Με στόχο την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στα νησιά του Αιγαίου συστήθηκε ο πρώτος Οργανισμός Επιστασίας Γης στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Άνδρο. Ο Οργανισμός αποτελεί μια συνεργασία του Πράσινου Ταμείου, του Δήμου Άνδρου και της ΚοινΣΕπ «Αγρότες του Αιγαίου».
Ειδικότερα, αποτελεί το συνδετικό κρίκο των φορέων, στο πλαίσιο του έργου LIFE TERRACESCAPE.
Επίσης, θέτει το οργανωτικό πλαίσιο για την έναρξη εφαρμογής της συμμετοχικής επιστασίας στην Άνδρο, όπως και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου.

Ο οργανισμός θα υλοποιεί δράσεις :

  • Για την προστασία και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος
  • Για βιοποικιλότητα

Θα παράγει κλιματικά «φιλικά» αγροδιατροφικά προϊόντα με επανακαλλιέργεια αγρών σε εγκαταλειμμένες αναβαθμίδες στο Αιγαίο.
Οι Οργανισμοί Συμμετοχικής Επιστασίας Γης (Οργανισμοί ΣΕΓ) αποτελούν μια αυξανόμενη δύναμη στη διαχείριση της γης στην Ευρώπη. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι μπορούν να συσταθούν μέσω διαφορετικών νομικών μορφών. Μπορούν να είναι μεγάλα ιδρύματα, Κοιν.Σ.Επ., εθελοντικές ομάδες, ενώσεις για τη διατήρηση της φύσης, οργανισμοί μέσω Δήμων, Νομαρχιών κλπ.
Ο Οργανισμός ΣΕΓ «Αγρότες του Αιγαίου», συστάθηκε μέσω Προγραμματικής Σύμβασης ανάμεσα στο Πράσινο Ταμείο, τον Δήμο Άνδρου και την Κοιν.Σ.Επ. «Αγρότες του Αιγαίου» στο πλαίσιο του έργου LIFE Terracescape.
Μετά τη λήξη του έργου LIFE ο ΣΕΓ αναμένεται να γίνει οικονομικά αυτοσυντηρούμενος οργανισμός, υποστηριζόμενος από τα έσοδα που προέρχονται από τοπική παραγωγή υψηλής αξίας.
Σταδιακά θα βελτιώσει τα ετήσια έσοδά του από την καλλιέργεια των αναβαθμίδων και θα επενδύσει το εισόδημα αυτό έτσι ώστε επιπλέον εκτάσεις γης να εισέλθουν στο σύστημα.