Η Ryanair ζήτησε συγγνώμη από τους επιβάτες της για «υπερβολικές» καθυστερήσεις πτήσεων και περισσότερες από 60 ακυρώσεις για τις οποίες ευθύνεται το ευρωπαϊκό έλεγχος σύστημα εναέριας κυκλοφορίας (ΑΤC).

Ανέφερε ότι η ελλείψεις της ATC την Πέμπτη και την Παρασκευή (27-28 Ιουνίου) επηρεάζουν όλες τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες.

Περισσότερο από το 30% των 3.500 πτήσεων της Ryanair άργησαν την Πέμπτη λόγω καθυστερήσεων στο ATC, πρόσθεσε.

Αυτό σήμαινε ότι 16 αεροσκάφη ήταν «εκτός βάσης» το βράδυ της Πέμπτης, πράγμα που σήμαινε ότι τα αεροσκάφη έχασαν τις ώρες προσγείωσης που είχαν απαγορεύσει την κυκλοφορία στο αεροδρόμιο.

Το πρωί της Παρασκευής, το 25% των αναχωρήσεων πρώτου κύματος της Ryanair – 150 από τα 600 αεροσκάφη – καθυστέρησαν λόγω «ελλείψεων προσωπικού» και «αστοχίας εξοπλισμού» της ATC στο κέντρο της ATC του Μάαστριχτ, ανέφερε μια δήλωση της Ryanair.

Ο Neal McMahon, Chief Operation Officer της Ryanair, δήλωσε: «Οι υπηρεσίες ATC στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι βρίσκονται στα χειρότερα επίπεδά τους.

«Η Ryanair και πολλές άλλες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες καθυστερούν επανειλημμένα τα δρομολόγιά μας, ακυρώνονται πτήσεις και διακόπτονται οι επιβάτες λόγω της κακής διαχείρισης του ευρωπαϊκού ATC».

Η Wizz Air επηρεάστηκε επίσης από τα θέματα ATC και ζήτησε συγγνώμη από τους επιβάτες για τη διακοπή.

«Τις τελευταίες ημέρες, ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος έχει πληγεί σοβαρά λόγω προβλημάτων διαχείρισης θέσεων υποδοχής αεροδρομίου που προκαλούνται από πολλαπλά, ταυτόχρονα καιρικά φαινόμενα που συμβαίνουν σε όλη την Ευρώπη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Wizz Air.

«Αυτά τα γεγονότα έχουν επηρεάσει τις δυνατότητες των αρχών ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και του Eurocontrol να διαχειρίζονται όγκους κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη βιομηχανία, οδηγώντας σε μεγάλες καθυστερήσεις και ακυρώσεις σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή αεροπορική βιομηχανία.

«Ως κλάδος, είμαστε υποχρεωμένοι να κλιμακώσουμε αυτά τα ζητήματα με τις αρμόδιες αρχές διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας, συμπεριλαμβανομένου του Eurocontrol, για να διασφαλίσουμε ότι εφαρμόζονται κατάλληλες ενέργειες μετριασμού για την ελαχιστοποίηση των διαταραχών».

Ο McMahon της Ryanair πρόσθεσε: «Τα τελευταία τρία χρόνια, τα τέλη ATC στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατά επίπεδα ρεκόρ, αλλά τα επίπεδα προσωπικού και υπηρεσιών συνέχισαν να μειώνονται.

«Καλούμε την Πρόεδρο της Επιτροπής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να αναλάβει δράση για να μεταρρυθμίσει επειγόντως τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες ATC.

«Η ΓΔ Eurocontrol Raul Medina πρέπει τώρα να ενεργήσει για να προσφέρει μια αποτελεσματική και αποτελεσματική υπηρεσία ATC στους πολίτες της Ευρώπης.

«Αυτές οι επαναλαμβανόμενες καθυστερήσεις και ακυρώσεις ATC είναι απαράδεκτες.

«Ζητούμε συγγνώμη από τους επιβάτες μας για αυτές τις επαναλαμβανόμενες καθυστερήσεις πτήσεων ATC και τις ακυρώσεις πτήσεων, που είναι βαθιά λυπηρό αλλά πέρα ​​από τον έλεγχο της Ryanair».

Εκπρόσωπος του Eurocontrol είπε ότι το Κέντρο Άνω Περιοχής του Μάαστριχτ αντιμετωπίζει πρόβλημα με ένα σύστημα που προβλέπει τον φόρτο εργασίας για τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, επομένως ο αριθμός των πτήσεων που μπορούν να διεκπεραιωθούν έχει μειωθεί.

«Λυπούμαστε πολύ για την αναστάτωση που προκαλεί αυτό στους επιβάτες και τους επιχειρησιακούς μας εταίρους και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιλύσουμε την κατάσταση το συντομότερο δυνατό», ανέφερε η Eurocontrol σε δήλωση.

Ανέφερε επίσης ότι η κίνηση το 2024 είναι 7% υψηλότερη από ό,τι το 2023 κατά μέσο όρο και περισσότερες καθυστερήσεις τον Ιούνιο έχουν αποδοθεί στον καιρό από ό,τι τον Ιούνιο του 2023.

«Αν εξαιρέσουμε τις καιρικές συνθήκες και τις αρνητικές επιπτώσεις του καιρού, οι καθυστερήσεις είναι χαμηλότερες από το 2023, παρά την αύξηση της κίνησης», προστίθεται στην ανακοίνωση.