Σύνταξη: tourismtoday.gr

Σχεδόν 300 εργαζόμενοι της Airbus στη Γαλλία θα επωφεληθούν από την οικονομική βοήθεια της ΕΕ, μετά την απόλυση τους λόγω της πανδημίας COVID-19.

Η βοήθεια των 3,7 εκατ. ευρώ εγκρίθηκε χθες από την Επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωκοινοβουλίου, μετά από πρόταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής (ΕΤΠ) στην Παγκοσμιοποίηση για τους Εκτοπισμένους Εργαζομένους.

Η χρηματοδότηση που θα βοηθήσει στην εκπαίδευση καθώς και στην δημιουργία επιχειρήσεων, ισχύει για 508 απολυμένους εργαζομένους. Αλλά 297 από τους αυτούς αναμένεται να την χρησιμοποιήσουν άμεσα.

«Στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19, οι γενικοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί οδήγησαν σε γενική κατάρρευση της εμπορικής αεροπορίας, ιδίως στον τομέα των επιβατικών πτήσεων, και σύμφωνα με την Airbus η πλήρης ανάκαμψη του τομέα δεν αναμένεται να συμβεί πριν από το 2025», επεσήμαναν ευρωβουλευτές.

Το εκτιμώμενο κόστος της στήριξης είναι 4,4 εκατ. ευρώ. Το 85% ή 3,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΤΠ και η Airbus θα παράσχει το υπόλοιπο του κεφαλαίου.

Στην ψηφοφορία 40 ψήφοι ήταν υπέρ της βοήθειας, μία κατά, ενώ δεν υπήρξε καμία αποχή.
Η έγκριση από την ολομέλεια αναμένεται να γίνει κατά τη διάρκεια της συνόδου στο Στρασβούργο, που θα διεξαχθεί 14 Φεβρουαρίου έως 17 Φεβρουαρίου.

Επιπλέον, το ΕΤΠ θα συνεχίσει να παρέχει οικονομική στήριξη σε εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους που έχασαν τη δουλειά τους ή διέκοψαν την εργασιακή τους δραστηριότητα λόγω της πανδημίας.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση εάν τουλάχιστον 200 εργαζόμενοι χάσουν τη δουλειά τους σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

62 εκατ. θέσεις εργασίας στον κλάδο χάθηκαν το 2020 σε ΕΕ

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), τα ποσοστά απασχόλησης, ειδικά στον ευρωπαϊκό τουρισμό, έχουν μειωθεί.
Πιο συγκεκριμένα, 62 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον κλάδο χάθηκαν το 2020.

Η πανδημία έχει προκαλέσει πτώση των ποσοστών απασχόλησης στην Ισπανία κατά 19,5%. Αυτό αντιστοιχεί σε 202.000 απώλειες θέσεων εργασίας.
Επιπλέον, μία στις 11 θέσεις εργασίας στον κλάδο έμεινε ακάλυπτη κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Το 2022, η αγορά εργασίας αναμένεται να παραμείνει σχετικά επηρεασμένη καθώς το WTTC αναμένει ότι η μέση έλλειψη στον κλάδο θα είναι 16.000 εργαζόμενοι.

Άλλες χώρες που αντιμετώπισαν τέτοιες ελλείψεις είναι η Ιταλία με πτώση 12,4% στην απασχόληση που αντιστοιχεί σε 215.000 απώλειες θέσεων εργασίας.

Η Γαλλία με μείωση 10,5% ή 138.000 απώλειες θέσεων εργασίας. Επιπλέον, η Γαλλία αναμένει περαιτέρω έλλειψη στα ποσοστά απασχόλησης, καθώς 15.000 εργαζόμενοι θα μπορούσαν να χάσουν τη δουλειά τους το 2022.

Η Πορτογαλία, σημείωσε πτώση 92.000 θέσεων εργασίας στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού, που αντιπροσωπεύει επίσης μείωση 19,6%.