Οι δαπάνες κατέγραψαν ετήσια πτώση 0,8%, με όλες σχεδόν τις κατηγορίες προϊόντων να εμφανίζουν υποχωρήσεις. Ο ρυθμός του πληθωρισμού που συνεχίζει να ξεπερνά εκείνον της ανάπτυξης μισθών, εξακολουθεί να πιέζει τους Βρετανούς.
Οι Βρετανοί καταναλωτές μείωσαν τις δαπάνες για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα να σημειωθεί η μεγαλύτερη βουτιά των τελευταίων τεσσάρων ετών.
Οι δαπάνες εμφάνισαν ετήσια πτώση της τάξης του 0,8%, μεταδίδει το Bloomberg.
Η υποχώρηση εξαπλώθηκε σε όλο το εύρος των προϊόντων, με τα ενδύματα, τα αγαθά των νοικοκυριών, τα τρόφιμα και τις μεταφορές να υφίστανται το μεγαλύτερο πλήγμα, τόνισαν οι IHS Markit και Visa στη σχετική έκθεσή τους που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Η πτώση εξακολουθεί να αποδίδεται στην πίεση που έχει επιφέρει στις τσέπες των Βρετανών ο ρυθμός του πληθωρισμού που ξεπερνά εκείνον της ανάπτυξης μισθών, αλλά και στις ανησυχίες των αγοραστών για το γενικότερο outlook μετά τη δραματική επιβράδυνση της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Η απαισιόδοξη έκθεση έρχεται λίγες μέρες αφότου η Τράπεζα της Αγγλίας υποβάθμισε τις οικονομικές προοπτικές και ο διοικητής της, Μαρκ Κάρνεϊ, προειδοποίησε ότι η αβεβαιότητα λόγω του Brexit επηρεάζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Πάντως τα στοιχεία του Ιουλίου δείχνουν και μια αύξηση 6% στις δαπάνες σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και μπαρ. Η Markit εξήγησε ότι αυτό οφείλεται στο λεγόμενο «staycation» (διακοπές στο σπίτι ή κοντά στο σπίτι), καθώς η στερλίνα καθιστά τις διακοπές στο εξωτερικό πολύ πιο ακριβές.