Ακόμα έναν δυνατό μήνα, όσον αφορά στις καταναλωτικές δαπάνες με χρήση κάρτας, κατέγραψε ο κλάδος ταξιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Barclays οι καταναλωτικές δαπάνες σε ταξιδιωτικούς πράκτορες αυξήθηκαν στο Ην. Βασίλειο κατά 9,6% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, έναντι 9,9% τον Μάιο. Την ίδια στιγμή οι συναλλαγές ενισχύθηκαν κατά 12,3%.

  • Οι δαπάνες με αεροπορικές εταιρείες αυξήθηκαν κατά 12,9%, με τις συναλλαγές να αυξάνονται σχεδόν κατά 24% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.
  • Ο ταξιδιωτικός τομέας συνολικά, παρουσίασε άνοδο 10,5% καθιστώντας τον μια από τις κατηγορίες με τις καλύτερες επιδόσεις το 2023, ανέφερε η Barclays.
  • Επιπλέον τα ξενοδοχεία, τα θέρετρα και τα καταλύματα σημείωσαν αύξηση 7,4% στις δαπάνες, με τις συναλλαγές να αυξάνονται κατά 3,5%.
  • Η συνολική δαπάνη με χρήση κάρτας αυξήθηκε μόλις 2,6% τον Οκτώβριο, τη μικρότερη αύξηση από τον Σεπτέμβριο του 2022, καθώς η ανησυχία για την αύξηση των λογαριασμών ενέργειας και των εξερχόμενων εξόδων ενόψει της εορταστικής περιόδου εμπόδισε τις διακριτικές δαπάνες.
  • Οι δαπάνες για μη βασικά είδη αυξήθηκαν μόλις 2% τον μήνα, η μικρότερη αύξηση από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.

Η Barclays σε ανακοίνωση υπογράμμισε: “Ο ταξιδιωτικός τομέας πέτυχε καλή απόδοση τον περασμένο μήνα, καθώς οι ταξιδιώτες έκαναν κράτηση για αποδράσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο εξωτερικό».

Ωστόσο, περισσότερο από το ένα τρίτο ήτοι 36% των καταναλωτών αναμένει ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πιο ακριβά από ό,τι το 2022 και το ένα πέμπτο ή 21% ανησυχεί για τα έξοδα κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Ως αποτέλεσμα του αυξανόμενου κόστους ζωής, τα δύο πέμπτα (37%) αναμένουν ότι θα ξοδέψουν λιγότερα για δώρα Χριστουγέννων φέτος, ενώ μόλις το 13% αναμένει να ξοδέψει περισσότερα, σύμφωνα με έρευνα της τράπεζας.

Η διευθύντρια της Barclays, κ. Esme Harwood, δήλωσε: «Οι Βρετανοί μείωσαν τις δαπάνες σε ρούχα και εστιατόρια τον Οκτώβριο, καθώς επικεντρώθηκαν στην εξοικονόμηση χρημάτων για τα Χριστούγεννα και στον προϋπολογισμό για τους λογαριασμούς καυσίμων για το χειμώνα.