Σε ατμομηχανή ανάπτυξης του τουρισμού και κύριο εργαλείο επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν επιχειρεί η πολιτεία να αναγάγει τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες του tourismtoday.gr παρουσιάζεται την προσεχή εβδομάδα από τον υπουργό Πολιτισμού Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο και «βγαίνει» άμεσα προς διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον Τουρισμό της Υπαίθρου. Μέσα από τις διατάξεις του Σχεδίου Νόμου «Τουρισμός υπαίθρου και άλλες διατάξεις»

Ρυθμίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα κατά τρόπο σαφή ο Αγροτουρισμός, ο Οινοτουρισμός και ο Αλιευτικός Τουρισμός, που αποτελούν, ή μπορούν να αποτελέσουν, μερικές από τις δυναμικότερες μορφές του Τουρισμού Υπαίθρου, στη χώρα μας. Παράλληλα γίνεται ενδεικτική αναφορά και στις έως σήμερα καταγεγραμμένες μορφές Τουρισμού Υπαίθρου, που ήδη ασκούνται στη Ελλάδα, με σκοπό να καταγραφούν και νομοθετικά και να ισχύσουν ορισμένοι γενικοί κανόνες σε αυτές, διατηρώντας τον σχετικό κατάλογο ανοιχτό ώστε ο  νόμος να αποτελεί στο διηνεκές το πλαίσιο υποδοχής μελλοντικών ρυθμίσεων και άλλων συγκεκριμένων μορφών Τουρισμού Υπαίθρου , από τις καταγεγραμμένες ή μη σε αυτόν.  Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής: ανάδειξη της άγριας πανίδας και χλωρίδας και της βιοπικοιλότητας των χερσαίων και υδάτινων οικοσυστημάτων, έφιππη περιήγηση, πεζοπορία, αναρρίχηση, ορειβασία, ποδηλασία βουνού, διάσχιση φαραγγιών, επίσκεψη ή και εξερεύνηση σπηλαίων, διάπλους ποταμών  με σχεδία (rafting) ή με κανό-καγιάκ, διάπλους θαλάσσιων αποστάσεων με κολύμβηση ή και πλεύση στη θάλασσα με κανό, καταδύσεις, πτήση με αλεξίπτωτο πλαγιάς, καθώς και λοιπές δράσεις, ενέργειες ή δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν με στόχο την ψυχαγωγία του επισκέπτη-τουρίστα μέσω της επαφής του με το  φυσικό, κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον της υπαίθρου.

Επίσης στο προωθούμενο σχέδιο νόμου θα ενταχθεί και ειδικό κεφάλαιο που θα  αφορά στον εξορθολογισμό και απλούστευση της διαδικασίας και των δικαιολογητικών για τη χορήγηση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων της υπαίθρου.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο Τουρισμός Υπαίθρου είναι κάθε μορφή βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης που έχει ως στόχο την επαφή του επισκέπτη-τουρίστα με το φυσικό, παραγωγικό, κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον της Υπαίθρου. Στο άρθρο 4 αναφέρεται ότι ως επιχειρήσεις Τουρισμού Υπαίθρου, κατά την έννοια του παρόντος νόμου, χαρακτηρίζονται διαζευκτικά ή σωρευτικά οι ακόλουθες λειτουργικές μορφές και κλάδοι επιχειρήσεων :

Α) Τουριστικά καταλύματα όλων των λειτουργικών μορφών μεγίστης δυναμικότητας σαράντα (40) κλινών. Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις αυτές προσφέρουν, πέραν της διαμονής και σίτιση είτε πρωινό είτε γεύμα θα χρησιμοποιούν και θα προσφέρουν προς κατανάλωση υποχρεωτικώς προϊόντα που παράγονται στο οικείο αγροτικό νοικοκυριό, τουλάχιστον κατά 40%.

Β) Εστιατόρια, ταβέρνες και παραδοσιακά καφενεία τα οποία προσφέρουν προϊόντα της ελληνικής τοπικής παραδοσιακής κουζίνας ή/και αναψυκτικά και ποτά. Τα προσφερόμενα εδέσματα με χρήση παραδοσιακών συνταγών θα χρησιμοποιούν ως πρώτα υλικά, προϊόντα που παράγονται στο οικείο αγροτικό νοικοκυριό τουλάχιστον κατά 40% ή που ανήκουν στο καλάθι αγροτικών προϊόντων της παραγράφου 6 του άρθρου 2 του παρόντος Νόμου.

Γ) Εργαστήρια παραγωγής, έκθεσης και πώλησης παραδοσιακών τοπικών προϊόντων, δηλαδή χώροι παραγωγής, έκθεσης και πώλησης τοπικών αγροτικών προϊόντων, τοπικών εδεσμάτων και προϊόντων λαϊκής τέχνης της περιοχής τους.

Δ) Επισκέψιμες παραγωγικές μονάδες όπως οινοποιεία, ελαιοτριβεία, τυροκομεία.

Ε) Επιχειρήσεις Αγροτουρισμού, Αλιευτικού τουρισμού και Οινοτουρισμού όπως αυτές ορίζονται στα αντίστοιχα ειδικά κεφάλαια του παρόντος νόμου.

Οι επιχειρήσεις τουρισμού υπαίθρου του παρόντος νόμου, υποχρεούνται να λάβουν πριν από την έναρξη της δραστηριότητάς τους Ειδικό Σήμα Τουρισμού Υπαίθρου από τον ΕΟΤ που επέχει θέση αδείας λειτουργίας.

Ο έλεγχος της λειτουργίας μιας επιχείρησης τουρισμού υπαίθρου γίνεται τόσο από τις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου της κάθε μιας από τις επί μέρους δραστηριότητές της όσο και από τον ΕΟΤ και τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες του. Τα πορίσματα του ελέγχου καθώς και η ανάκληση της ειδικής άδειας για μια ή περισσότερες δραστηριότητες της επιχείρησης Τουρισμού Υπαίθρου κοινοποιούνται υποχρεωτικά στον ΕΟΤ από την ειδική υπηρεσία που την εξέδωσε. Τέλος ο ΕΟΤ υποχρεούται μετά την κοινοποίηση σε αυτόν των παρατηρήσεων ή της ανάκλησης της ειδικής άδειας ή σήματος να προβεί σε μερική ή ολική ανάκληση του Ειδικού Σήματος Τουρισμού Υπαίθρου μαζί με το αντίστοιχο Ειδικό Διακριτικό Σήμα, που έχει χορηγήσει στην επιχείρηση ή να επιβάλει άλλες νόμιμες κυρώσεις ή να προβεί σε παρατηρήσεις σύμφωνα με την ειδική νομοθεσία που διέπει την δράση του.

Χάρης Ντιγριντάκης