Οι ΑμεΑ ταξιδιώτες με αναπηρία χρειάζονται βελτιωμένη πρόσβαση στο αεροδρόμιο, λέει η κυβέρνηση της Βρετανίας και προτείνει μέτρα ακόμα και στις αεροπορικές εταιρείες, όπως να αφαιρέσουν καθίσματα για να δοθεί χώρος για μια αναπηρική πολυθρόνα, κάτι που απορρίφθηκε.

Το Τμήμα Μεταφορών (DfT) όμως της χώρας εξετάζει μια σειρά από νέα μέτρα για να κάνει πιο ευχάριστη την αεροπορική εμπειρία για τους επιβάτες ΑμεΑ.

Ένας βασικός στόχος είναι να βελτιωθούν και να εφαρμοστούν τα πρότυπα σχετικά με το χρόνο που απαιτείται για να μπορεί ο επιβάτης να επιβιβαστεί και να αποβιβαστεί από τα αεροσκάφη.

“Στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για την αεροπορία, θα εργαστούμε για να κατανοήσουμε περισσότερα σχετικά με τα εμπόδια που υπάρχουν σήμερα για τους επιβάτες με μειωμένη κινητικότητα και αναπηρίες και να συνεργαστούμε με τον κλάδο για την άρση αυτών των εμποδίων”, δληλώνει για το θέμα η υπουργός αεροπορίας, Baroness Sugg.

Το DfT εξετάζει επίσης το μεταβαλλόμενο σχεδιασμό των αεροσκαφών για να δημιουργηθεί χώρος για την πρόσδεση ενός αναπηρικού αμαξιδίου.

Ωστόσο, οι αεροπορικές εταιρείες υποστηρίζουν ότι αυτό δεν είναι ρεαλιστικό αφού τα καθίσματα στα αεροσκάφη πρέπει να πληρούν αυστηρά πρότυπα για να αντέξουν σε τυχόν συντριβή.

“Οποιαδήποτε αναπηρική πολυθρόνα δεν θα μπορούσε ποτέ να προσφέρει την ίδια προστασία με ένα κατάλληλα πιστοποιημένο κάθισμα αεροσκάφους είναι πολύ μεγάλη”, δηλώνουν χαρακτηριστικά.