίπεδα το περασμένο έτος, παρά τη σημαντική υποτίμηση της βρετανικής λίρας μετά το δημοψήφισμα για το Brexit).

Τα ταξίδια των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου στο εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 5 εκατ (+ 7%) το 2016, φθάνοντας τα 70 εκατομμύρια, με τις δαπάνες να αγγίζουν περίπου τα 64 τρις δολάρια.

Η Γαλλία, κατέγραψε αύξηση 7% στις τουριστικές δαπάνες το 2016, φτάνοντας τα 41 δισ. Δολάρια, ενώ η Ιταλία σημείωσε αύξηση 1% στις τουριστικές δαπάνες αγγίζοντας τα 25  δις. δολάρια, με παράλληλη άνοδο 3% στα ταξίδια με διανυκτέρευσε που έφτασαν τα 29 εκατομμύρια.

Προοπτικές για το 2017

Αύξηση της τάξεως του 3% με 4% προβλέπεται να καταγράψουν οι διεθνείς αφίξεις τουριστών παγκοσμίως το 2017, σύμφωνα με την αξιολόγηση των τρεχουσών τάσεων και των προοπτικών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού.

Η εν λόγω άνοδος αντανακλά τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του τουρισμού σε μια συνεχώς διαφοροποιημένη αγορά, με πιο βιώσιμο ρυθμό ύστερα από επτά χρόνια σταθερής ανάπτυξης. Η εν λόγω πορεία συμβαδίζει με την κατά μέσο όρο αύξηση 3,8% που προβλέπεται για την περίοδο 2010-2020 από τον ΠΟΤ στην μακροπρόθεσμη πρόβλεψή του για το 2030.

Η Κίνα θα συνεχίσει να ηγείται στα εξερχόμενα ταξίδια παγκοσμίως, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να οδηγούν την ανάπτυξη στην Αμερική αλλά και σε άλλες χώρες, με βάση το ισχυρό δολάριο. Οι συγκρούσεις και οι γεωπολιτικές εντάσεις παραμένουν ο βασικός κίνδυνος για τον τουρισμό σε ορισμένα μέρη του κόσμου για τη φετινή χρονιά.

Οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 2-3% φέτος για την Ευρώπη.  Την ίδια ανοδική πορεία προβλέπεται να έχουν και οι χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού με άνοδο 5% έως 6%.

Παράλληλα, οι διεθνείς αφίξεις στην Αφρική αναμένεται να αυξηθούν κατά 5% έως 6% το 2017, ενώ για την Αμερική το εν λόγω ποσοστό προβλέπεται να κυμανθεί μεταξύ του 4%- 5%. Τέλος η περιοχή της Μέσης Ανατολής θα καταγράψει αύξηση από 2-5% λόγω της αστάθειας στην περιοχή.