Η κυβέρνηση θα διατηρήσει την απόφασή της να μην επιβάλει περαιτέρω περιορισμούς του Covid στην Αγγλία , δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Γραμματέας Περιβάλλοντος George Eustice είπε ότι τα στοιχεία δεν υποστηρίζουν περισσότερες παρεμβάσεις αυτή τη στιγμή.

Ο κλάδος της φιλοξενίας περιέγραψε την απόφαση να μην προστεθούν περαιτέρω μέτρα ως «σωσίβιο» για παμπ, μπαρ και κλαμπ.

Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία για τον αντίκτυπο στα νοσοκομεία και τα σχολεία του προσωπικού που πρέπει να απομονωθούν.

Ο  Πολ Χάντερ, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, είπε στο BBC Breakfast ότι με τον καιρό θα πρέπει να επιτρέπεται στους ανθρώπους με Covid να «συνεχίζουν την κανονική τους ζωή» όπως θα έκαναν με ένα κοινό κρυολόγημα.

Πρότεινε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί “όταν έχουμε περάσει το Πάσχα”, ανάλογα με τις επιπτώσεις της ασθένειας εκείνη την εποχή.

Ορισμένοι επιστήμονες που συμβουλεύουν τους υπουργούς ανησυχούν ότι η κυβέρνηση μπορεί να υιοθετήσει μια υπερβολικά αισιόδοξη προσέγγιση όσον αφορά τους περιορισμούς.

Η Αγγλία δεν έχει προχωρήσει τόσο μακριά όσο οι αποκεντρωμένες διοικήσεις στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία – οι οποίες έχουν θεσπίσει περαιτέρω περιορισμούς αυτή την εβδομάδα.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Υγείας Sajid Javid είπε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να γιορτάζουν έξω την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αν είναι δυνατόν. Είπε ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει εάν χρειάζονται περισσότερα μέτρα το νέο έτος.

Ο κ. Eustice είπε ότι «εάν όντως δούμε μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία», τότε οι υπουργοί θα πρέπει να δράσουν.

Παμπ, μπαρ και εστιατόρια έχουν πληγεί σοβαρά ενόψει των Χριστουγέννων, λόγω μαζικών ακυρώσεων.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του UK Hospitality Kate Nicholls είπε ότι η απόφαση να μην υπερβούμε τα μέτρα του Σχεδίου Β στην Αγγλία ήταν μια «ρεαλιστική και αναλογική» απόφαση της κυβέρνησης.

«Αυτό θα δώσει μια πραγματική σανίδα σωτηρίας για πολλούς που αγωνίστηκαν με την απώλεια του εμπορίου ενόψει των Χριστουγέννων και η απώλεια του νέου έτους επιπλέον θα ήταν καταστροφική για πολλούς.

Είπε ότι η διατήρηση των περιορισμών στο ελάχιστο και η άρση των υπόλοιπων όσο το δυνατόν συντομότερα θα βοηθούσε.

Η Night Time Industries Association περιέγραψε την απόφαση ως “καταπληκτικά νέα”, ενώ το Music Venue Trust ζήτησε βοήθεια για τη βελτίωση του αερισμού μαζί με “περισσότερη σαφήνεια” στο μακροπρόθεσμο όραμα της κυβέρνησης.

Ο Σερ Τζον Μπελ, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είπε ότι πιστεύει ότι η απόφαση να μην εισαχθούν νέοι περιορισμοί πριν από το νέο έτος ήταν «πιθανώς καλή», με τα στοιχεία να δείχνουν «πολύ χαμηλό» αριθμό εμβολιασμένων ατόμων στην εντατική θεραπεία.

«Δεν είναι η ίδια ασθένεια που βλέπαμε πριν από ένα χρόνο», είπε, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν αρκετά λογικοί στη συμπεριφορά τους.

Ο σερ Τζον είπε ότι η καραντίνα του προσωπικού ασκούσε πρόσθετο άγχος στην υπηρεσία υγείας και ότι οι δοκιμές πλευρικής ροής ήταν «πολύ καλός τρόπος» για να δείξουν ποιος ήταν μολυσματικός – αντί να μειώσει τις περιόδους απομόνωσης όπως έχει γίνει στις ΗΠΑ .

Ο Chris Hopson, διευθύνων σύμβουλος του NHS Providers, που αντιπροσωπεύει καταπιστεύματα του NHS, είπε ότι ορισμένα στελέχη εμπιστοσύνης με τα οποία είχε μιλήσει πιστεύουν ότι οι απουσίες προσωπικού λόγω αυτοαπομόνωσης θα ήταν «μεγαλύτερο πρόβλημα και πρόκληση» από τον αριθμό των ατόμων που νοσηλεύονται για τον Covid. .

Είπε στο BBC Breakfast ότι, ενώ μπορεί να έρθει ένα σημείο όπου ο Covid αντιμετωπίζεται σαν κοινό κρυολόγημα, αυτό δεν θα πρέπει να ισχύει για τα άτομα που εργάζονται στο NHS, καθώς εργάζονταν με δυνητικά «πολύ, πολύ ευάλωτα» άτομα.