
του Χάρη Ντιγριντάκη
Στην τελική ευθεία η πώληση του Υγεία, την άλλη εβδομάδα κληρώνει για Ερρίκος Ντυνάν
Βγαίνει από τη διασωλήνωση ο κλάδος της ιδιωτικής Υγείας. Την ίδια ώρα που βαίνουν εκ νέου διογκούμενα των δημόσιων νοσοκομείων και προς τους προμηθευτές ιατροτεχνολογικών προϊόντων (στα 25 εκατ. ευρώ μόνο τα χρέη του Ευαγγελισμού), ο κλάδος ιδιωτικής υγείας δείχνει προς ώρας σθεναρή αντίσταση απέναντι στην κρίση.
Τούτο άλλωστε καταδεικνύουν και τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών που συνθέτουν τον καμβά της πολύπαθης τα τελευταία έτη με τις παλινωδίες του ΕΟΠΥΥ αγοράς που είχε ως αποτέλεσμα να βάλλουν λουκέτο 35 κλινικές.
Μολονότι το κλίμα αβεβαιότητας για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας παραμένει, σταδιακά εξυφαίνεται ένα είδος εξυγίανσης της αγοράς μέσα από ένα μπαράζ εξαγορών νοσηλευτηρίων και διαγνωστικών κέντρων και ο προσεχής μήνας ενδέχεται να κρίνει τις μελλοντικές εξελίξεις του κλάδου.
Η επόμενη ημέρα του Ομίλου Υγεία, η πώληση ή μη του Ερρίκος Ντυνάν και οι επόμενες κινήσεις του Farallon Capital στην Euromedica. Με ενδιαφέρον η αγορά αναμένει τις επόμενες κινήσεις του Ομίλου Αποστολόπουλου στον κλάδο, αλλά και οι επόμενες κινήσεις της Ευρωκλινικής.
Στις 15 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουν κατατεθεί οι δεσμευτικές προσφορές, από τους ενδιαφερόμενους για να περάσει η διαδικασία πώλησης του Ερρίκος Ντυνάν στο τελικό στάδιο.
Ο πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν επισημαίνει ότι καμία αλλαγή δεν έχει επέλθει στη διαδικασία που έχει δρομολογηθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη από την Τράπεζα Πειραιώς σχετικά με τη μεταβίβαση του.
Όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε σε ενημερωτική συνάντηση της διοίκησης του νοσηλευτικού κέντρου με τους διευθυντές των ιατρικών τμημάτων και τα στελέχη της νοσηλευτικής υπηρεσίας και των διοικητικών υπηρεσιών, «η διαδικασία όπως έχει ξεκινήσει, έτσι και θα ολοκληρωθεί».
Παρά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ στις περί κρατικοποίησης του νοσηλευτηρίου με τη συνδρομή του Ιδρύματος Ωνάση ο κ. Τσιαπάρας σημείωσε με έμφαση ότι «ο διαγωνισμός παρακολουθείται στενά από τον ESM» και προσθέτει ότι η διαδικασία πώλησης «θα ολοκληρωθεί μόνον εφόσον πληρούνται οι αυστηρές προϋποθέσεις που έχει θέσει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς στον σύμβουλο πώλησης» και οι οποίες περιλαμβάνουν «την κατάθεση ανταγωνιστικών προσφορών εντός εύλογου τιμήματος και τη συνακόλουθη έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας».
Η υπόθεση πώλησης του Ομίλου Υγεία και ειδικότερα των μετοχών της MIG (70,3%), μετά το «πράσινο φως» της Επιτροπής Ανταγωνισμού φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί σε βραχύ χρονικό διάστημα.
Γνώστες της κεφαλαιαγοράς σημειώνουν ότι η υπόθεση για την αξίωση αποζημίωσης 1,5 εκατ. ευρώ (για το ζήτημα της Λαϊκής Τράπεζας το οποίο είναι αγορασμένο από άλλη εταιρεία και η MIG συμμετέχει με ποσοστό μόνο 8%) στην Κύπρο από την εταιρία Marafast Trading από την MIG δεν θα επηρεάσει την όλη διαδικασία πώλησης του Υγεία.
Όπως προσθέτουν έντονα ερωτηματικά εγείρει το γεγονός ότι αντί η κυπριακή εταιρεία Marafast Trading να εγείρει αξιώσεις για το ξενοδοχείο Hilton Λευκωσίας που ανήκει στη MIG και βρίσκεται επίσης σε διαδικασία πώλησης, ασχολείται με την πώληση του Υγεία στην Ελλάδα !
Σε διευκρινιστική της ανακοίνωση η MIG για το ζήτημα της Marafast Trading μεταξύ άλλων σημειώνει ότι η αιτήτρια εταιρία φέρεται να μην ήταν αρχικά δικαιούχος, αλλά να απέκτησε δικαιώματα επί καταθετικών λογαριασμών που τηρούνταν στη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου σε χρόνο μεταγενέστερο του κουρέματος.
Παρά το πρώιμο στάδιο της διαδικασίας, η MIG εκτιμά, πέραν του ότι δεν συντρέχει πραγματικός λόγος ευθύνης της για το “κούρεμα” των καταθέσεων, ότι η μονομερής αίτηση της (αγνώστων λοιπών στοιχείων) αιτήτριας “MARAFAST TRADING LIMITED” αποτελεί ανακύκλωση ισχυρισμών από παλαιότερες κυπριακές διαδικασίες και εμφανίζει τεράστια κενά.
Οι εταιρείες
Εν τω μεταξύ, αυξημένες επιδόσεις εμφάνισε και το α’ εξάμηνο του 2018 ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, ακολουθώντας, όπως αναφέρει, το επιτυχημένο μοντέλο που κορυφώθηκε στις χρήσεις 2016 και 2017.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, σε ενοποιημένη βάση τα μεγέθη του ομίλου διαμορφώθηκαν ως εξής:
* Ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 93.045 χιλ. ευρώ, έναντι 85.303 χιλ. ευρώ το ίδιο διάστημα το 2017, σημειώνοντας αύξηση κατά 9%.
* Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 15.186 χιλ. ευρώ, αυξημένα κατά 7,28%, σε σχέση με το αντίστοιχο EBITDA της ίδιας περιόδου το 2017, 14.156 χιλ. ευρώ.
* Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων, διαμορφώθηκαν σε 7.910 χιλ. ευρώ έναντι 5.145 χιλ. ευρώ, το 2017, σημειώνοντας αύξηση κατά 53,74%.
* Ο συνολικός αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού ήταν, 3.022 άτομα (2.892 την αντίστοιχη περίοδο του 2017), παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5%.
ΙΑΣΩ
Διπλασιασμό κερδών σε επίπεδο ομίλου, λόγω του οφέλους από την πώληση της Ιασώ General και ενίσχυση του συνόλου μεγεθών της μητρικής εταιρείας κατέγραψε κατά το Α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης η Ιασώ.
Η ολοκλήρωση της μεταβίβασης της Ιασώ General επηρέασε το σύνολο των μεγεθών στον όμιλο καθώς κύκλος εργασιών και λειτουργική κερδοφορία μειώθηκαν, λόγω της ενοποίησης της γενικής κλινικής μόλις για ένα τρίμηνο, σε αντίθεση με το 2017 που είχε ενοποιηθεί για το σύνολο της εξαμηνιαίας περιόδου.
Στον αντίποδα, τα ενοποιημένα αποτελέσματα επηρεάστηκαν θετικά από την πώληση, με αποτέλεσμα τα κέρδη μετά από φόρους να εκτιναχθούν στα 11,26 εκατ. ευρώ από 5,82 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, καταγράφοντας άνοδο κατά 93,43%.
Σε επίπεδο μητρικής επιτεύχθηκε αύξηση του κύκλου εργασιών μετά την αφαίρεση rebate και claw-back κατά 8,51%, λόγω της αύξησης των περιστατικών που έφερε η διεύρυνση του δικτύου συνεργαζόμενων ιατρών.
Τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν στα 12,63 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 2,19%, ενώ τα προ φόρων κέρδη μειώθηκαν οριακά (1,23%) στα 8,95 εκατ. ευρώ, λόγω της περαιτέρω μικρής επιβάρυνσης από την πώληση της Ιασώ General ( σ.σ το μεγαλύτερο μέρος της απομείωσης ελήφθη το 2017).
Σε επίπεδο ομίλου η Ιασώ εμφανίζει καθαρό δανεισμό που αντιστοιχεί σε περίπου 3,5 φορές τα EBITDA, ενώ σε επίπεδο μητρικής ο καθαρός δανεισμός ανέρχεται μόλις σε 31,3 εκατ. ευρώ με EBITDA εξαμήνου 12,6 εκατ. ευρώ.
Ο χαμηλός εταιρικός δανεισμός και η τροποποίηση όρων δανειακών συμβάσεων επιτρέπει στην Ιασώ να υλοποιήσει την στρατηγική της για περαιτέρω ενδυνάμωση της θέσης της στην αγορά μαιευτικής και γυναικολογίας.
Τέλος αύξηση κερδών και εσόδων εμφάνισε το α’ εξάμηνο του 2018 και ο όμιλος Υγεία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα κέρδη μετά από φόρους του ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες και μη ελέγχουσες συμμετοχές παρουσίασαν σημαντική αύξηση κατά 59% και διαμορφώθηκαν στα 12,5 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, οι ενοποιημένες πωλήσεις του Υγεία από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν στα 113,6 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 5%.
Τέλος τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) από συνεχιζόμενες δραστηριότητες εξακολουθούν να καταγράφουν σημαντική βελτίωση και διαμορφώθηκαν στα 22,1 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 18%.