Η Ιταλία ξεκίνησε επίσημα ένα έργο που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για να βοηθήσει τις τουριστικές της επιχειρήσεις να γίνουν πιο φιλικές προς το περιβάλλον.

Στόχος είναι να κάνουν καλύτερη χρήση των μετα-πανδημικών ευκαιριών, δήλωσε ο Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού της Ιταλίας (ENIT).

Το πρόγραμμα Eco-Tandem της ΕΕ στοχεύει στην προώθηση του βιώσιμου τουρισμού, βοηθώντας τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) να γίνουν πιο καινοτόμες.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραδοσιακού τουρισμού ενθαρρύνονται να έρθουν σε επαφή με νεοσύστατες επιχειρήσεις και καινοτόμες του κλάδου.

Για να προετοιμάσουν την επόμενη βιώσιμη μέρα τους, υπογραμμίζει το ENIT.  Οι συμμετέχοντες στο έργο θα:

  • Μάθουν πώς να ξεκινούν την οικολογική μετάβαση των επιχειρήσεων τους.
  • Ενισχύσουν την τεχνογνωσία τους και τις δεξιότητες διαχείρισης του βιώσιμου τουρισμού τους.
  • Λάβουν βοήθεια στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΕ για οικολογικά καινοτόμα πιλοτικά έργα.
  • Γίνουν μέρος ενός ευρωπαϊκού δικτύου ΜΜΕ και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του βιώσιμου τουρισμού.
  • Αποκτήσουν προβολή μέσω των καναλιών διάδοσης του έργου.

Αυτό θα κάνει τις ιταλικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τουρισμού πιο ανταγωνιστικές και πιο ελκυστικές για τις μεγαλύτερες ομάδες ξένων τουριστών. Συμπεριλαμβανομένων ταξιδιωτών από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα.

Η τουριστική βιομηχανία αντιπροσώπευε περισσότερο από το 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ιταλίας (ΑΕγχΠ) και το 6% της εθνικής απασχόλησης το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία 96,2 εκατομμύρια αλλοδαποί επισκέφθηκαν την Ιταλία το 2019, δαπανώντας 44,3 δις ευρώ.

Το έργο EU Eco-Tandem συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (COSME).

Συγκεντρώνει ερευνητές και εμπειρογνώμονες στον τομέα της καινοτομίας και της αειφόρου ανάπτυξης από την Ιταλία, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Σλοβακία και την Ελλάδα.