Το εθνικό κέντρο για την απάτη και το έγκλημα στον κυβερνοχώρο στο Ηνωμένο Βασίλειο, Action Fraud προειδοποιεί τους ταξιδιώτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί απέναντι στις ταξιδιωτικές απάτες.

Τα τελευταία στοιχεία της για το περασμένο οικονομικό έτος έδειξαν 6.457 αναφορές απάτης για διακοπές, ύψους άνω των 15 εκατομμυρίων λιρών.

Τα θύματα ταξιδιωτικής απάτης ανέφεραν ότι έχασαν συνολικά 15,3 εκατομμύρια £, αύξηση 41%. Αυτό ανέρχεται σε μια μέση απώλεια £2.372 ανά θύμα.

Μόνο από τον Μάιο έως τον Αύγουστο, χάθηκαν περισσότερα από 4,6 εκατομμύρια £.

Η Action Fraud ξεκίνησε μια εθνική εκστρατεία ευαισθητοποίησης για να παροτρύνει το κοινό να σκεφτεί δύο φορές πριν κάνει κράτηση για διακοπές.

Η Pauline Smith, Επικεφαλής του Action Fraud, δήλωσε: «Με το καλοκαίρι να πλησιάζει, μπαίνουμε σε μια περίοδο όπου οι απατεώνες εντείνουν τις προσπάθειες για να πιάσουν ανυποψίαστα μέλη του κοινού».

«Οι απατεώνες θηρεύουν ανθρώπους που θέλουν να βρουν μια καλή συμφωνία, οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να συνάψουν μια συμφωνία που μερικές φορές έχει βαρύ κόστος».

“Όταν κάνετε κράτηση για διακοπές , είναι σημαντικό να κάνετε την έρευνά σας πριν παραδώσετε χρήματα.”

Τα δεδομένα καταρρίπτουν τον μύθο ότι οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι στους απατεώνες. Τα άτομα στα 20 και τα 40 τους αντιπροσώπευαν το 44% όλων των αναφορών.

Η Anna Bowles, Επικεφαλής Καταναλωτών και Εφαρμογής στην CAA, είπε: «Βεβαιωθείτε ότι περιορίζετε τον κίνδυνο. Φροντίστε να ερευνήσετε την εταιρεία που κάνετε κράτηση.»

Τα κορυφαία σημεία απάτης για διακοπές στο Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνουν το Λονδίνο, τα West Midlands, το Greater Manchester και την Thames Valley.

Οι πιο συχνές απάτες είναι ιστότοποι σύγκρισης κλώνων, ιστότοποι αεροπορικών εταιρειών και ιστότοποι διακοπών.