Οι αναταραχές από το κίνημα ανεξαρτησίας στην Καταλονία μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις κρατήσεις ξενοδοχείων και γενικότερα τα κέρδη της τουριστικής βιομηχανίας της Βαρκελώνης προειδοποιούν οι ξενοδόχοι.

Η Ένωση Ξενοδοχείων της Βαρκελώνης ανακοίνωσε ότι η λειτουργία των ξενοδοχείων είναι “εντελώς φυσιολογική” και ότι ο Οκτώβριος και οι τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου είναι “παρόμοιες με τα προηγούμενα χρόνια”.

“Οι προβλέψεις πληρότητας είναι πολύ υψηλές, γεγονός που επιβεβαιώνει την ελκυστικότητα του προορισμού μας τόσο για τους ταξιδιώτες αναψυχής όσο και για όσους έρχονται για επαγγελματικούς λόγους”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ένωσης.

Ωστόσο, όλα αυτά είχαν καταγραφεί πριν από την μαύρη Κυριακή, κατά την οποία ένα δημοψήφισμα από το Συνταγματικό Δικαστήριο άφησε σχεδόν 900 τραυματίες από την καταστολή της αστυνομίας στην Καταλονία. Εξαιτίας αυτού αναμένεται «επιβράδυνση του ύψους των εισερχόμενων κρατήσεων».

Συγκεκριμένα, δύο κρουαζιερόπλοια της Tui Cruises άλλαξαν το λιμάνι της Βαρκελώνης με αυτό της Βαλένθια για να αποφευχθούν τυχόν εντάσεις και κίνδυνοι για τους επιβάτες τους. Τα πλοία έπρεπε να φτάσουν στη 1 και 3 Οκτωβρίου. Παράλληλα ένα άλλο πλοίο πρόκειται να παρακάμψει τη Βαρκελώνη στις 12 Οκτωβρίου – την ημέρα εορτασμού της Εθνικής Ομοσπονδίας της Ισπανίας.

Ταυτόχρονα, ο Enrique Alcantara, Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Διαμερισμάτων (Apartur), ανέφερε ότι «η αβεβαιότητα και η αστάθεια δεν είναι καλές για τις τουριστικές επιχειρήσεις». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι : «Δεν υπάρχουν ακυρώσεις, αλλά μια μείωση στη ζήτηση είναι όλο και πιο φανερή» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη Μαδρίτη, ο υπουργός Ενέργειας, Τουρισμού και ψηφιακής ατζέντας Álvaro Nadal δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι υπάρχει «επιβράδυνση» στον τουρισμό της Καταλονίας, ο οποίος σημείωσε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 10%. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, η σωρευτική αύξηση της ανάπτυξης ήταν στο +2%.