Οι δαπάνες για ταξίδια διατήρησαν διψήφια αύξηση τον περασμένο μήνα στη Βρετανία, καθώς ο κλάδος διατήρησε τη θέση του ως μία από τις κορυφαίες επιδόσεις του έτους.

Η δαπάνη καταναλωτικών καρτών για ταξίδια τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε κατά 13,2%, με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες να σημειώνουν μηνιαία άνοδο 7,1% και αύξηση 10,6% στην αξία συναλλαγών, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Barclays.

Το ποσό που δαπανήθηκε για αεροπορικές εταιρείες αυξήθηκε σχεδόν κατά ένα τρίτο από έτος σε έτος με αύξηση των συναλλαγών κατά 28,7%.

Η Barclays δήλωσε: «Τα ταξίδια, που ήταν μία από τις κατηγορίες με τις καλύτερες επιδόσεις το 2023, συνέχισαν τη διψήφια ανάπτυξή τους (13,2%).

«Μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης οφείλεται στη ζήτηση για διακοπές στο εξωτερικό, με τις δαπάνες για αεροπορικές εταιρείες να αυξάνονται κατά 31,1%.

«Οι καταναλωτές είναι επίσης σε επιφυλακή για «κύμα τιμών» – σχεδόν οι μισοί έχουν παρατηρήσει εταιρείες, όπως ξενοδοχεία, αεροπορικές εταιρείες και αλυσίδες παμπ, να αυξάνουν τις τιμές σε περιόδους αιχμής».

Συνεχίστηκαν οι δαπάνες για ταξίδια παρά το γεγονός ότι οι καταναλωτές μείωσαν τις δαπάνες για άλλα είδη διακριτικής ευχέρειας.

Η έκθεση Barclays διαπίστωσε αύξηση 4,6% στις δαπάνες για είδη πρώτης ανάγκης, λόγω των αγορών παντοπωλείου και της αύξησης των τιμών των καυσίμων.

Οι συνολικές δαπάνες καταναλωτικών καρτών αυξήθηκαν κατά 4,2% – λιγότερο από τον πληθωρισμό του 6,3%, αλλά υψηλότερα από το ποσοστό αύξησης του Αυγούστου 2,8%, ανέφερε η τράπεζα.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Barclays στο Ηνωμένο Βασίλειο, Jack Meaning, δήλωσε:

«Τους τελευταίους μήνες δημιουργείται μια εικόνα των καταναλωτών που αρχίζουν να υποχωρούν στις διακριτικές δαπάνες καθώς το κόστος ζωής και η νομισματική αυστηροποίηση από την Τράπεζα της Αγγλίας πλήττουν όλο και περισσότερο.

«Είδαμε τα προειδοποιητικά σημάδια από έρευνες και τώρα τα βλέπουμε στα πιο συγκεκριμένα στοιχεία δαπανών.

«Αυτό υποδηλώνει ότι οι προοπτικές για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις που βασίζονται σε αυτούς είναι αδύναμες, παρόλο που βλέπουν τελικά το διαθέσιμο εισόδημά τους να αυξάνεται ταχύτερα από τον πληθωρισμό.

«Καθιστά δύσκολο να δούμε οτιδήποτε άλλο εκτός από μια σχετικά στάσιμη οικονομία στον ορίζοντα».

Η διευθύντρια της Barclays Esme Harwood πρόσθεσε: «Οι καταναλωτές αρχίζουν επίσης να αποσύρουν τις δαπάνες τους σε ορισμένους μη ουσιώδεις τομείς, ώστε να μπορούν να βάλουν περισσότερα χρήματα στην άκρη για την εορταστική περίοδο».