Η Βουλγαρία και η Τουρκία αποτελούν από πλευράς τιμών την καλύτερη επιλογή για τις οικογενειακές διακοπές των Βρετανών το φετινό καλοκαίρι, καθώς η μείωση της στερλίνας θα σημαίνει αύξηση των τιμών για τους Βρετανούς στα περισσότερα ευρωπαϊκά hotspot.

Ερευνητές της ετήσιας έκθεσης Family Holiday του Post Office Travel Money διαπίστωσαν επίσης ότι το Αλγκάρβε είναι η κορυφαία επιλογή για ταξιδιώτες με αυστηρό προϋπολογισμό σε προορισμούς της Ευρωζώνης.

Το Beach Barometer της μελέτης, που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά σε συνεργασία με την TUI, εξέτασε το κόστος 12 τυπικών τουριστικών ειδών, συμπεριλαμβανομένου ενός οικογενειακού γεύματος, ποτών, αντηλιακών, εντομοαπωθητικών και παγωτών, και συνέταξε ένα συνολικό «καλάθι» τιμών.

Το Sunny Beach στη Βουλγαρία είναι το φθηνότερο θέρετρο με συνολικά 85,63 £, αν και το Μαρμάρι της Τουρκίας είναι μόλις 44 πόντοι πίσω.

Παρά τις τοπικές τιμές που αυξάνονται σε σύγκριση με την προ-πανδημία και στους δύο προορισμούς, εξακολουθούν να είναι τουλάχιστον 20% χαμηλότερες από το Αλγκάρβε (108,47 £) και περίπου το ήμισυ της τιμής των δύο πιο ακριβών προορισμών της έρευνας, με την Απουλία της Ιταλίας να αγγίζει τα 185,81 £ και η Ίμπιζα τα 186,47 £.

Ωστόσο, μαζί με τη Μαγιόρκα (£138,81, μείωση 3,3% σε σχέση με το 2019), η Ίμπιζα και η Απουλία ήταν οι μόνοι προορισμοί που παρουσίασαν πτώση των τιμών (-4,9% και -5,2%).

Η μεγαλύτερη αύξηση 37,7% πριν από την Covid σημειώθηκε στην Κρήτη (£161,86).

Αλλά υπήρξαν επίσης διψήφιες ποσοστιαίες αυξήσεις στο Αλγκάρβε (11,9%), στην Κόστα ντελ Σολ (£127,33, 22,6%) και στο Πόρετς της Κροατίας (£154,75, 10,5%).

Ο Nick Boden της Post Office Travel Money προέτρεψε τους παραθεριστές να «κάνουν την εργασία τους και τον προϋπολογισμό τους προσεκτικά για να καλύψουν τα έξοδα στο θέρετρο διακοπών που επισκέπτονται».

Ο Richard Sofer της TUI πρόσθεσε: «Βλέπουμε μεγάλη ζήτηση, ειδικά για διακοπές σε αυτούς τους πιο οικονομικούς προορισμούς, με τις κρατήσεις στην Τουρκία να αυξάνονται κατά 60% σε σύγκριση με το 2019. Το Αλγκάρβε παραμένει ένα σταθερό φαβορί , με κρατήσεις αυξημένες κατά ένα τρίτο το 2019, υποδεικνύοντας αυτόν τον προϋπολογισμό -Οι συνειδητοποιημένοι Βρετανοί εξακολουθούν να θέλουν να απολαύσουν ένα ταξίδι στο εξωτερικό.»