Πάνω από τους μισούς (54%) των χώρων παρουσίασαν πτώση άνω του 40% στα έσοδα το περασμένο Σαββατοκύριακο, με μία στις πέντε επιχειρήσεις να αναφέρει συντριπτική πτώση πωλήσεων άνω του 60%.

Εκτός από αυτά τα ζοφερά στοιχεία συναλλαγών, το 88% των χειριστών δηλώνει ότι αισθάνεται αρνητικό για τις δυνατότητες των συναλλαγών την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς και τέσσερις στους πέντε φορείς έχουν ήδη ακυρώσεις κρατήσεων σε ένα ήρεμο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Μια ξεχωριστή έρευνα, για την Tourism Alliance, έδειξε ότι το ένα τρίτο των παμπ, των μπαρ και των εστιατορίων δεν έχουν αποθέματα μετρητών και επομένως το 10% των παμπ και το 14% των εστιατορίων είναι πολύ πιθανό να αποτύχουν, με επακόλουθη απώλεια θέσεων εργασίας. Χωρίς καμία μορφή κυβερνητικής υποστήριξης, ένα επιπλέον 40% κινδυνεύει να αποτύχει.

Οι επιχειρήσεις καταλυμάτων είναι ελαφρώς πιο ανθεκτικές με το 22% να αναφέρει ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα μετρητά – 47% με αξία μικρότερη από 2 μήνες – με το 26% να κινδυνεύει να αποτύχει το επόμενο έτος χωρίς περαιτέρω υποστήριξη.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του UKHospitality, Kate Nicholls, δήλωσε:

«Οι χειριστές φιλοξενίας θέλουν απεγνωσμένα να κρατήσουν τις πόρτες τους ανοιχτές και , ιδιαίτερα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, που δεν είναι μόνο κλειδί για τους ισολογισμούς αλλά και για τις κοινότητες και τους ανθρώπους που εξυπηρετούν οι επιχειρήσεις μας. Ωστόσο, αυτά τα καταστροφικά στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι τα επίπεδα συναλλαγών είναι πλέον τόσο χαμηλά που χωρίς την κρατική υποστήριξη πολλές επιχειρήσεις δεν θα επιβιώσουν μέχρι το νέο έτος και θα χαθούν θέσεις εργασίας. Οι ακυρώσεις έχουν εκμηδενίσει τα αποθέματα μετρητών».

«Ο κλάδος χρειάζεται επειγόντως επιχορηγήσεις για τη βραχυπρόθεσμη επιβίωση των επιχειρήσεων και επέκταση της ελάφρυνσης των συντελεστών των επιχειρήσεων και του χαμηλότερου συντελεστή ΦΠΑ για να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη επιβίωση και προγραμματισμό. Είναι επίσης σημαντικό η κυβέρνηση να ενημερώσει τη βιομηχανία το συντομότερο δυνατό εάν πρόκειται να επιβληθούν μέτρα και ποια θα μπορούσαν να είναι, ώστε να επιτραπεί όσο το δυνατόν περισσότερος περιορισμός των ζημιών», πρόσθεσε ο Nicholls.