Οι δήμοι Τήνου και Μυκόνου συμμετείχαν στην τέταρτη συνάντηση του Ευρωπαϊκού έργου HYDROUSA. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο στο Πανεπιστήμιο Ηλιούπολης. Συντονιστής του προγράμματος είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ συμμετέχουν συνολικά 28 φορείς από διάφορες χώρες της ΕΕ και της Μεσογείου.

Στόχοι του προγράμματος HYDROUSA

  • Ανάπτυξη.
  • Βελτιστοποίηση.
  • Επίδειξη καινοτόμων συστημάτων χαμηλού κόστους για τη διαχείριση μη συμβατικών ρευμάτων νερού.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα λύματα, τα όμβρια ύδατα, τα υπόγεια ύδατα και το θαλάσσιο νερό. Η επεξεργασία τους έχει ως στόχο την παραγωγή πολύτιμων πόρων, οι οποίοι στη συνέχεια θα ενισχύσουν την προσφορά νερού για οικιακή χρήση.
Ταυτόχρονα, η HYDROUSA αποσκοπεί στο κλείσιμο όλων των κύκλων του νερού σε τοπικό επίπεδο, αξιοποιώντας τους πόρους στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.
Η HYDROUSA υλοποιείται με την εφαρμογή 13 καινοτομιών, με έξι διαφορετικά επιδεικτικά συστήματα, σε τρία Ελληνικά νησιά (Τήνο, Λέσβο και Μύκονο).

Πρωτοπόρα συστήματα σε Τήνο και Μύκονο

Τα τέσσερα από τα 6 συστήματα αφορούν στα νησιά της Τήνου και της Μυκόνου, δύο για το κάθε ένα.

  • Το HYDRO3 θα εφαρμοστεί στη Λία της Μυκόνου. Αφορά σε ένα απομονωμένο σύστημα συγκομιδής όμβριων υδάτων και άρδευση καλλιεργειών, με στόχο την οικονομική παροχή νερού σε απομονωμένες περιοχές και την παραγωγή προϊόντων.
  • Το HYDRO4 προγραμματίζεται για την Άνω Μερά της Μυκόνου. Αφορά σε σύστημα συγκομιδής όμβριων υδάτων από κατοικίες. Στόχος του είναι η δημιουργία συστήματος άρδευσης τοπικών καλλιεργειών, η αύξηση της παροχής νερού, ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα και η αστική χρήση νερού.
  • Στα δύο συστήματα για το νησί της Τήνου, το HYDRO5 υλοποιείται στον Άγιο Φωκά. Πρόκειται για ένα σύστημα επεξεργασίας του θαλασσινού νερού και της παραγόμενης άλμης, παραγωγή φρούτων και λαχανικών. Σκοπός του είναι η παραγωγή πόσιμου νερού και αλατιού από θαλασσινό νερό και άλμη και η μείωση των εισαγωγών τροπικών φρούτων.
  • Στο πλαίσιο του HYDRO6, θα γίνει εξέταση των κύκλων του νερού εντός μιας οικοτουριστικής μονάδας. Αφορά σε σύστημα συλλογής βρόχινου νερού, σύστημα συμπύκνωσης υδρατμών, σύστημα επεξεργασίας λυμάτων με υγροβιότοπο, άρδευση τοπικών καλλιεργειών με επεξεργασμένα λύματα. Στόχος του είναι η δημιουργία οικοτουριστικών εγκαταστάσεων που είναι αυτάρκεις από πλευράς παροχής νερού, ενέργειας και τροφίμων.