Ο τουριστικός τομέας του Ηνωμένου Βασιλείου γνώρισε σημαντική ανάπτυξη το 2023, όπως αναφέρει το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS).

Η International Passenger Survey (IPS) αποκάλυψε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο υποδέχθηκε 38 εκατομμύρια εισερχόμενες επισκέψεις, σημειώνοντας αύξηση 21% σε σύγκριση με το 2022.

Αν και αυτός ο αριθμός εξακολουθεί να είναι 7% χαμηλότερος από τα προ πανδημίας επίπεδα, οι δαπάνες αυτών των επισκεπτών έφθασαν το ρεκόρ των 31,1 δισεκατομμυρίων £ , αύξηση 17% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Τα κυριότερα σημεία των ταξιδιωτικών τάσεων του 2023

Το 2023 σημειώθηκε αξιοσημείωτη ανάκαμψη στον τουριστικό τομέα. Οι συνολικές διανυκτερεύσεις των επισκεπτών στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασαν τα 292,9 εκατομμύρια, αντικατοπτρίζοντας αύξηση 11% από το 2022 και ευθυγραμμίζοντας με τα επίπεδα του 2019. Παρά τη μείωση της μέσης διαμονής σε 7,7 διανυκτερεύσεις, η μέση δαπάνη ανά επίσκεψη ανέβηκε στις 819 £.

Σημαντικές αγορές και δαπάνες

Οι ΗΠΑ παρέμειναν η κορυφαία αγορά για εισερχόμενες επισκέψεις και δαπάνες. Το Ηνωμένο Βασίλειο δέχτηκε 5,1 εκατομμύρια επισκέπτες από τις ΗΠΑ, συνεισφέροντας 6,3 δισεκατομμύρια λίρες στη συνολική δαπάνη. Ακολούθησαν η Γαλλία και η Γερμανία ως οι επόμενες μεγαλύτερες πηγές επισκεπτών.

Κορυφαίοι επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου με βάση την εθνικότητα τους

Οι επισκέψεις διακοπών αποτέλεσαν το μεγαλύτερο μερίδιο εισερχόμενων ταξιδιών, με 15,9 εκατομμύρια επισκέψεις. Αυτή ήταν μια αύξηση 31% από το 2022, αλλά εξακολουθεί να είναι 6% κάτω από τα επίπεδα του 2019. Οι επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς (VFR) σημείωσαν νέο ρεκόρ στα 12,8 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας αύξηση 3% από το 2019 και 9% αύξηση από το 2022. Οι επαγγελματικές επισκέψεις, αν και ανέκαμψαν, παρέμειναν 25% κάτω από τα επίπεδα του 2019.

Η Βόρεια Αμερική παρουσίασε την ισχυρότερη ανάκαμψη, με 6,1 εκατομμύρια επισκέψεις και δαπάνη ρεκόρ 7,2 δισεκατομμυρίων λιρών, αύξηση 14% από το 2019. Οι ευρωπαϊκές επισκέψεις, αν και εξακολουθούν να είναι κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα, συνέβαλαν σημαντικά στο σύνολο, με 24,8 εκατομμύρια επισκέψεις. Οι επισκέψεις από τον υπόλοιπο κόσμο σημείωσαν αύξηση 47% από το 2022.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2023, το Ηνωμένο Βασίλειο δέχτηκε 9,4 εκατομμύρια επισκέψεις, μειωμένες κατά 2% από το 4ο τρίμηνο του 2022. Οι δαπάνες των επισκεπτών το τέταρτο τρίμηνο ανήλθαν συνολικά σε 7,4 δισεκατομμύρια £, μείωση 4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτή η περίοδος παρουσίασε επιβράδυνση στην ανάκαμψη σε σύγκριση με τα προηγούμενα τρίμηνα.

Οικονομικός αντίκτυπος και μελλοντικές προοπτικές

Η αύξηση των δαπανών των επισκεπτών έχει επηρεάσει θετικά την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, ειδικά στους τομείς του τουρισμού και της φιλοξενίας. Η συνεχιζόμενη ανάκαμψη και ανάπτυξη στα διεθνή ταξίδια υπογραμμίζουν την ανθεκτικότητα της τουριστικής βιομηχανίας. Οι μελλοντικές προσπάθειες θα επικεντρωθούν στη διατήρηση αυτής της ανάπτυξης και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων για τη διασφάλιση μιας σταθερής τροχιάς ανάκαμψης.

Ο Joss Croft OBE, Διευθύνων Σύμβουλος της UKinbound σχολίασε:

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να βλέπω θετικά στοιχεία ανάπτυξης για τη βιομηχανία εισερχόμενου τουρισμού του Ηνωμένου Βασιλείου το 2023, αλλά εξακολουθούμε να κυνηγάμε την επιστροφή στην ευημερία του 2019.

«Ο διεθνής τουρισμός είναι μια ανταγωνιστική βιομηχανία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να είναι πιο φιλόδοξο για τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην οικονομική ανάπτυξη. Ο κλάδος μας είναι ένας σπουδαίος αναδιανομέας πλούτου, παρέχει ευκαιρίες μακροπρόθεσμης απασχόλησης ειδικευμένων σε όλη τη χώρα και επηρεάζει θετικά τις επενδύσεις, το εμπόριο και την εκπαίδευση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή η εξαγωγική βιομηχανία έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη της χώρας – αλλά χρειάζεται πολιτικές που μας επιτρέπουν να πραγματοποιήσουμε αυτόν τον στόχο.

«Μετά την έναρξη του μανιφέστου μας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, καλούμε την τρέχουσα και τη μελλοντική κυβέρνηση να στηρίξουν αυτήν την πολύτιμη εξαγωγική βιομηχανία και να άρουν τα εμπόδια στην ανάπτυξη».