Η πανδημία, το Brexit και τα συνεχιζόμενα ζητήματα εφοδιασμού έχουν προκαλέσει βασικές αλλαγές στον ξενοδοχειακό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου, πολλές από τις οποίες είναι μακροπρόθεσμες, αν όχι μόνιμες, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων ξενοδοχείων HVS.

«Οι τελευταίοι 18 μήνες ήταν μια πρωτόγνωρη περίοδος για τα ξενοδοχεία. Για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις πρέπει να αγκαλιάσουν την αλλαγή σε ολόκληρη τη λειτουργία τους και να το κάνουν γρήγορα», λέει ο πρόεδρος της HVS London, Russell Kett, ο οποίος περιγράφει επτά αλλαγές που οι επιχειρήσεις δεν έχουν την πολυτέλεια να αγνοήσουν καθώς προχωράμε προς το 2022.

1. Εξάρτηση από την τεχνολογία: Η χρήση έξυπνων δωματίων, ψηφιακής λήψης, είσοδος σε δωμάτια χωρίς κλειδί, έξυπνη πληρωμή, έξυπνο check-in/-out – με ορισμένα ξενοδοχεία να εξαλείφουν εντελώς την ανάγκη για ομάδα υποδοχής από το σπίτι – γίνεται πλέον κοινός. «Η πανδημία ώθησε την τεχνολογία να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην καθημερινή μας ζωή και τα ξενοδοχεία πρέπει τώρα να αντανακλούν αυτό, ακόμη και να πρωτοστατήσουν στη χρήση της έξυπνης τεχνολογίας, καθώς πολλοί πελάτες θα το απαιτούν πλέον σε όλους τους τομείς της ζωής τους », λέει ο Κετ. «Οι ξενοδόχοι ήταν ιστορικά οδυνηρά αργοί να αντιμετωπίσουν τις τεχνολογικές βελτιώσεις, αλλά τώρα πρέπει να επενδύσουν στο μέλλον για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των επισκεπτών».

2. Μια νέα μέρα στα επαγγελματικά ταξίδια: Ενώ οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις παραμένουν το χρυσό πρότυπο, η διαδικτυακή επικοινωνία παρέχει έναν φθηνότερο, πιο αποδοτικό από άποψη χρόνου εναλλακτικό τρόπο συνάντησης. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να βρουν τρόπους για να κάνουν τα επαγγελματικά ταξίδια πιο αποτελεσματικά, ίσως συνδυάζοντάς τα με ένα στοιχείο αναψυχής, καθώς οι εταιρείες συνεχίζουν να επιβάλλουν μεγαλύτερο οικονομικό έλεγχο του κόστους ταξιδιού. “Τα ξενοδοχεία με μεγάλη έκθεση στην επιχείρηση MICE πρέπει να προσπαθούν να προσφέρουν εγκαταστάσεις που υποστηρίζουν και ενισχύουν αυτό είτε πρόκειται για χώρους για μικρότερες συναντήσεις, ενθαρρύνοντας τους ντόπιους σε κόμβους εργασίας ή προσφέροντας χώρους για διαδικτυακές συναντήσεις με κατάλληλο υπόβαθρο, φωτισμό, καθίσματα και φαγητό και ποτό.”

3. Μεγαλύτερη ποικιλομορφία στους χρηματοπιστωτικούς δανειστές: Καθώς η αγορά προχωρά σε μια φάση ανάκαμψης, είναι πιθανό να αυξηθεί η αναχρηματοδότηση, η αναδιάρθρωση και οι πωλήσεις. Τα κεφάλαια χρέους αναμένεται να γίνουν οι πιο ενεργοί δανειστές, αν και οι παραδοσιακοί δανειστές είναι πιθανό να επιστρέψουν μόλις βελτιωθούν οι ταμειακές ροές των ξενοδοχείων. Ωστόσο, η χρηματοδότηση αναμένεται να γίνει πιο διαφοροποιημένη καθώς τα πιστωτικά κεφάλαια και άλλοι εναλλακτικοί δανειστές ανέχονται μεγαλύτερο βαθμό κινδύνου, αν και με υψηλότερο κόστος για τον δανειολήπτη.

4. Οι συναλλαγές παραπαίουν πριν από την ανάκαμψη: Υπάρχει ακόμη ένα τεράστιο βάρος κεφαλαίου που θέλει να επενδύσει σε ξενοδοχεία και ενώ η διαθεσιμότητα των προβληματικών ευκαιριών απόκτησης είναι πιθανό να είναι σημαντικά μικρότερη από ό,τι αναμενόταν όταν ξεκίνησε η πανδημία, αυτό θα υποστηρίξει την ανάκαμψη των αξιών των περιουσιακών στοιχείων μαζί με γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες που θέλουν να πουλήσουν θα συνεχίσουν να επωφελούνται από την ανάκαμψη των τιμών. Η βελτίωση των προοπτικών και ο αυξανόμενος αριθμός δυσμενών πωλήσεων καθώς τα δάνεια προκύπτουν για αναχρηματοδότηση θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι συναλλαγές στα ξενοδοχεία γίνονται σημαντικά πιο πολυάσχολες καθώς προχωρά το 2022.

5. Συρρίκνωση μισθοδοσίας: Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ανεβάζουν την έλλειψη προσωπικού στον τομέα της φιλοξενίας σε περίπου 10% της χωρητικότητας. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο απολυμένο προσωπικό που βρίσκει εργασία αλλού και στις αλλαγές στις απαιτήσεις βίζας, οι οποίες οδήγησαν περισσότερους από 90.000 Ευρωπαίους εργαζομένους να εγκαταλείψουν τον κλάδο μετά το Brexit. «Μερικά ξενοδοχεία έχουν μειώσει τις ώρες ή τις ημέρες συναλλαγών τους, έχουν διακόψει την υπηρεσία μεσημεριανού γεύματος ή το απογευματινό τσάι, έχουν κλείσει γυμναστήρια ή ιαματικά λουτρά ή κάνουν συναλλαγές με ένα ποσοστό δωματίων κλειστά ή με μειωμένα επίπεδα εξυπηρέτησης», λέει ο Kett. «Η εύρεση προσωπικού για την εξυπηρέτηση μεγάλων εκδηλώσεων έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη. Μακροπρόθεσμα, τα ξενοδοχεία πρέπει να λειτουργούν με λιγότερο προσωπικό, υποβοηθούμενο από τη μεγαλύτερη χρήση της τεχνολογίας. Ορισμένα από τα πρότυπα επωνυμίας της ξενοδοχειακής εταιρείας που μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ενδέχεται να χρειαστεί να παραμείνουν σε ισχύ.

6. Εξωτερικοί συνεργάτες: Τα ξενοδοχεία συχνά έχουν αναθέσει σε εξωτερικούς συνεργάτες υπηρεσίες όπως καθαριότητα, καθαριότητα, συντήρηση και ασφάλεια, αλλά οι ελλείψεις προσωπικού ωθούν τώρα να ανατεθούν και νέοι τομείς, όπως η προετοιμασία φαγητού και η υπηρεσία δωματίου. Τα περιορισμένα μενού και τα πιο εύκολα πιάτα, καθώς και οι βελτιώσεις στις παραδόσεις επιτρέπουν πλέον να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και οικονομικά. “Αυτό δεν είναι δυνατό για εστιατόρια υψηλής ποιότητας”, λέει ο Kett.

7. Η βιωσιμότητα δεν μπορεί να αγνοηθεί: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εταιρική βιωσιμότητα έχει καταστεί επείγον ζήτημα. Οι δανειστές και οι επενδυτές εξετάζουν τώρα τα περιβαλλοντικά διαπιστευτήρια μιας εταιρείας και περιορίζουν ολοένα και περισσότερο την έκθεσή τους ή αρνούνται να εμπλακούν σε αυτούς που δεν έχουν μια ενεργή ή πειστική πολιτική ESG. “Αυτό το ζήτημα δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί ή να πληρωθεί, έχει γίνει πραγματικό και πολύ επείγον”, λέει ο Kett. «Ο ξενοδοχειακός τομέας γενικά έχει καθυστερήσει πολύ σε αυτό το πάρτι και πρέπει να ενεργήσει υπεύθυνα, αποφασιστικά και γρήγορα».