Δύο ένοπλοι εισχώρησαν στην εκκλησία Santa Maria στην περιοχή Sariyer στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας το πρωί της Κυριακής, προκαλώντας τον θάνατο ενός ατόμου.

Η FCDO συμβουλεύει «όλους τους Βρετανούς υπηκόους στην περιοχή να ακολουθήσουν τις συμβουλές των τουρκικών αρχών. Οι Βρετανοί υπήκοοι στην περιοχή θα πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση».

Η επίθεση σημειώθηκε γύρω στις 11:40 τοπική ώρα (08:40 GMT) στην ιστορική εκκλησία του 19ου αιώνα, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από μια γραφική ψαραγορά κατά μήκος της ευρωπαϊκής πλευράς του Βοσπόρου. Η εκκλησία της Santa Maria, γνωστή για τους ψηλούς τοίχους και την επίσημη ατμόσφαιρα, ταρακούνησε η απροσδόκητη βία.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, μέσω δήλωσής του στο « Χ », μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, επιβεβαίωσε ότι οι ύποπτοι που εμπλέκονται στη δολοφονία συνελήφθησαν. Ωστόσο, λεπτομέρειες σχετικά με τα κίνητρά τους παραμένουν άγνωστα.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος , σε έναν εκπληκτικό ισχυρισμό στο Telegram , ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, δηλώνοντας ότι δύο από τα μέλη της εκτέλεσαν την πράξη και στη συνέχεια διέφυγαν.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα CCTV που απαθανάτισαν τη στιγμή της επίθεσης. Το βίντεο έδειχνε τους ενορίτες να στέκονται, απέναντι στο βωμό, όταν οι δράστες μπήκαν μέσα και στόχευσαν έναν άνδρα που μόλις είχε μπει στην εκκλησία. Αφού το θύμα πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε θανάσιμα, οι δράστες εγκατέλειψαν τη σκηνή με ψυχραιμία.

Μετά το περιστατικό, η περιοχή γύρω από την εκκλησία αποκλείστηκε από την αστυνομία και μέσα στην εκκλησία, οι ερευνητές συγκέντρωσαν μαρτυρίες από τους παρευρισκόμενους που ήταν παρόντες κατά την επίθεση.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια , μαζί με τον Κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης Νταβούτ Γκιουλ, επισκέφθηκαν τον χώρο. Ο Γκιούλ ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι το θύμα ήταν Τούρκος υπήκοος και δεν αναφέρθηκαν άλλα θύματα. Σύμφωνα με δηλώσεις της οικογένειάς του, το θύμα, που ταυτοποιήθηκε μόνο ως CT, ήταν ένας 52χρονος άνδρας στα πρόθυρα του Χριστιανισμού. Ανέφεραν επίσης τα προβλήματα ψυχικής του υγείας, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν ο στόχος της επίθεσης.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και διαβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι γρήγορες ενέργειες για τη σύλληψη των δραστών. Έδειξε εμπιστοσύνη στη σύλληψή τους μέσα σε 24 ώρες.

Σε ένδειξη αλληλεγγύης, ο Πάπας εξέφρασε την υποστήριξή του στην εκκλησιαστική κοινότητα της Σάντα Μαρία κατά την εβδομαδιαία προσευχή του στο Βατικανό.

Αυτή η επίθεση είναι ένα σπάνιο φαινόμενο κατά της χριστιανικής μειονότητας της Τουρκίας. Ο δήμαρχος της περιοχής τόνισε την αρμονική συνύπαρξη μουσουλμάνων και χριστιανών στην περιοχή, σημειώνοντας το βαθύ σοκ που έχει προκαλέσει αυτό το περιστατικό στην κοινότητα.