Η Βραζιλία ανακοίνωσε την επαναφορά των απαιτήσεων ηλεκτρονικής βίζας για υπηκόους από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Αυστραλία από τις 10 Ιανουαρίου 2024.

Αυτή η κίνηση σηματοδοτεί την απομάκρυνση από το πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια, αντικατοπτρίζοντας τις αλλαγές στους διεθνείς ταξιδιωτικούς κανονισμούς και την αμοιβαιότητα συμφωνίες.

Η νέα ηλεκτρονική θεώρηση, με τιμή 80,90 $, είναι ένα ψηφιακό έγγραφο που μπορείτε να αποκτήσετε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας brazil.vfsevisa.com. Σχεδιασμένη για να απλοποιήσει τη διαδικασία αίτησης, αυτή η ηλεκτρονική βίζα θα ισχύει για μια δεκαετία για τους πολίτες των ΗΠΑ και πέντε χρόνια για τους Καναδούς και Αυστραλούς επισκέπτες.

Επιτρέπει πολλαπλές εισόδους, παρέχοντας ευελιξία και ευκολία στους συχνούς ταξιδιώτες στη Βραζιλία.

Οι αρχές της Βραζιλίας έχουν καθορίσει χρόνο διεκπεραίωσης έως και πέντε εργάσιμες ημέρες για την ηλεκτρονική θεώρηση. Ωστόσο, συμβουλεύουν τους αιτούντες να ξεκινήσουν τη διαδικασία τουλάχιστον δύο μήνες πριν από την ημερομηνία ταξιδιού τους. Αυτή η σύσταση είναι να διασφαλιστεί επαρκής χρόνος για την ολοκλήρωση της αίτησης, τυχόν απαραίτητες διορθώσεις και να αντιμετωπιστούν τυχόν απρόβλεπτες καθυστερήσεις.

Η διαδικασία αίτησης για την ηλεκτρονική θεώρηση είναι απλή και εντελώς διαδικτυακή, εξαλείφοντας την ανάγκη για αυτοπροσώπως επισκέψεις στην πρεσβεία ή στο προξενείο. Οι αιτούντες, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων των οποίων οι αιτήσεις πρέπει να συμπληρωθούν από γονέα, απαιτείται να παρέχουν προσωπικά στοιχεία και στοιχεία διαβατηρίου στον ιστότοπο. Μετά την υποβολή και την πληρωμή του τέλους, οι αιτούντες θα λάβουν ειδοποίηση μέσω email σχετικά με την κατάσταση της αίτησής τους. Μόλις εγκριθεί, αποστέλλεται ένα PDF της ηλεκτρονικής θεώρησης, το οποίο οι ταξιδιώτες πρέπει να εκτυπώσουν και να φέρουν μαζί τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους.

Οι Βραζιλιάνοι αξιωματούχοι τονίζουν τη σημασία της ύπαρξης δύο τυπωμένων αντιγράφων της ηλεκτρονικής βίζας και συνιστούν να αποθηκεύσετε ένα στιγμιότυπο οθόνης σε μια κινητή συσκευή για εύκολη πρόσβαση. Αυτή η ψηφιακή προσέγγιση ευθυγραμμίζεται με τις παγκόσμιες τάσεις στην ταξιδιωτική τεκμηρίωση, προσφέροντας μια πιο βολική και φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές έντυπες βίζες.

Η απόφαση για την επαναφορά της απαίτησης ηλεκτρονικής θεώρησης είχε οριστεί αρχικά για την 1η Οκτωβρίου 2023, αλλά αναβλήθηκε από την κυβέρνηση της Βραζιλίας. Το σκεπτικό πίσω από αυτήν την αλλαγή πολιτικής αποδίδεται στην έλλειψη αμοιβαιότητας όσον αφορά τις θεωρήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Αυστραλία. Οι υπήκοοι της Βραζιλίας πρέπει επί του παρόντος να υποβάλουν αίτηση και να πληρώσουν για βίζα για να εισέλθουν σε αυτές τις χώρες, ωθώντας τη Βραζιλία να εφαρμόσει παρόμοια απαίτηση για ταξιδιώτες από αυτές τις χώρες.

Από το 2019, πολίτες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ιαπωνία απολαμβάνουν την είσοδο στη Βραζιλία χωρίς βίζα για διαμονή έως και 90 ημέρες, με δυνατότητα επέκτασης σε 180 ημέρες, για επαγγελματικούς λόγους ή για αναψυχή. Αυτή η πολιτική ήταν μέρος των προσπαθειών της Βραζιλίας να τονώσει τον τουρισμό, ειδικά κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016. Πριν από την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης, ήταν απαραίτητη μια ηλεκτρονική αίτηση για τουριστική βίζα, με κόστος 40 $ συν ένα τέλος υπηρεσίας.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει εκφράσει την πρόθεσή της να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για συμφωνίες απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία, με βάση την αμοιβαιότητα και την ισότητα. Ο απώτερος στόχος είναι η ενδεχόμενη άρση της νέας υποχρέωσης θεώρησης, εάν αυτές οι χώρες ανταποδώσουν, καταργώντας τις απαιτήσεις θεώρησης για τους Βραζιλιάνους πολίτες.

Αντίθετα, η Βραζιλία και η Ιαπωνία έχουν καταλήξει με επιτυχία σε μια αμοιβαία συμφωνία απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης , επιτρέποντας στους Ιάπωνες τουρίστες να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στη Βραζιλία και αντίστροφα. Αυτή η συμφωνία αποτελεί παράδειγμα της δυνατότητας για μελλοντικές διπλωματικές διαπραγματεύσεις για τη διευκόλυνση των ταξιδιών μεταξύ των εθνών.

Καθώς η Βραζιλία προετοιμάζεται για αυτήν την αλλαγή πολιτικής το 2024, οι ταξιδιώτες από τις πληγείσες χώρες πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις ηλεκτρονικής βίζας. Αν και αυτή η αλλαγή μπορεί αρχικά να φαίνεται σαν ένα βήμα πίσω από την ευκολία του ταξιδιού χωρίς βίζα, αντιπροσωπεύει μια κίνηση προς τις ισορροπημένες διεθνείς ταξιδιωτικές πολιτικές και την εξελισσόμενη φύση του παγκόσμιου τουρισμού και διπλωματίας.