Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι περιορισμοί της κόκκινης λίστας σε Βρετανία για 11 αφρικανικές χώρες πρόκειται να αρθούν το συντομότερο αυτή την εβδομάδα. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της Mail on Sunday.

Οι χώρες μπήκαν στην κόκκινη λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου λόγω της παραλλαγής Omicron. Και επιβλήθηκε σε χιλιάδες ταξιδιώτες καραντίνα ξενοδοχείων για 10 ημέρες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο υπουργός Μεταφορών Grant Shapps έπεισε τους συναδέλφους του, να αντικατασταθεί η καραντίνα με τεστ για τους πλήρως εμβολιασμένους. Και αντί για καραντίνα σε ένα ξενοδοχείο με εντολή της κυβέρνησης, οι ταξιδιώτες από χώρες της πρώην κόκκινης λίστας θα πρέπει να απομονωθούν στο σπίτι τους.

Το μέτρο, αναμένεται να εγκριθεί το συντομότερο αυτή την εβδομάδα. Όλες οι χώρες αφαιρέθηκαν από την κόκκινη λίστα νωρίτερα φέτος καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί χαλάρωσαν.

Ωστόσο, η εμφάνιση της Omicron στη νότια Αφρική ώθησε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, να συμπεριλάβει έξι χώρες της περιοχής στη λίστα, με ισχύ από τις 26 Νοεμβρίου.

Άλλες αφρικανικές χώρες προστέθηκαν έκτοτε στην κόκκινη λίστα, συμπεριλαμβανομένης της Νιγηρίας, ανεβάζοντας το σύνολο σε 11.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Υγείας Sajid Javid επέμεινε ότι οι αυστηρότεροι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα μπορούσαν να χαλαρώσουν «τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες» εάν η παραλλαγή Omicron γίνει κυρίαρχη.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε το βράδυ της Κυριακής 12 Δεκεμβρίου ότι «έρχεται ένα παλιρροιακό κύμα Omicron». Και ανακοίνωσε ενίσχυση των μέτρων, υπογραμμίζοντας ότι οι δύο δόσεις εμβολίου δεν επαρκούν για να δώσουν το επίπεδο προστασίας που απαιτείται.

Στελέχη αεροπορικών εταιρειών ζητούν συνάντηση με τον Μπόρις Τζόνσον για τα ταξίδια

Τα στελέχη των κορυφαίων αεροπορικών εταιρειών του Ηνωμένου Βασιλείου ενώθηκαν για να στείλουν επιστολή στον πρωθυπουργό. Καλούν τον Μπόρις Τζόνσον να άρει τους τελευταίους ταξιδιωτικούς περιορισμούς ενόψει της περιόδου των Χριστουγέννων.

«Ζητούν επειγόντως» μια συνάντηση γιατί αυτά τα μέτρα κινδυνεύουν να «σκοτώσουν» την ταξιδιωτική βιομηχανία.

Η επιστολή τους δημοσιοποιήθηκε λίγες ώρες αφότου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης ενισχυτικών εμβόλων για τον Covid-19 για να αποτρέψει τον κίνδυνο του lockdown για το νέο έτος.
Ζητούν την απομάκρυνση των δοκιμών για πλήρως εμβολιασμένους επιβάτες, καθώς και πακέτο οικονομικής στήριξης.