Σύνταξη: tourismtoday.gr

Για πρώτη φορά μετά από αιώνες, λιγότεροι από 50.000 άνθρωποι ζουν στη Βενετία. Μέχρι στιγμής, αυτή η τάση δεν μπορεί να σταματήσει.

Η πόλη της λιμνοθάλασσας κινδυνεύει να εκφυλιστεί σε υπαίθριο μουσείο, λόγω υπερτουρισμού (overtourism).

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός πολιτιστικής και περιβαλλοντικής προστασίας Italia Nostra απαιτεί εδώ και χρόνια από την UNESCO να βάλει τη Βενετία στη λίστα των τοποθεσιών που απειλούνται με εξαφάνιση, που περιλαμβάνει και το ιστορικό κέντρο της Βιέννης.

Η αποτυχία της Βενετίας να ρυθμίσει τον τουρισμό έχει αρνητικό αντίκτυπο στην πόλη και την οικολογία της λιμνοθάλασσας.

Φαίνεται πώς η Βενετία είναι παροδική. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα καταπιεί την πόλη στο εγγύς μέλλον. Η Βενετία αναπνέει την αίσθηση της φθοράς μέσα από κάθε τούβλο.

Το αλμυρό νερό διαβρώνει τα κτίρια με τις χρωματιστές προσόψεις. Η μυρωδιά της σάπιας θαλάσσιας ζωής επικρατεί στη λιμνοθάλασσα.

Πριν από ένα μήνα περίπου, στις 10 Αυγούστου, σημειώθηκε η ημέρα “Χ” για τη Βενετία, το σημείο χωρίς επιστροφή.
Ο αριθμός των κατοίκων έπεσε για πρώτη φορά στην ιστορία κάτω από το όριο των 50.000.

Αυτό είναι ένα ψυχολογικό όριο, όπως γράφει η πρωτοβουλία πολιτών venessia dot com.
Αν ο τουρισμός κυριαρχεί στην πόλη, δεν μπορεί πια να μιλάει κανείς για τη Βενετία ως πόλη σύμφωνα με το αρχαίο ιδανικό του civitas, αλλά ως πάρκο αναψυχής.

Οι επισκέπτες κυριαρχούν στην πόλη

Το ότι η πόλη ξεμένει από ντόπιους δεν αποτελεί έκπληξη. Για δεκαετίες, οι άνθρωποι στη Βενετία μιλούσαν για ερήμωση, το spopolamento.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, 175.000 άνθρωποι κατοικούσαν στην παλιά πόλη, περισσότεροι από κάθε άλλη φορά από τότε που ξεκίνησε η απογραφή.
Έκτοτε, υπήρξε μια σταθερή πτωτική τάση, με τον αριθμό να πέφτει κάτω από τις 100.000 για πρώτη φορά το 1978.

Ο δήμαρχος Luigi Brugnaro, υποστηρίζει ότι ο αριθμός είναι πολύ υψηλότερος. Κι αυτό γιατί φοιτητές ή επαγγελματίες που κατοικούν μόνο προσωρινά στην πόλη δεν είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν κατοικία και δεν εμφανίζονται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Παρά τις διάφορες μεθόδους καταμέτρησης που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του παλμού της πόλης, η διάγνωση παραμένει, ίδια. Οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις, στη Βενετία.
Το ίδιο συμβαίνει και στα νησιά της λιμνοθάλασσας, Sant’Erasmo, Burano, Pellestrina και Murano.

Το γεγονός ότι ο θάνατος πλήττει τώρα και την ίδια την πόλη οφείλεται -κατά ειρωνικό τρόπο- στην γοητεία της, που λειτουργεί ως τουριστικός μαγνήτης. Και τελικά κάνει τη Βενετία θύμα του εαυτού της, με τον υπερτουρισμό.

Χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο φράζουν καθημερινά τα στενά της πόλης. Για χρόνια, οι πολιτικοί συζητούσαν πώς να ρυθμίσουν τη ροή των τουριστών.
Εν τω μεταξύ, τα κρουαζιερόπλοια ρίχνουν τις μεγάλες τους σκιές πάνω από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου καθώς περνούσαν ελεύθερα κατά μήκος του καναλιού Giudecca.

Οι διαμαρτυρίες κατά του τουρισμού έγιναν πρωτοσέλιδα, με ένα νέο είδος φωτογραφίας της Βενετίας.
Όπως φωτογραφίες τουριστών με κρεμασμένα πόδια κατά μήκος των καναλιών, εικόνες τουριστικών ομάδων που καταβρόχθιζαν κουτιά με ζυμαρικά που είχαν φέρει μαζί τους στον δρόμο, φωτογραφίες νεαρών ανδρών σε αναρρίχηση μνημείων και πάνω απ’ όλα εικόνες πλήθους, με το αδιαχώρητο.

Overtourism και στέγαση

Τα περισσότερα από τα κοινωνικο-πολιτιστικά μέτρα της πόλης αφορούν σε ανακαινίσεις και διατήρηση ιστορικών κτιρίων και όχι σε στέγαση.

Παρά το γεγονός ότι οι κάτοικοι πληρώνουν λιγότερα για συντήρηση, αυτό δεν οδήγησε σε οικονομικά προσιτή στέγαση. Το μέσο ενοίκιο ανά τετραγωνικό μέτρο στις ιστορικές συνοικίες κυμαίνεται μεταξύ 15 και 17 ευρώ.

Επιπλέον, δεν υπάρχει σχεδόν καμία εργασία στην Βενετία πέρα ​​από τον τουρισμό και το εμπόριο.
Όλες οι διοικητικές υπηρεσίες έχουν μεταφερθεί στα περίχωρα της πόλης στην Piazzale Roma ή στο Mestre.

Ήδη, ο δήμος δέχεται πυρά πως δεν διαχειρίζεται σωστά την αγορά κατοικίας. Πολλά ιδιωτικά διαμερίσματα έχουν εγκριθεί τα τελευταία χρόνια ως δεύτερες κατοικίες ή για τουριστική χρήση. Ως εκ τούτου, οι τιμές των ακινήτων έχουν αυξηθεί.

Η Βενετία ως χωριό διακοπών και υπαίθριο μουσείο

Τα πολυάριθμα Bed and Breakfast (B&B) και η Airbnb έχουν μετατρέψει τη Βενετία σε ένα τεράστιο χωριό διακοπών.
Νωρίς το πρωί, που οι τουρίστες κοιμούνται ακόμα καθώς και εκτός τουριστικής σεζόν, τα σοκάκια της Βενετίας είναι απόκοσμα άδεια.

Για χρόνια, η πόλη κάνει προσπάθειες να σταματήσει την έξοδο. Ο δήμαρχος ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδια να διπλασιάσει τον αριθμό των φοιτητών στο πανεπιστήμιο σε 50.000.

Στο άμεσο μέλλον, το ιταλικό κοινοβούλιο αναμένεται επίσης να εγκρίνει κανονισμό που θα δώσει στην πόλη περισσότερα περιθώρια για την αντιμετώπιση των τουριστικών ενοικίων.

Ως εκ τούτου, η Βενετία μπορεί να καθορίσει μόνη της πόσα ακίνητα μπορούν να ενοικιαστούν για σύντομο χρονικό διάστημα.
Επιπλέον, ένα ιδιωτικό διαμέρισμα στη Βενετία δεν μπορεί να ενοικιαστεί σε επισκέπτες για περισσότερες από 120 ημέρες το χρόνο.

Τα μέτρα στοχεύουν κυρίως σε πλατφόρμες ενοικίασης όπως η Airbnb, όπου προσφέρονται έως και 7.000 διαμερίσματα στη Βενετία.

Οι νέοι κανονισμοί για τη Βενετία αποτελούν επίσης μια δοκιμαστική πορεία για άλλες πολιτιστικές πόλεις με μεγάλο τουριστικό φορτίο που θα μπορούσαν να υιοθετήσουν το μοντέλο της Βενετίας στο μέλλον, όπως η Ρώμη, η Φλωρεντία και η Μπολόνια.

Η έξοδος των ντόπιων

Ένα άλλο αρνητικό σημείο, είναι η ασταμάτητη αστική έξοδος των ντόπιων. Η Βενετία διέφυγε να τοποθετηθεί στην αρνητική λίστα πόλεων το 2021. Και το κατάφερε χάρη σε ένα διάταγμα της Ρώμης που απαγόρευε τελικά τα κρουαζιερόπλοια από τη λεκάνη του Αγίου Μάρκου. Η Βενετία έβαλε στοίχημα, να τα πάει καλύτερα.

Η UNESCO ωστόσο, συνεχίζει να παρακολουθεί τη λιμνοθάλασσα με επιφυλακτικό μάτι. Μέχρι τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, η Βενετία θα πρέπει να παραδώσει μια έκθεση για τη συνολική κατάσταση. Και το 2023 η UNESCO θα εξετάσει ξανά την πόλη, αλλά μέχρι τότε η φυγή θα συνεχιστεί.