“Ο τουρισμός έχει ζήσει και στο παρελθόν πτωχεύσεις tour operator, ποτέ όμως σε τέτοιο μέγεθος και ποτέ σε τέτοια συγκυρία “,αναφέρει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, σχετικά με την κατάρρευση του Thomas Cook, του δεύτερου μεγαλύτερου τουρ οπερέιτορ.
«Όταν είχαν υπάρξει στο παρελθόν, ούτε ήταν τόσο μεγάλοι οι tour operators ούτε βρισκόταν ο τουρισμός στο 25% του ΑΕΠ στην χώρα μας.
Αυτές οι δυο παράμετροι καταδεικνύουν το γεγονός ότι η κρίση αυτή δεν θα περάσει με ασπιρίνες. Το ελληνικό ξενοδοχείο είναι βαθιά ριζωμένο στις τοπικές κοινωνίες όπου λειτουργεί και δραστηριοποιείται, και η λειτουργία του έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην τοπική κοινωνία και την Εθνική οικονομία.
Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια όλους τους Έλληνες ξενοδόχους και εργαζόμενους στα ελληνικά ξενοδοχεία καθως και όλους τους εμπλεκόμενους ανθρωπους και φορείς που συνέβαλαν και συμβάλλουν στην διαδικασία του επαναπατρισμού των επισκεπτών που βρίσκονται αυτή την στιγμή στην Ελλάδα.
Η φιλοξενία φαίνεται στις δύσκολες στιγμές και οι σημερινοί μας επισκέπτες είναι οι αυριανοί πρεσβευτές μας» τονίζει ο πρόεδρος του ΞΕΕ.
Όπως προσθέτει : «Πολύ σύντομα το Επιμελητήριο σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων θα είναι σε θέση να παρουσιάσει στην κυβέρνηση τα αποτελέσματα της έρευνας πεδίου που έγινε σε χρόνο ρεκόρ και στην οποία θα αναδείξουμε το μέγεθος αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επιπτώσεων της χρεοκοπίας του ταξιδιωτικού οργανισμού Thomas cook ανά περιοχή, ανά κατηγορία και μέγεθος ξενοδοχείου.
Ο κ. Βασιλικός σημειώνει ότι «Μια πρώτη κοινή σειρά μέτρων έχει ήδη προταθεί από την περασμένη Δευτέρα από το ΞΕΕ, τον ΣΕΤΕ και την ΠΟΞ σε μορφή αναστολής πληρωμών για συγκεκριμένο διάστημα.
Τα μέτρα αυτά δεν αποτελούν τα αιτήματα του κλάδου αλλά προτάθηκαν για να κερδίσουμε χρόνο και να μην έχουμε να αντιμετωπίσουμε ακραίες καταστάσεις την επόμενη εβδομάδα με ξενοδοχεία τα οποία δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις άμεσες υποχρεώσεις τους. Τα αιτήματα αυτά θα έπρεπε να είχαν ήδη εγκριθεί και εφαρμοστεί.
Εξάλλου, μέχρι να αποτιμήσουμε την κατάσταση, το κράτος μπορεί να καθυστερήσει για 30 μέρες την είσπραξη κάποιων από τις υποχρεώσεις των ξενοδόχων.
Από την άλλη όμως, οι εικόνες που προσπαθούμε να αποτρέψουμε μπορεί – εάν συμβούν – να έχουν πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις.
Η έρευνα πεδίου θα αναδείξει επίσης την μεγαλύτερη πρόκληση όλων που είναι το κενό που δημιουργείται για την επόμενη τουριστική περίοδο».
Και καταλήγει : «Ας μην ξεχνάμε επίσης πως τις ίδιες επιπτώσεις με την Ελλάδα ζουν και ανταγωνίστριες χώρες. Απο χθες βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία με τους ευρωπαίους ομολόγους μου στην HOTREC και προγραμματίζουμε σειρά δράσεων και παρεμβάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.
Ας μην γελιόμαστε όμως, οι άμεσες λύσεις θα δοθούν από τις τοπικές κυβερνήσεις και χαίρομαι ιδιαίτερα που άκουσα τον υπουργό τουρισμού Χάρη Θεοχάρη στην δήλωση του να λέει πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι άνθρωποι του τουρισμού θα στηριχτούν, και μάλιστα με εμφατικό τρόπο.
Συνηθίζουμε να μετράμε τους πολλαπλασιαστές του ξενοδοχειακού τζίρου στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Ας έχουμε στο νου μας πως οι πολλαπλασιαστές εφαρμόζονται και στην απώλεια του τζίρου.
Υπενθυμίζω ότι τα ελληνικά ξενοδοχεία δαπάνησαν μόνο για ανακαινίσεις τα έτη 2017-2018 1,6 δις ευρώ.
Οι απώλειες, αν δεν ενώσουμε δυνάμεις, θα μετρηθούν σε επίπεδο ΑΕΠ της χώρας. Ελπίζω να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων.
Για την ώρα, ένα πράγμα μπορώ να πω με σιγουριά: κανένα ελληνικό ξενοδοχείο δεν θα μείνει ανεπηρέαστο από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών».