Ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το πώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίσει τα διεθνή ταξίδια ενόψει μιας νέας παραλλαγής Covid θα μπορούσε να είναι έτοιμο μέχρι την άνοιξη, λένε πηγές που ηγούνται της δέσμευσης του κλάδου με την κυβέρνηση.

Όσοι συμμετέχουν στις συνομιλίες θέλουν τώρα να απλοποιήσουν τις απαιτήσεις και να διασφαλίσουν τη σταθερότητα καθώς ο κλάδος πλησιάζει πιο κοντά στην κανονικότητα αυτή την εβδομάδα παρά οποτεδήποτε από τον Μάρτιο του 2020, καθώς οι εμβολιασμένες αφίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν χρειάζονται πλέον τεστ Covid-19 από την Παρασκευή

Μια κορυφαία αεροπορική πηγή είπε στο Travel Weekly : «Συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση για την ανάκαμψη, για τα επόμενα βήματα και για απρόβλεπτα.

«Οι υπουργοί έχουν καλή αντίληψη του τι πρέπει να συμβεί. Δεν έχουμε ακόμη ημερομηνία για σχέδια έκτακτης ανάγκης [για μελλοντικές παραλλαγές] αλλά ελπίζουμε να τα δούμε μέχρι την άνοιξη. Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να έχουμε καλύτερη ευθυγράμμιση. Βλέπουμε μεγάλη κίνηση με άλλες χώρες».

Ωστόσο, μια δεύτερη αεροπορική πηγή είπε ότι οι αξιωματούχοι «μιλούν για ένα καλάθι με μέτρα έκτακτης ανάγκης αυτόν τον μήνα, αλλά δεν ξέρουμε σε τι εργάζονται.

«Υπάρχει μεγάλη νευρικότητα στην κυβέρνηση σχετικά με αυτό. Μιλούν για απομάκρυνση από την καραντίνα των ξενοδοχείων, αλλά δεν έχουν πάρει αποφάσεις.

Η πηγή σημείωσε: «Το PLF θα πρέπει να είναι λιγότερο μπερδεμένο από την Παρασκευή, αλλά δεν είμαστε αισιόδοξοι. Προσπαθούν να κάνουν κάτι περισσότερο με αυτό μέχρι τον Μάρτιο.

Οι συνομιλίες συνεχίζονται καθώς μια σειρά από υπερπόντιους προορισμούς μετακινήθηκαν για να χαλαρώσουν οι περιορισμοί εισόδου τους.

Η Αυστραλία ανακοίνωσε το άνοιγμα των συνόρων της από τις 21 Φεβρουαρίου , αν και η Δυτική Αυστραλία αναμένεται να διατηρήσει μειωμένους κανόνες καραντίνας και οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες θα χρειαστούν τεστ πριν από την αναχώρηση.

Η Νέα Ζηλανδία επιβεβαίωσε το πλήρες άνοιγμα για τους επισκέπτες από τον Οκτώβριο .

Το Μαρόκο άνοιξε ξανά για αφίξεις από τη Δευτέρα , απαιτώντας απόδειξη εμβολιασμού από ενήλικες και αφίξεις ηλικίας έξι ετών και άνω για να υποβληθούν σε τεστ PCR πριν από την αναχώρηση.

Η Ελλάδα αφαίρεσε την απαίτησή της για δοκιμές πριν από την αναχώρηση για τους εμβολιασμένους επισκέπτες, αν και ενδέχεται να απαιτούνται ακόμη δοκιμές κατά την άφιξη.

Η Πορτογαλία απήλλαξε επίσης τις αφίξεις εμβολιασμένων από τις δοκιμές .

Η Γαλλία άλλαξε τους κανόνες της για να απαιτήσει από τους ενήλικες του Ηνωμένου Βασιλείου που είχαν μια δεύτερη δόση εμβολίου πριν από τον περασμένο Μάιο να κάνουν αναμνηστικό . Ο υπουργός Ευρώπης Clement Beaune είπε ότι η χώρα θα εγκαταλείψει την απαίτηση για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες εκτός ΕΕ να έχουν αρνητικό τεστ Covid πριν από την άφιξή τους και πρότεινε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι εγκαίρως για την αγορά σκι μισής διάρκειας του Ηνωμένου Βασιλείου.