Σημαντικές αλλαγές στον κανονισμό έκδοσης βίζας που θα διευρύνουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες για άτομα που διαθέτουν βίζα επισκεπτών, πρόκειται να εφαρμόσει το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 31 Ιανουαρίου 2024.

Ειδικότερα, οι κάτοχοι τουριστικής βίζας θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να συνεργάζονται με πελάτες και να εργάζονται εξ αποστάσεως όταν επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο. Η  εν λόγω κίνηση είναι πιθανό να τονώσει τις επιχειρήσεις και τον τουρισμό στη χώρα.

Σύμφωνα με το VisaGuide.World, «η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσε μια ενημέρωση των κανόνων της για τη μετανάστευση, επιτρέποντας έτσι περισσότερες δραστηριότητες στις Visitor Visas, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι οι νέες αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από τις 31 Ιανουαρίου 2024».

Όσοι απασχολούνται σε εταιρείες με βρετανικά και διεθνή υποκαταστήματα μπορούν να εργάζονται με πελάτες στο εξωτερικό, εφόσον αποτελεί μικρό μέρος των ευθυνών τους στο εξωτερικό, είναι ζωτικής σημασίας για ένα έργο ή υπηρεσία από το υποκατάστημά τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν παραδίδεται απευθείας σε ένα Ηνωμένο Βασίλειο πελάτη από τον εργοδότη του εξωτερικού.

Ενώ οι επισκέπτες μπορούν να εργάζονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, η εξ αποστάσεως εργασία δεν θα πρέπει να είναι ο κύριος λόγος για τη διαμονή τους.

Επιστήμονες, ερευνητές και ακαδημαϊκοί επιτρέπεται να διεξάγουν έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός από ακαδημαϊκούς που υποβάλλουν αίτηση για βίζα επίσκεψης διάρκειας 12 μηνών ή για επέκταση άδειας εντός της χώρας.

Οι δικηγόροι μπορούν να συμμετάσχουν σε πρόσθετες δραστηριότητες, όπως η παροχή συμβουλών, η άσκηση ως εμπειρογνώμονας, η συμμετοχή σε νομικές διαδικασίες και η διδασκαλία.

Η διαδικασία Επιτρεπόμενης Αλληλεπίδρασης Επισκεπτών (PPE) θα συγχωνευθεί στη διαδικασία Τυπικών επισκεπτών, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι πραγματοποιούν δεσμεύσεις επί πληρωμή δεν θα χρειάζονται ξεχωριστή βίζα, αλλά πρέπει να προγραμματίσουν τη δραστηριότητα εντός 30 ημερών από την άφιξή τους.

Η κυβέρνηση θα διερευνήσει επίσης περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στους κανόνες για τους επαγγελματίες επισκέπτες, κατά το 2024.