Νέοι περιορισμοί θα επιβληθούν σε τουρίστες και ξεναγούς στη Βενετία και συγκεκριμένα στο ιστορικό κέντρο της πόλης και στα νησιά Burano, Murano και Torcello.

Η απόφαση αυτή, η οποία περιορίζει τις ομάδες έως 25 άτομα, ελήφθη εν μέσω της υψηλής τουριστικής περιόδου, προκαλώντας σημαντική ταλαιπωρία σε επιχειρήσεις όπως ταξιδιωτικά γραφεία και Tour Operators.

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Ομοσπονδίας Ταξιδιωτικών & Τουριστικών Επιχειρηματικών Συλλόγων Fiavet-Confcommercio (Feferazione Italiana Associazioni Imprese Viaggi e Turismo), Giuseppe Ciminnisi, είναι “βαθιά απογοητευμένος με την απόφαση” και πιστεύει ακράδαντα ότι η αποτυχία της διοίκησης στη Βενετία να συμβουλευτεί επαρκώς τις εμπορικές ενώσεις πριν από την εφαρμογή του μέτρου αποτελεί σημαντική παράλειψη.

Ο Ciminnisi επισημαίνει ότι αυτός ο περιορισμός θα αυξήσει το κόστος, απαιτώντας δύο οδηγούς για μεγαλύτερες ομάδες και θα περιορίσει επίσης τους χρόνους ταξιδιού των τουριστών, επηρεάζοντας την εμπειρία τους από τα μέρη που επισκέπτονται. Επιπλέον, η Fiavet-Confcommercio ανησυχεί ότι το ψήφισμα μπορεί να αυξήσει την παράτυπη εργασία, καθώς η εύρεση εξουσιοδοτημένων οδηγών γίνεται πιο δύσκολη.

Η εφαρμογή των προκαθορισμένων προγραμμάτων στη Βενετία θα αποτελούσε σημαντική πρόκληση, εάν ένας μόνο οδηγός έπρεπε να φιλοξενήσει δύο ομάδες 25 ατόμων στο ίδιο λεωφορείο, οδηγώντας σε παρατεταμένους χρόνους αναμονής.

Αυτό θα δημιουργούσε σημαντικές οικονομικές δυσκολίες για τον αερομεταφορέα, ο οποίος θα έπρεπε να αποζημιώσει την αχρησιμοποίητη εκδρομή.

Ο πρόεδρος της Fiavet διευκρινίζει ότι δεν αντιτίθενται στον ίδιο τον κανονισμό της πόλης, ωστόσο, η ξαφνική εφαρμογή του κατά την υψηλή τουριστική περίοδο αναστατώνει τα σχέδια πολλών οργανωμένων τουριστικών επιχειρήσεων.

“Δεν είμαστε ενάντια στον ίδιο τον κανονισμό. Αν είχε ανακοινωθεί για το επόμενο έτος θα είχαμε χρόνο να προσαρμοστούμε. Παρ’όλα αυτά, η εφαρμογή του στην υψηλή περίοδο ανατρέπει τα σχέδια πολλών οργανωμένων τουριστικών επιχειρήσεων. Είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη ο διάλογος και η ανταλλαγή για παρόμοια ψηφίσματα”.

“Δεν πρόκειται μόνο για τον Δήμο της Βενετίας” καταλήγει ο Ciminnisi “αλλά για μια προσέγγιση που μας θεωρεί αμελητέα οικονομική συνιστώσα, παρά το γεγονός ότι ο τουριστικός τομέας αντιπροσωπεύει το 13% του ιταλικού ΑΕΠ, με ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο σε πόλεις όπως η Βενετία “.