Το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών (FCDO) εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία και για συγκεκριμένες περιοχές που οι Βρετανοί πολίτες καλό είναι να αποφύγουν να επισκεφθούν.

Συγκεκριμένα οι οδηγίες αφορούν:

Σύνορα με τη Συρία: προτροπή για αποφυγή όλων των ταξιδιών σε απόσταση 10 χλμ. με τα σύνορα της Συρίας

Sirnak (πόλη): προτροπή για αποφυγή των ταξιδιών – πλην των αναγκαίων στην πόλη

Επαρχία Hakkari: προτροπή για αποφυγή των ταξιδιών – πλην των αναγκαίων

Εν τω μεταξύ, επεισόδια σημειώθηκαν χθες το βράδυ από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Άγκυρα, αλλά και το προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα. Το CNN Turk ανέφερε μάλιστα ότι διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν και στην πρεσβευτική κατοικία.

Την ίδια ώρα, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία τονίζοντας ότι όλοι οι Ισραηλινοί που ζουν στην Τουρκία πρέπει να φύγουν από εκεί αμέσως.

Ακόμη, το FCDO, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν ενημερώσει τις ταξιδιωτικές τους οδηγίες, συμβουλεύοντας τους Βρετανούς να μην ταξιδεύουν στο Ισραήλ και στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη (OPTs), εκτός αν είναι απαραίτητο. Αυτό σημαίνει ότι τουριστικά γραφεία και οργανισμοί με πελάτες στη ζώνη πρέπει να τους φέρουν πίσω το συντομότερο δυνατό και να σταματήσουν όλα τα μελλοντικά ταξίδια μέχρι να υποβαθμιστούν οι οδηγίες.

Ειδικότερα, το FCDO συμβουλεύει πλέον οι Βρετανοί να μην ταξιδεύουν σε:

Γάζα

τα κιμπούτς Sheba’a και Ghajjar

Εντός 500 μέτρων από τα σύνορα με τον Λίβανο (“Γαλάζια Γραμμή”) ανατολικά της Metula, συμπεριλαμβανομένου του βόρειου άκρου της πόλης και και εντός 500 μέτρων από τα σύνορα με τη Συρία (“Γραμμή Άλφα”)

Η περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Γάζα που περιλαμβάνει τα ακόλουθα: την περιοχή νοτιοδυτικά της Ashkelon, την περιοχή νότια της διαδρομής 35 και δυτικά της διαδρομής 40 μέχρι το Tlalim, μη συμπεριλαμβανομένης της Be’er Sheva, την περιοχή δυτικά της Be’er Sheva και την περιοχή βόρεια της διαδρομής 211

Το FCDO προειδοποιεί επίσης ότι έχουν σημειωθεί επεισόδια στο Τελ Αβίβ, την Μπερ Σεβά, τη Χαντέρα, την Ιερουσαλήμ και την Παλιά Πόλη (ιδιαίτερα στην Πύλη της Δαμασκού, την πύλη του Ηρώδη, την Πύλη του Λιονταριού και την Πύλη της Αλυσίδας), τη Ναμπλούς, την Τζενίν, τη Χεβρώνα, την κοιλάδα της Ιορδανίας, σε ισραηλινά σημεία ελέγχου, κοντά σε φυλάκια οικισμών και γύρω από παλαιστινιακούς προσφυγικούς καταυλισμούς.