Ο μαζικός τουρισμός βλάπτει τη Βενετία και τις επιχειρήσεις, καταγγέλλουν οι τεχνίτες και οι καλλιτέχνες της πόλης. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Σωματείο Εργαζομένων Confartigianato, ο hit-and-run τουρισμός δεν αποφέρει κανένα εισόδημα στην πόλη της Βενετίας αλλά αντιθέτως μειώνει την ποιότητα της προσφοράς. Για το λόγο αυτό, πολλοί ντόπιοι απαιτούν τον περιορισμό του αριθμού των τουριστών στη Βενετία.

Η έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα, επικεντρώθηκε μεταξύ άλλων στην πίεση που ασκούν στον τουρισμό και στα έσοδα που οι επισκέπτες φέρνουν στους τοπικούς επιχειρηματίες. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 6 μηνών, 306 εταιρείες – που συνδέονται με το σωματείο Confartigianato της Βενετίας – έχουν λάβει μέρος στο πρόγραμμα.

Στην ερώτηση για το αν θεωρούν πως η πίεση που ασκεί ο τουρισμός στη Βενετία είναι υπερβολική, το 77% απάντησαν θετικά. Παράλληλα, οι μήνες, κατά τους οποίους ο αριθμός των τουριστών στη Βενετία είναι μεγαλύτερος είναι ο Ιούλιος (σύμφωνα με το 26% ερωτηθέντων), και ακολουθούν ο Ιούνιος (18%) και ο Αύγουστος (9%).

Επιπλέον, περισσότερο από το 69% των τεχνιτών δήλωσε ότι πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των τουριστών. Οι περισσότεροι από αυτούς (63%) πιστεύουν επίσης ότι οι τρέχουσες ρυθμίσεις για τον τουρισμό έχουν μάλλον αρνητικά αποτελέσματα στις δικές τους επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Η έρευνα υποδεικνύει, σύμφωνα με το Σωματείό Confartigianato, ότι πολλοί από τους τουρίστες μιας ημέρας δεν αποφέρουν καθόλου έσοδα για τις τοπικές επιχειρήσεις. «Επιβεβαιώνουμε ότι η τάση του μαζικού τουρισμού είναι αντιστρόφως ανάλογη με τις υψηλού επιπέδου δραστηριότητες, καθόσον όσο πιο γεμάτη είναι η πόλη με τουρίστες hit and run, τόσο περισσότερο αυτοί υποστηρίζουν τα χαμηλής ποιότητας προϊόντα. Αντιθέτως, οι εύποροι ταξιδιώτες φαίνεται πως αποφεύγουν όλο και περισσότερο την πόλη, καθιστώντας την θύμα του τουριστικού συνωστισμού», αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας.