Ο διευθύνων σύμβουλος της Abta (Ένωση τουριστικών πρακτόρων Βρετανίας) Mark Tanzer, απαίτησε από την κυβέρνηση να διορίσει έναν ειδικό υπουργό για τα εξερχόμενα ταξίδια, αναφέροντας ότι ο κλάδος αντιμετωπίζεται “ως ορφανός” για πολύ καιρό.

Ανοίγοντας το ταξιδιωτικό συνέδριο της Abta στο Canary Wharf East Wintergarden στο Λονδίνο σήμερα το πρωί, ο Tanzer δήλωσε: “Οι τελευταίοι 18 μήνες δοκίμασαν την ανθεκτικότητα της ταξιδιωτικής βιομηχανίας. Ο κλάδος αναγκάστηκε να μπει σε μια μίνι εποχή των παγετώνων.

Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για ανάκαμψη. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι πολλά από τα μέλη μας βρίσκονται επικίνδυνα κοντά στο χείλος του γκρεμού. Αλλά τα ταξίδια δεν αμβλύνονται πλέον από το άγχος για την καραντίνα”.

Ο ίδιος επέμεινε: “Η Abta άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας για την αποτυχία της να κατανοήσει και να υποστηρίξει έναν κλάδο που τα δικά της στοιχεία δείχνουν ότι έχει πληγεί περισσότερο και σκληρότερα, και ενώ είναι σαφές ότι τα διεθνή ταξίδια βρίσκονται σε πολύ πιο ρηχή πορεία ανάκαμψης από άλλους τομείς.

Το πρόβλημα δεν έχει τελειώσει ακόμα

“Χρειαζόμασταν απεγνωσμένα να δούμε τους περιορισμούς και τις απαιτήσεις δοκιμών να χαλαρώνουν και χαιρόμαστε που η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε επιτέλους στις εκκλήσεις μας.

Αλλά η δουλειά δεν έχει ακόμη τελειώσει. Πρέπει ακόμη να σκεφτούμε πώς οι ανεμβολίαστοι επιβάτες μπορούν να απελευθερωθούν για να ταξιδέψουν, πώς μπορούμε να διευκολύνουμε τη γραφειοκρατία γύρω από την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο και πώς μπορούμε να εναρμονίσουμε την πιστοποίηση των εμβολίων σε όλο τον κόσμο.

Τα μέλη μας εξακολουθούν να στερούνται μετρητών. Χρειαζόμαστε επειγόντως τον καγκελάριο να επεκτείνει τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, τα οποία για ορισμένα μέλη θα σημαίνουν τη διαφορά μεταξύ επιβίωσης και αποτυχίας”.

Ο Tanzer υποστήριξε ότι ο τομέας των εξερχόμενων προϊόντων “αισθάνεται σαν ορφανός που έχει να κάνει με πολλούς υπουργούς και υπηρεσίες” και δήλωσε: “Αυτή η πρόκληση πάντα κυνηγούσε τον κλάδο μας και η πανδημία έχει αναδείξει το πρόβλημα σε έντονο πρόβλημα.

Να ορίσει η κυβέρνηση υπουργό για τα ταξίδια

“Επαναλαμβάνω την έκκληση προς την κυβέρνηση να αναθέσει σε έναν από τους υπουργούς της αποκλειστική ευθύνη για τα εξερχόμενα ταξίδια.

Τα διεθνή ταξίδια δεν μπορούν να διαχειρίζονται από τις χώρες μεμονωμένα. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τα επώδυνα διδάγματα των τελευταίων 18 μηνών.
Η ταξιδιωτική βιομηχανία, οι φορείς δημόσιας υγείας και οι κυβερνήσεις πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή διασυνοριακά πρωτόκολλα”.

Ο Tanzer δήλωσε επίσης : “Είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς το πόσο δύσκολο ήταν αυτό. Ακούμε για τις επιχειρήσεις που έρχονται. Η όρεξη για ταξίδια υπάρχει. Αλλά πρέπει ακόμη να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πελατών. Δεν έχουμε ξεφύγει από το δάσος.

Το γεγονός ότι όλες αυτές οι χώρες βγήκαν από τον κόκκινο κατάλογο άνοιξε έναν τεράστιο αριθμό επιλογών για τους ταξιδιώτες”. Ακόμα σημείωσε: “Είναι δύσκολο να πούμε πότε θα επανέλθουμε στα προ-Κοβιδικής περιόδου επίπεδα.

Η ύπαρξή μας ως ταξιδιωτικές επιχειρήσεις και προμηθευτές είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κυβερνητική πολιτική” και προειδοποίησε: “Η ταξιδιωτική βιομηχανία πρέπει να κάνει και να επικοινωνήσει την πρόοδό της στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλιώς θα βρεθούμε αντιμέτωποι με βαρύτατους φόρους διοξειδίου του άνθρακα που θα καταστήσουν τα ταξίδια και πάλι πολυτέλεια”.

Ο Tanzer πρότεινε ότι οι άνθρωποι “πρέπει να μπορούν να ταξιδεύουν με καλή συνείδηση” και αναγνώρισε την παρουσία των ακτιβιστών για την προστασία των ζώων έξω από τη Συνέλευση, λέγοντας: “Η Abta δραστηριοποιείται στον τομέα της ευημερίας των ζώων από το 2013″.

Τέλος, πρόσθεσε: “Δεν είναι μόνο οι πελάτες που απαιτούν καλά πρότυπα, αλλά και οι εργαζόμενοι και οι επενδυτές. Είμαστε η γενιά που πρέπει να διαχειριστεί τις προκλήσεις της ανάπτυξης”.