Η εταιρεία ερευνών αγοράς BVA BDRC αναφέρει ότι το 64% των ενηλίκων του Ηνωμένου Βασιλείου προγραμματίζει ένα ταξίδι στο εξωτερικό φέτος, εκ των οποίων το 60% προγραμματίζει all-inclusive ή άλλου είδους οργανωμένες διακοπές – από 58% πριν από ένα χρόνο και 45% το 2019.

Ωστόσο, η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι η πλειονότητα αναμένει ότι το κόστος διαβίωσης θα συνεχίσει να πλήττει τις δαπάνες τους.

Ταυτόχρονα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι προσωπικές αποταμιεύσεις είναι «σταθερά χαμηλότερες από ένα χρόνο νωρίτερα», με ένα χάσμα 30 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ εκείνων που ανέφεραν χαμηλότερες αποταμιεύσεις από ό,τι πριν από ένα χρόνο και εκείνων που ανέφεραν υψηλότερες.

Ο διευθυντής έρευνας Jon Young, ο οποίος παρουσίασε τα ευρήματα σε συνέδριο Tourism Alliance την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε: «Πολλές έρευνες των καταναλωτών δείχνουν ότι το συναίσθημα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά επηρεάζονται από το κόστος ζωής».

Σημείωσε ότι τα πρόσφατα στοιχεία του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής δείχνουν : «Τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων δεν θα έχουν ξεκινήσει ακόμα, τα επιτόκια δεν πέφτουν και οι προσωπικές αποταμιεύσεις είναι σταθερά χαμηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο .» Ο Young περιέγραψε τα δεδομένα των κρατήσεων πακέτων ως «εντυπωσιακά».

Υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι προτιμούν την ασφαλέστερη επιλογή. Ίσως κάποιοι άνθρωποι «κάηκαν» κατά τη διάρκεια της πανδημίας». Η έρευνα δείχνει επίσης ότι όσοι είναι άνω των 65 ετών ή «συνταξιούχοι», αποτελούν την πιο αξιόπιστη αγορά για διακοπές στο εξωτερικό φέτος, με μόνο έναν στους τρεις (32%) να λέει ότι το κόστος ζωής θα μπορούσε να επηρεάσει τη συμπεριφορά του ταξιδιού σε σύγκριση με το 70% των οικογενειών και το 67% των νεότερων ενηλίκων.

Ο Young σημείωσε: «Οι συνταξιούχοι επηρεάζονται λιγότερο από το κόστος ζωής και πολλοί δεν έχουν στεγαστικό δάνειο. Σχεδόν το ένα τρίτο (31%) όσων σχεδιάζουν διακοπές στο εξωτερικό φέτος είναι ηλικίας άνω των 55 ετών, από 27% πέρυσι, σύμφωνα με την BVA BDRC. Η έρευνα περιλαμβάνει δεδομένα καταναλωτών έως τον Μάρτιο και βασίζεται σε κυλιόμενη έρευνα σε έως και 1.800 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο.